Live - Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Τρίτη - «Το Ιράν πρέπει να πληρώσει»

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 13.4.2024
Live - Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Τρίτη - «Το Ιράν πρέπει να πληρώσει»
Πυρετώδεις οι διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη, μετά την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας με περισσότερα από 300 πυρομαχικά κατά του Ισραήλ.

Καζάνι που βράζει ξανά η Μέση Ανατολή, μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με δεκάδες drones και βαλλιστικούς πυραύλους, το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι πλείστοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ κα τουι Ηνωμένου Βασιλείου. Καταγράφηκαν ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση του ισραηλινού στρατού και υπάρχουν πληροφορίες για ένα τραυματία. Το Ιράν επικαλείται το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, απαντώντας σε επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

21:07 Μετά την επίθεση του Ιράν, ο Κίρμπι ζητά ψηφοφορία για τη βοήθεια Ισραήλ-Ουκρανίας

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Κυριακή ότι η χρηματοδότηση του Ισραήλ και της Ουκρανίας θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων «το συντομότερο δυνατό». Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει την βοήθεια στο Ισραήλ, όμως η Γερουσία και ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνούνται να υπογράψουν αν δεν περιλαμβάνει και την βοήθεια στην Ουκρανία.

«Δεν χρειαζόμασταν καμία υπενθύμιση όσον αφορά το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Αλλά η χθεσινή νύχτα σίγουρα υπογραμμίζει σημαντικά την απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σε μια πολύ, πολύ σκληρή γειτονιά», δήλωσε ο Κίρμπι στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή.

Ο Κίρμπισημείωσε ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων «είναι να το πάρει» και «να το βάλει στο Κοινοβούλιο», λέγοντας στη συντονίστρια της εκπομπής «Meet the Press» Κρίστεν Γουέλκερ ότι «και οι δύο ξέρουμε ότι υπάρχουν οι ψήφοι».

«Αλλά απλά περιμένουμε ηγεσία από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής… Φέρτε το στο Κοινοβούλιο, ψηφίστε το, έτσι ώστε όχι μόνο το Ισραήλ να μπορεί να λάβει πρόσθετους πόρους και να υπερασπιστεί τον εαυτό του – κάτι που σαφώς χρειάζεται – αλλά και η Ουκρανία», πρόσθεσε.

20:57 Όλοι εναντίον Μπάιντεν

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να πει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν», δέχθηκε την Κυριακή καταιγισμό επικρίσεων και από τις δύο πλευρές του κόμματος, όπως μεταφέρει το Axios.

Οι αντιδράσεις – κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους – έρχονται καθώς ο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν ότι μια ισραηλινή απάντηση στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες, αναφέρει ο Barak Ravid του Axios.

20:52 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καλεί τον Ιρανό πρεσβευτή επειδή αμφισβήτησε την απόφαση για κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας αναφέρει ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν για να προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη θέση της Ιορδανίας, αφού βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει τα εκατοντάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους χθες το βράδυ.

«Οτιδήποτε αποτελεί απειλή για την Ιορδανία και την ασφάλεια των Ιορδανών, το αντιμετωπίζουμε με όλες τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας», αναφέρει το υπουργείο στην πλατφόρμα X.

Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση από το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν θα διευρύνει τη σύγκρουση στην περιοχή, αναφέρουν τα ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

20:50 Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι ακριβώς θα κάνει το Ισραήλ, αλλά ότι «οι IDF θα πρέπει να παρουσιάσουν επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Ένας δεύτερος Ισραηλινός σύμβουλος ενός άλλου μέλους του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει να δει κλιμάκωση» και ότι «είναι μια πολύ λεπτή γραμμή αυτή τη στιγμή».

20:45 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.

Δεν υπήρξαν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζήτησε η ισραηλινή ηγεσία.

Ένας αξιωματούχος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι στη συνεδρίαση θα παρουσιάζονταν θέματα πολιτικής μετά το αντίποινα του Ιράν.

