Έβαλε πλώρη για Μασσαλία το Belem που μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 27.4.2024
Έβαλε πλώρη για Μασσαλία το Belem που μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα
Η άφιξη της στην Μασσαλία, μία πόλη που ιδρύθηκε από τους Έλληνες περίπου στο 600 π.Χ. αναμένεται στις 8 Μαΐου

Το τρικάταρτο Belem «έλυσε κάβους» σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και άρχισε να πλέει προς την Γαλλία, φέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το ιστορικό ιστιοφόρο αναμένεται στις 8 Μαΐου στην Μασσαλία, απ' όπου στη συνέχεια θ' αρχίσει η Λαμπαδηδρομία σε όλη την Γαλλία, μέχρι την Τελετή Έναρξης της κορυφαίας διοργάνωσης, που θα γίνει στις 26 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Belem, κατασκευάσθηκε το 1896, την χρονιά των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και παραδόθηκε χθες στους Γάλλους διοργανωτές κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Η άφιξη της στην Μασσαλία, μία πόλη που ιδρύθηκε από τους Έλληνες περίπου στο 600 π.Χ. αναμένεται στις 8 Μαΐου, ενώ προηγουμένως, το ιστορικό πλοίο θα ταξιδέψει μέσω της Διώρυγας της Κορίνθου, ένα κατόρθωμα μηχανικής του 19ου αιώνα που κατασκευάστηκε με την συμβολή γαλλικών τραπεζών και μηχανικών.

Πριν εισέλθει στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας, το Belem θα «παρελάσει» στο λιμάνι της Φωκαϊκής πόλης και θα συνοδεύεται από 1.024 σκάφη, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν πολλές ψυχαγωγικές δράσεις.

Την επόμενη ημέρα θ' αρχίσει η Ολυμπιακή σκυταλοδρομία στην πόλη, με προγραμματισμένες στάσεις στην βασιλική της Notre-Dame de la Garde και στο Stade Vélodrome.

Στη συνέχεια θα διασχίσει την χώρα, «επισκεπτόμενη» τις Αντίλλες και την Γαλλική Πολυνησία και θα φθάσει στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν προγραμματισθεί από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, ο 42χρονος Εμερίκ Γκίμπε, γεννημένος στη Νάντη, απόφοιτος της σχολής αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού της Μασσαλίας και γιος ναυτικού είπε: «Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το πλοίο. Είναι ένα δάσος που σφύζει από ιστούς και σχοινιά. Αποτελεί το μοναδικό εμπορικό ιστιοφόρο ηλικίας 127 ετών που διαθέτει το εμπορικό ναυτικό. Το μοναδικό σκάφος αναψυχής. Οι μαθητευόμενοι μας έρχονται για να ταξιδέψουν. Επιβιβάζονται με σκοπό να ανακαλύψουν τη χαρά της παραδοσιακής ναυτοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, το "Belem" αποτελεί μοναδικό θησαυρό. Μεταφέρει τη ναυτική τέχνη. Ο κάθε ναυτικός διαισθάνεται το πλοίο. Είναι γερό, πηγαίνει σαν χελώνα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας».

«Η Γαλλία είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι, άρχισε και επίσημα μαζί με την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν το προσεχές καλοκαίρι στην γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εμπειρία που έζησε στην Ελλάδα, τόσο στην Αρχαία Ολυμπία για την Τελετή Αφής, όσο και στο Καλλιμάρμαρο, κατά την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Σχετικά με τις προετοιμασίες που έχουν απομείνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο τρις Ολυμπιονίκης του κάνοε καγιάκ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα γίνει μία μοναδική διοργάνωση.

Ο Τόνι Εστανγκέ έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο κανόε καγιάκ (Σίδνεϊ, Αθήνα, Λονδίνο) και πλέον ως υπεύθυνος της οργανωτικής Επιτροπής, στέλνει μήνυμα σε όλους τους αθλητές να απολαύσουν την κορυφαία διοργάνωση της υφηλίου.

Σε ερώτηση αν έχει συνειδητοποιήσει ότι σε 90 ημέρες (από χθες) αρχίζουν οι Αγώνες, ο Τόνι Εστανγκέ είπε: «Είναι υπέροχο. Είναι η στιγμή μας. Σε 12 ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στο Παρίσι, μετά από 100 χρόνια και έχουμε ετοιμάσει μία σπουδαία γιορτή. Σε 90 ημέρες (από χθες) είναι η Τελετή Έναρξης και προετοιμαζόμαστε, ώστε οι αθλητές να ζήσουν μία φανταστική ατμόσφαιρα».

Ερωτηθείς αν το Παρίσι είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Τόνι Εστανγκέ είπε: «Το Παρίσι δουλεύει πολύ σκληρά για να προετοιμασθούν οι Αγώνες. Πιστεύουμε ότι το πρότζεκτ είναι φανταστικό. Βάλαμε ότι καλύτερο υπάρχει στην Γαλλία στο «Παρίσι 2024» και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όλον τον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση τι μήνυμα θέλει να στείλει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ο Τόνι Εστανγκέ είπε: «Στους αθλητές θα ήθελα να τους πω να ευχαριστηθούν τους Αγώνες και το Παρίσι. Είναι ένα υπέροχο ταξίδι και θέλουμε να το απολαύσουν όλοι. Το θυμάμαι αυτό το συναίσθημα όταν ήμουν αθλητής και ελπίζω να το ευχαριστηθούν όλοι. Σε όλον τον κόσμο θα ήθελα να ευχηθώ καλή διασκέδαση. Να απολαύσουν το Παρίσι και την όμορφη χώρα μας».

Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας: «Είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συναγερμού»

Η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντεά-Καστερά, μιλώντας χθες σε συνάντηση που είχε με -επιλεγμένους- δημοσιογράφους στη γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, και τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, και ανέφερε ότι το ελληνικό κράτος θα έχει υψηλή εκπροσώπηση στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων, ενώ σημείωσε πως 13 Έλληνες αστυνομικοί θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια της διοργάνωσης.

Η Γαλλίδα Υπουργός αναφέρθηκε στα κύρια σημεία που θα κάνουν αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεχωρίσουν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι «οι πρώτοι Αγώνες που εναρμονίζονται με τη συμφωνία του Παρισιού για το αποτύπωμα του άνθρακα, τον κοινωνικό χάρτη που περιέχουν, την ισότητα για πρώτη φορά σε άνδρες και γυναίκες, τη συμπερίληψη και τη δημοσιονομική πολιτική».

«Ασφάλεια, μεταφορές αλλά και η υποδοχή των 16 εκατομμυρίων επισκεπτών είναι τα κυρίαρχα θέματα που αντιμετωπίσαμε» τόνισε η Αμελί Ουντεά-Καστερά και συνέχισε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αθλητών. Εβδομήντα τρεις (73) περιφέρειες θα υποδεχθούν τουλάχιστον μία μορφή αγώνα. Είμαστε υπερήφανοι για το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο μετά τους Αγώνες θα αποτελέσει μία οικολογική γειτονιά, με σχολεία και φοιτητικές εστίες».

Όπως είπε, «αυτό που επιθυμούμε είναι να κληροδοτήσουμε μία χρήσιμη και βιώσιμη κληρονομιά για τον Αθλητισμό, όπως είναι ο στόχος που έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε λίγο θα βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν από την έναρξη και θέλουμε να φανεί η συμβολή του Αθλητισμού στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε στη συνέχεια -απαντώντας σε ερωτήσεις- στις προκλήσεις και τις δυσκολίες για τους Αγώνες, την Τελετή Έναρξης.

«Υπάρχει έντονη κινητικότητα υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών. Θα υπάρχουν 35.000 άνδρες για την ασφάλεια των Αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν 45.000 για την Τελετή Έναρξης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας παράλληλα να μην διαταράξουμε τη ζωή των Παριζιάνων. Επίσης οι μεταφορές χρειάστηκε να αποκτήσουν νέες υποδομές, κάνοντας για παράδειγμα επέκταση του μετρό σε Βορρά και Νότο. Επίσης σε τρένο και τραμ», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, την υλοποίηση της απόφασής τους να μοιράσουμε 400.000 εισιτήρια, ιδιαίτερα σε μειονεκτούντες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μεγάλο γεγονός.

«Φυσικά φροντίσαμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των αθλητών μας, αλλά και για την κληρονομιά που θα μείνει μετά τους Αγώνες, στηρίζοντας ιδιαίτερα το Σεν Ντενί, μία περιοχή που το χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Σχετικά την Τελετή Έναρξης στο Σηκουάνα και την ύπαρξη εναλλακτικών πλάνων, είπε: «Ο Σηκουάνας αποτελεί το πλάνο Α. Θα γίνει μία ναυτική παρέλαση έξι χιλιομέτρων με εκατό σκάφη. Δίνουμε επίσης ιδιαίτερος βάρος στην καλλιτεχνική διάσταση. Θα είναι μία στιγμή γαλλική, ευρωπαϊκή και οικουμενική».

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, λέγοντας ότι «στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπήρξαν 400 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live: 19 χρόνια μετά έφθασε ώρα της μεγάλης απόφασης για την υπόθεση Θανάση Νικολάου - Διαβάζεται από την δικαστή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Live: 19 χρόνια μετά έφθασε ώρα της μεγάλης απόφασης για την υπόθεση Θανάση Νικολάου - Διαβάζεται από την δικαστή

Live: 19 χρόνια μετά έφθασε ώρα της μεγάλης απόφασης για την υπόθεση Θανάση Νικολάου - Διαβάζεται από την δικαστή

Ο ΔΗΣΥ προειδοποιεί ξανά τους αντάρτες του: Για 6 χρόνια δεν θα είστε υποψήφιοι για κανένα αξίωμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΔΗΣΥ προειδοποιεί ξανά τους αντάρτες του: Για 6 χρόνια δεν θα είστε υποψήφιοι για κανένα αξίωμα

Ο ΔΗΣΥ προειδοποιεί ξανά τους αντάρτες του: Για 6 χρόνια δεν θα είστε υποψήφιοι για κανένα αξίωμα

Την πλήρη υλοποίηση των μέτρων για Τ/κ συζητά το Υπουργικό - Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πλήρη υλοποίηση των μέτρων για Τ/κ συζητά το Υπουργικό - Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Την πλήρη υλοποίηση των μέτρων για Τ/κ συζητά το Υπουργικό - Τι δηλώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Η Έφη Ξάνθου εξηγεί γιατί έφυγε από τους Οικολόγους - Η απάντηση του Γιώργου Περδίκη (ηχητικά)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Έφη Ξάνθου εξηγεί γιατί έφυγε από τους Οικολόγους - Η απάντηση του Γιώργου Περδίκη (ηχητικά)

Η Έφη Ξάνθου εξηγεί γιατί έφυγε από τους Οικολόγους - Η απάντηση του Γιώργου Περδίκη (ηχητικά)

Ο Δρ Κωστρίκης στον Πολίτη 107.6 για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca (ηχητικό)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρ Κωστρίκης στον Πολίτη 107.6 για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca (ηχητικό)

Ο Δρ Κωστρίκης στον Πολίτη 107.6 για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca (ηχητικό)