30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ. Κεραυνός

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.4.2024
30 αξιωματούχοι με μισθό και σύνταξη - Ο «Π» δημοσιεύει τα ονόματα που κλήθηκε να καταθέσει στη Βουλή ο Μ. Κεραυνός
Οι δυο συντάξεις, υπουργική και δημαρχιακή, που λαμβάνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταλήγουν σε οκτώ φιλαθρωπικά ιδρύματα. Ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά αποποιήθηκε της σύνταξής του απο το 2016, διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν ότι δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο η κείμενη νομοθεσία

Ο νόμος που μοιράζει συντάξεις ανεξαρτήτως ηλικίας και επιβάλλεται να τροποποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των πολυσυνταξιούχων αξιωματούχων είναι ο περί Συντάξεως Νόμος του 1997. Συγκεκριμένα, το άρθρο 24 προβλέπει τα εξής: «Όταν υπάλληλος αφυπηρετεί για ανάληψη δημόσιου λειτουργήματος που είναι ασυμβίβαστο με το αξίωμα ή τη θέση την οποία κατέχει στην κρατική υπηρεσία, αυτός σε κάθε περίπτωση λαμβάνει για την υπηρεσία του: (α) σύνταξη δυνάμει του άρθρου 8 (συντελεστής σύνταξης και εφάπαξ ποσό) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο όρος για συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας και (β) τόση πρόσθετη σύνταξη όση το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει δίκαιο και πρέπον. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου «υπάλληλος» περιλαμβάνει και πρόσωπο που υπηρετεί σε έκτακτη ή άλλη προσωρινή βάση στη δημόσια υπηρεσία».

Με βάση τον παραπάνω νόμο, όσοι υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα παραιτήθηκαν για να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα ή θέση δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το δε ύψος της σύνταξής τους καθορίζεται βάσει της μισθοδοτικής κλίμακας τους και τα χρόνια υπηρεσίας.

30 περιπτώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή, τον περ. Ιανουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, υπάρχουν συνολικά 30 περιπτώσεις εν ενεργεία αξιωματούχων που είναι δικαιούχοι λήψης σύνταξης. Δηλαδή, πέρα από τον μισθό και τα επιδόματα λαμβάνουν και σύνταξη ως πρώην υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ενημέρωση της Βουλής ζήτησε με επιστολή του στις 20/10/2023 ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης. Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός απάντησε στις 10/01/2024. Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 16/04/2024 η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου με επιστολή της προς τον κ. Κεραυνό τον κάλεσε να καταθέσει στη Βουλή τον ονομαστικό κατάλογο με τους 30 αξιωματούχους που λαμβάνουν μισθό και σύνταξη από το δημόσιο.

Ιδού οι αξιωματούχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π», από το Υπουργείο Οικονομικών και από την ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, όπου είναι αναρτημένες οι απολαβές των αξιωματούχων, οι ακόλουθοι κρατικοί και αιρετοί αξιωματούχοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο) με τους αξιωματούχους που λαμβάνουν, δικαιωματικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πέρα από τον μισθό τους και σύνταξη:

* Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Λαμβάνει καθαρό μηνιαίο μισθό ύψους €8.914 τον μήνα. Από την επομένη της αφυπηρέτησής του από το δημόσιο, δηλαδή από την 01/03/2018, ο κ. Χριστοδουλίδης λαμβάνει μηνιαία σύνταξη ύψους €1.013, η οποία αντιστοιχεί στην υπηρεσία του μέχρι 31/12/2012. Η υπόλοιπη σύνταξη υπολογίζεται απο €300 ώς €500, που κερδήθηκε για την περίοδο από 01/01/2013 μέχρι 28/02/2018, θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στον κ. Χριστοδουλίδη μόλις συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του. Δηλαδή, σε επτά χρόνια.

* Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Πέραν από τις υπουργικές απολαβές ύψους €5.900 καθαρά τον μήνα, ο κ. Κεραυνός δήλωσε στο «Πόθεν Έσχες» του μηνιαίες συντάξεις ύψους €4.151 στις οποίες περιλαμβάνονται σύνταξη ως πρώην υπουργός και σύνταξη ως πρώην δημόσιος υπάλληλος.

* Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου. Πέραν από τον μισθό του υπουργού λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην εκπαιδευτικός.

* Yφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική. Πέραν από τον μισθό του υπουργού, λαμβάνει σύνταξη ως πρώην διευθυντικό στέλεχος του Υπ. Οικονομικών.

* Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου. Πέρα από το μισθό της, που ανέρχεται στις €5.900 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην δικαστής.

* Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου. Πέραν από το μισθό της, ύψους €5.900 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

* Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη. Πέραν από τον μισθό της, που ανέρχεται στις €6.572 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην δικηγόρος της Δημοκρατίας (2002-2017).

* Επίτροπος Διαφάνειας στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς Χάρης Πογιατζής. Πέραν από τον μισθό του, ύψους €6.215 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει σύνταξη ως πρώην δικαστής.

* Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Μάκης Κωνσταντινίδης. Πέραν από τον μισθό του, που ανέρχεται στις €4.235 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην γενικός διευθυντής υπουργείου.

* Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νίκος Ζαμπακίδης. Πέραν από τον μισθό του λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

*Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου. Πέραν από τον μισθό της, ύψους €4.978 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην ανώτερο στέλεχος της ΑΗΚ.

* Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γεώργιος Παπαγεωργίου. Πέραν από τον μισθό του, ύψους €6.978 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην γενικός διευθυντής υπουργείου.

* Μέλος της ΕΔΥ Βασιλική Αναστασιάδου. Πέραν από τον μισθό της, ύψους €5.306 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην γενική διευθύντρια της Βουλής.

* Μέλος της ΕΔΥ Αντώνης Βασιλειάδης. Πέρα από τον μισθό του λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

* Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) Παναγιώτης Α. Κυπριανού. Πέραν από τον μισθό του, ύψους €4.926 καθαρά τον μήνα, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην δήμαρχος.

* Μέλος της ΕΕΥ Κώστας Χαμπιαούρης. Πέραν από τον μισθό του, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, διετέλεσε και υπουργός.

* Μέλος της ΕΕΥ Γιώργος Σ. Γεωργίου. Πέραν από τον μισθό του λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην Επιθεωρητής της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

* Μέλος της ΕΕΥ Δημήτρης Μικελλίδης. Πέραν από τον μισθό του λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην Α' λειτουργός Εκπαίδευσης.

* Βουλευτές. Πέραν από τον μισθό του βουλευτή, ύψους €5.500 περίπου καθαρά τον μήνα, οι ακόλουθοι βουλευτές λαμβάνουν και σύνταξη ως πρώην υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως ηλικίας: Οι βουλευτές Γιαννάκης Γαβριήλ - ΑΚΕΛ (πρώην εκπαιδευτικός), Ανδρέας Θεμιστοκλέους – ανεξάρτητος (πρώην εκπαιδευτικός), Χαράλαμπος Θεοπέμπτου – Κίνημα Οικολόγων (πρώην εκπαιδευτικός), Γιώργος Κάρουλλας - ΔΗΣΥ (πρώην εκπαιδευτικός), Μαρίνος Μουσιούττας – ΔΗΠΑ (πρώην δημοτικός γραμματέας Δήμου Λευκωσίας), Σάβια Ορφανίδου – ΔΗΣΥ (πρώην δημόσιος υπάλληλος), Ρίτα Σούπερμαν – ΔΗΣΥ (πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας) και Αλέκος Τρυφωνίδης – ΔΗΠΑ (πρώην υπάλληλος ΑΤΗΚ).