20:42 Συρία: «Οι επιθέσεις του Ιράν ήταν νόμιμη πράξη αυτοάμυνας»

«Η δράση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ στον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης SANA αναφέρουν περαιτέρω:

«Πρόκειται για νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας εναντίον αυτής της ρατσιστικής σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή βούληση, ούτε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Μεκντάντ κατήγγειλε τις «αμελείς θέσεις της Δύσης απέναντι στις σφαγές και τις απάνθρωπες ενέργειες της ισραηλινής οντότητας».

Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ έρχονται δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός κορυφαίου Ιρανού διοικητή σε επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.

19:37 Καλούν σε αυτοσυγκράτηση - Το μήνυμα των ηγετών της G7

Όπως γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X, «με τους ηγέτες της G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά».

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

18:55 Το Ιράν ενημέρωσε και την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρησή του κατά του Ισραήλ

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters τουρκική διπλωματική πηγή.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στο Ιράν μέσω της Άγκυρας ότι η επιχείρησή του πρέπει να είναι «εντός ορισμένων ορίων».

Οι αναφορές αυτές έρχονται αφού ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη ότι το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και μόνο για αυτοάμυνα.

Ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή This Week του ABC ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν.

[Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν επιδιώκουμε μια ευρύτερη σύγκρουση], δήλωσε ο Κίρμπι.

18:18 Ιράν προς ΗΠΑ: Αν υπάρξει παρέμβαση υπέρ του Ισραήλ, όλες οι αμερικανικές βάσεις θα θεωρηθούν επιχειρησιακοί στόχοι

Ο διοικητής του ιρανικού στρατού προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να αποφύγουν να υποστηρίξουν το σιωνιστικό καθεστώς το οποίο χτυπήθηκε από το Ιράν σε επιχείρηση αντιποίνων», προειδοποιώντας ότι «όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή θα θεωρηθούν επιχειρησιακοί στόχοι σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον παρέμβει».

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο διοικητής του στρατού υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί επαίνεσε τις ένοπλες δυνάμεις για την αποστολή «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση» που πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Είπε ότι «το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την επίθεση στην ιρανική διπλωματική αποστολή που είχε ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο πολλών Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων».

Ο διοικητής του στρατού σημείωσε ότι «το Ιράν αποφάσισε να ξεκινήσει την τιμωρητική επιχείρηση κατά του ισραηλινού καθεστώτος μετά την αυξανόμενη δημόσια απαίτηση του ιρανικού έθνους για αντίποινα και μετά την αποτυχία των διεθνών οργανισμών να τιμωρήσουν το σιωνιστικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια προειδοποίησε «το ισραηλινό καθεστώς ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη σκληρότερη τιμωρία εάν επιμείνει στη συνέχιση των επιθετικών του μέτρων».

Ο αρχηγός του στρατού προειδοποίησε, τέλος, τις αμερικανικές αρχές ότι «η παρέμβασή τους για την υποστήριξη του σιωνιστικού καθεστώτος θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις αμερικανικές βάσεις και τα συμφέροντα στην περιοχή, διότι το Ιράν θα θεωρήσει τότε τις αμερικανικές βάσεις, ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούνται ως πηγές απειλής κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ως επιχειρησιακούς στόχους».

18:05 Το Ισραήλ έχει την ευκαιρία να σχηματίσει «στρατηγική συμμαχία», λέει ο υπουργός Άμυνας

Ο Yoav Gallant λέει ότι η χώρα του έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια στρατηγική συμμαχία μετά την επίθεση του Ιράν που καταρρίφθηκε από έναν συνασπισμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια στρατηγική συμμαχία εναντίον αυτής της σοβαρής απειλής από το Ιράν, το οποίο απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικά εκρηκτικά σε αυτούς τους πυραύλους, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ περιόδευε σε μια από τις συστοιχίες του συστήματος αεράμυνας Arrow 3 που χρησιμοποιήθηκε για την απόκρουση της χθεσινής επίθεσης.

Στους φημολογούμενους στόχους αντιποίνων του Ιράν είναι και οι πυρηνικοί σταθμοί του Ιράν.

17:44 Γκαντς: Το Ισραήλ θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή, πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις περιφερειακές συμμαχίες

Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση, δηλώνει σε δήλωσή του ο υπουργός πολεμικών θεμάτων Μπένι Γκαντζ.

«Το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, είναι μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ, και χθες, ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί με το Ισραήλ μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν – αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ», λέει.

«Αυτό το γεγονός δεν έχει τελειώσει – η στρατηγική συμμαχία και το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική δοκιμασία του πρέπει να ενισχυθεί ακριβώς τώρα. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», συνεχίζει.

16:22 Οι λεπτομέρειες της Ιρανικής επιχείρησης «Αληθινή Υπόσχεση» θα δημοσιευθούν προσεχώς από το Σώμα των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασεις

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του IRGC ανέφερε σε ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ότι «η Αεροδιαστημική Δύναμη του IRGC εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντίποινα για την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού καθεστώτος που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές και συμβούλους στη Συρία».

Πρόσθεσε ότι «οι πύραυλοι έπληξαν με επιτυχία στόχους εντός των κατεχομένων εδαφών».

Σύμφωνα με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του IRGC, «οι λεπτομέρειες της επιχείρησης, η οποία διεξήχθη με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την εποπτεία του Γενικού Επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και με την υποστήριξη του ιρανικού στρατού και του υπουργείου Άμυνας, θα δημοσιοποιηθούν σύντομα».

Νωρίτερα, το IRGC δήλωσε ότι «εξαπέλυσε μαζικά αντίποινα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των κατεχομένων εδαφών σε απάντηση της τρομοκρατικής επίθεσης του ισραηλινού καθεστώτος την 1η Απριλίου εναντίον των διπλωματικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό».

16:15 Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση ονόμασε το Ιράν την επίθεση κατά του Ισραήλ

Το IRGC ανακοίνωσε την έναρξη των επιδρομών σε ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ορίζοντας την αποστολή ως «Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση».

Η ισραηλινή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ταξίαρχου Mohammad Reza Zahedi, διοικητή της δύναμης Quds του IRGC, του αναπληρωτή του, στρατηγού Mohammad Hadi Haji Rahimi, και πέντε αξιωματικών που τους συνόδευαν.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεΐντ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε ότι «το Ιράν θα τιμωρήσει το Ισραήλ και θα κάνει το κακό καθεστώς να μετανιώσει για το έγκλημά του να δολοφονήσει τους στρατιωτικούς συμβούλους της χώρας στη Συρία».

16:00 New York Times: Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου απέτρεψε την επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο χτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν μετά την εκτόξευση περίπου 300 επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της εξαπόλυσης απαντητικής επίθεσης, αλλά η έλλειψη σοβαρών ζημιών που προκάλεσε το Ιράν, σε συνδυασμό με τη συνομιλία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, οδήγησαν στην αναβολή της.

15:51 Ο Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την Τρίτη

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση μέσω βιντεοκλήσης των κορυφαίων διπλωματών της ‘Ενωσης για την Τρίτη, προκειμένου «να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια στην περιοχή».

15:47 Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνομίλησε με τον ιρανό ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του, Hossein Amir-Abdollahian.

Ο Fidan δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Amir-Abdollahian είπε στον τούρκο υπουργό ότι η επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει τερματιστεί και ότι η χώρα δεν θα προβεί σε άλλη ενέργεια εκτός αν δεχθεί επίθεση.

15:42 Το Ιράν πρέπει να πληρώσει, λέει σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την επίθεση χθες το βράδυ, προτρέποντας ότι «το αρχικό τίμημα πρέπει να είναι η άμεση ανακήρυξη των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο X, το υπουργείο ζήτησε επίσης να επιβληθούν «επώδυνες κυρώσεις» στο Ιράν στον τομέα των όπλων και σε άλλους τομείς.

15:33 Η Γαλλία καλεί τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν «προσωρινά» το Ιράν

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνιστά στους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν «προσωρινά» το Ιράν.