Ο Κουλλά την αποποιήθηκε

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά παραιτήθηκε από το δημόσιο τον Μάιο του 2016 με την εκλογή του στη Βουλή. Αποτέλεσμα σε ηλικία μόλις 41 χρονών να καταστεί δικαιούχος σύνταξης. Με επιστολή του στις 22/9/2016 προς το Γενικό Λογιστήριο ζήτησε την αποποίηση της σύνταξής του καθόσον χρονικό διάστημα κατέχει δημόσιο αξίωμα στη Δημοκρατία. Όπως και έγινε. Ο κ. Κουλλά δεν λαμβάνει τη σύνταξή του, η οποία κατατίθεται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Συνεπώς, αυτά που λέγονται από αξιωματούχους της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ότι τάχατες δεν μπορούν να αποποιηθούν των συντάξεων που λαμβάνουν, διότι καταβάλλονται διά νόμου ή δεν υπάρχει διαδικασία για κάτι τέτοιο, αποτελούν φτηνές και προκλητικές δικαιολογίες.

Ο Α. Κυπριανού δεν τη διεκδίκησε

Την περίοδο 1978-1988 ο πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εργάστηκε ως καθηγητής στο ΑΤΙ. Παρόλο που δικαιούταν σύνταξη, δεν τη διεκδίκησε. «Δεν πήρα πάρα μόνο στα 65 μου» έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που αρνείται να αποποιηθεί της σύνταξής του. Όπως μας είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «δεν υπάρχει διαδικασία αποποίησης της σύνταξης».

Οι δυο συντάξεις του Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δικαιούται δυο συντάξεις από το δημόσιο: Μια σύνταξη υπουργού και μια δημάρχου καθώς διετέλεσε δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς (1991-1996). Ο κ. Νεοφύτου δεν αποποιήθηκε των δυο συντάξεων του για να μπορεί να τις μοιράζει κάθε μήνα σε οκτώ φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, η υπουργική σύνταξη του μοιράζεται στα εξής φιλανθρωπικά ιδρύματα: Ενταγμένες Οικιστικές Μονάδες, Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, Παγκύπριος Σύνδεσμος Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα», Βαγόνι Αγάπης και Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «ΜΑΝΑ». Η σύνταξη του δημάρχου μοιράζεται κάθε μήνα στο Πολυδύναμο Κέντρο Τρίτης Ηλικίας «Η Ελεούσα του Κύκκου» και στο δημόσιο νηπιαγωγείο του Προδρόμου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί δημόσια το Ισραήλ για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας
ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί δημόσια το Ισραήλ για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας

Για πρώτη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί δημόσια το Ισραήλ για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας

Κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσιο μήνυμα Ολγκίν προς τους ηγέτες: «Ακούστε τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσιο μήνυμα Ολγκίν προς τους ηγέτες: «Ακούστε τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα»

Κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσιο μήνυμα Ολγκίν προς τους ηγέτες: «Ακούστε τους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα»

Η επίσκεψη αστραπή Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τα αγκάθια της συνάντησης με τον Ερντογάν
ΕΛΛΑΔΑ

Η επίσκεψη αστραπή Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τα αγκάθια της συνάντησης με τον Ερντογάν

Η επίσκεψη αστραπή Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τα αγκάθια της συνάντησης με τον Ερντογάν

«Είμαι ο Μακάριος και... είμαι του ΔΗΚΟ»: Προεκλογική καμπάνια άλλων εποχών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαι ο Μακάριος και... είμαι του ΔΗΚΟ»: Προεκλογική καμπάνια άλλων εποχών

«Είμαι ο Μακάριος και... είμαι του ΔΗΚΟ»: Προεκλογική καμπάνια άλλων εποχών

Η ώρα απόφασης για τον Θανάση – Ανακοινώνεται αύριο
ΚΥΠΡΟΣ

Η ώρα απόφασης για τον Θανάση – Ανακοινώνεται αύριο

Η ώρα απόφασης για τον Θανάση – Ανακοινώνεται αύριο