«Τους ζητείται να επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στα ταξίδια» και «να αποφεύγουν οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις», προστίθεται.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν μία από τις χώρες που τον βοήθησαν να αποτρέψει την ιρανική επίθεση, ενώ το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή για τις «ανεύθυνες» θέσεις σε σχέση με τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

15:29 Ζελένσκι: «Οι ενέργειες του Ιράν απειλούν ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο»

«Οι ενέργειες του Ιράν απειλούν ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο, όπως και οι ενέργειες της Ρωσίας απειλούν μια ευρύτερη σύγκρουση, και η προφανής συνεργασία μεταξύ των δύο καθεστώτων για τη διάδοση του τρόμου πρέπει να αντιμετωπίσει μια αποφασιστική και ενιαία απάντηση από τον κόσμο», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Ζήτησε δράση προς την κατεύθυνση λέγοντας: «Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Τα λόγια δεν σταματούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν αναχαιτίζουν τους πυραύλους. Μόνο η απτή βοήθεια το κάνει.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλους εκείνους που θέλουν να κάνουν την τρομοκρατία μια νέα κανονικότητα. Είναι κρίσιμο το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την ενίσχυση των συμμάχων της Αμερικής σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

15:25 «Νόμιμη πράξη» η επίθεση του Ιράν, λένε οι Χούθι

Η ένοπλη οργάνωση των Χούθι δήλωσε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν «νόμιμη πράξη» ως απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε ότι η ομάδα της Υεμένης βρίσκεται σε «άμεση αντιπαράθεση» με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, επιτιθέμενη στο νότιο ισραηλινό λιμάνι του Εϊλάτ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εμποδίζοντας ισραηλινά πλοία να πλεύσουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

14:38 Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για αυτοάμυνα

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μίλησε σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών του:

  • Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας στο Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για αυτοάμυνα
  • Δεν επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τη σύγκρουση στην περιοχή
  • Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι θα στοχεύσουμε τις βάσεις τους αν στοχοποιηθεί το Ιράν
  • Η ασφάλεια των γειτονικών χωρών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ιράν.

13:54 Το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και μπορεί να προστατευτεί, λέει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και ότι θα μπορούσε να αμυνθεί αποκρούοντας μια ιρανική επίθεση εν μία νυκτί μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

«Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική του συμπεριφορά με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει μια ολόκληρη περιοχή», δήλωσε η ίδια. «Και οι δυνατότητες του Ισραήλ έχουν δείξει ότι το Ισραήλ είναι ισχυρό, ότι το Ισραήλ μπορεί να προστατευτεί».

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων και μέσω πληρεξουσίων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, ανέφερε το Reuters.

13:51 70 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν περίπου 70 ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψε επίσης έναν απροσδιόριστο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν.

Εκτός από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, το Ισραήλ λέει ότι και η Γαλλία βοήθησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ η Ιορδανία δήλωσε ότι κατέστρεψε βλήματα που εκτοξεύτηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της.

13:46 Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει «επίμονη έκκληση» να μην κλιμακωθεί η βία

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα «επίμονη έκκληση» για να μην υπάρξει «ένας φαύλος κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Απευθύνω επίμονη έκκληση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», δήλωσε ο ποντίφικας στο τέλος της παραδοσιακής του κυριακάτικης προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

13:23 Το Ιράν καλεί τους πρεσβευτές της Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά την καταδίκη της Τεχεράνης από τις χώρες αυτές για την πρωτοφανή επίθεσή της κατά του Ισραήλ.

Ο διευθυντής για τη Δυτική Ευρώπη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις τρεις χώρες για «διπλά πρότυπα», καθώς αντιτάχθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε συνταχθεί από τη Ρωσία και η οποία θα καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.

Το Ιράν καταδίκασε το δυτικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή δεν κατήγγειλε την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη της Φρουράς της Επανάστασής του, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι στρατηγοί.

12:50 Τους δώσαμε ένα μάθημα, λέει ο ιρανός πρόεδρος

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι εξήρε την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και δήλωσε ότι η επιχείρηση έδωσε στο Ισραήλ ένα αξέχαστο μάθημα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Press TV.

Ο Ραΐσι ανέφερε σε δήλωσή του ότι η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ιρανικής κυβέρνησης και εκπλήρωσε την υπόσχεση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, να «τιμωρήσει τον επιτιθέμενο».

11:40 «Εξακολουθεί να ισχύει η απειλή για αντίποινα»

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του εξακολουθεί να ισχύει.

«Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας. Θα ηγηθώ μιας πολιτικής επίθεσης κατά του Ιράν», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ofir Sofer δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού: «Το θράσος του Ιράν σε μια τέτοια επίθεση πρέπει να διαγραφεί».

Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε νωρίτερα: «Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «μείνουν μακριά».

11:32 Μεγάλη ανησυχία, φόβος και αβεβαιότητα: «Το περιμέναμε, διά στόματος του Μπάιντεν Προέδρου, ακούσαμε ότι θα γινόταν εντός των επομένων 48 ωρών» λέει ο Κορνηλίου

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ κ. Κορνήλιου Κορνηλίου σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma σήμερα το πρωί ανέφερε, ότι παρά το ότι στο Τελ Αβίβ, όπου βρισκόταν, δεν υπήρχαν χτυπήματα από πυραύλους και drones, εντούτοις, μόνο από το γεγονός ότι παρακολούθησαν τριακόσιους πυραύλους και drones από το Ιράν να στρέφονται κατά του Ισραήλ, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα, μεγάλη ανησυχία, καθώς και φόβος.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ήταν αναμενόμενο το χτύπημα, ο κος Κορνηλίου είπε: «Το περιμέναμε, αλλά έχει δέκα μέρες που συζητάμε γι’ αυτό το χτύπημα, ότι δηλαδή πότε θα γινόταν. Είχαν πυκνώσει οι πληροφορίες και μάλιστα, διά στόματος του Αμερικανού Προέδρου, είχαμε ακούσει ότι το χτύπημα θα γινόταν εντός των επομένων 48 ωρών, όπως και έγινε.»

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πολιτική διπλωματική διευθέτηση αυτής της κρίσης, ο κος Κορνηλίου ανέφερε, πως παρόλο που το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, «εντούτοις, κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν στον κ. Νετανιάχου ότι δε θα στηρίξουν οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν. Έχουν προειδοποιηθεί και οι Αμερικανοί από τους ίδιους τους Ιρανούς ότι αν συμμετάσχουν σε μια τυχόν επίθεση του Ισραήλ, τότε θα αντιδράσουν εναντίον των βάσεων της Αμερικής στην περιοχή. Οπότε θεωρώ ότι αυτό περιορίζει τις πιθανότητες μιας ευρείας επίθεσης του Ισραήλ. Τώρα αν θα αντιδράσει σε ένα βαθμό πιο περιορισμένο, αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση».

10:53 Η Ιορδανία αναχαίτισε «ιπτάμενα αντικείμενα» για να προστατεύσει τους πολίτες της

Η Ιορδανία αναχαίτισε κάποια «ιπτάμενα αντικείμενα» που, όπως είπε, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χθες το βράδυ, όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάποια θραύσματα έπεσαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς σε πολίτες», αναφέρεται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας και των πολιτών της και την ιερότητα του εναέριου χώρου και του εδάφους της», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι μια κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη, πρόσθεσε.

10:45 Η έκταση των ζημιών στο εσωτερικό του Ισραήλ εξακολουθεί να εκτιμάται

Δεν είναι σαφές πόσες ζημιές και πόσες απώλειες υπέστη το Ισραήλ από τα χτυπήματα του Ιράν.

Ένας από τους τραυματίες ήταν ένα επτάχρονο κορίτσι από κοινότητα Βεδουίνων κοντά στη νότια πόλη Αράντ, το οποίο νοσηλεύεται στην εντατική, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο που το παρέλαβε.

Ασαφής είναι επίσης η έκταση των ζημιών στην ισραηλινή αεροπορική βάση Νεβατίμ, η οποία επλήγη από τουλάχιστον 15 βαλλιστικούς πυραύλους. Οι Ισραηλινοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα αναχαιτίστηκε.

10:38 Η Emirates Airlines ακυρώνει πτήσεις, επαναδρομολογεί άλλες

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στους πελάτες μετά το πρόσφατο κλείσιμο του εναέριου χώρου», δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επαναλειτουργία των εναέριων χώρων του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

10:30 Καταδικάζει και το Υπουργείο Εξωτερικών την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ/Twitter, καταδικάζει έντονα τις χθεσινοβραδινές Ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση δηλώνει επίσης: «Επιτακτική η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση. Η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα πρέπει να διατηρηθούν».

10:28 Η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της», λέει το Ιράν

Ο Mohammad Bagheri λέει ότι η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της» και ότι δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί, σύμφωνα με σχόλια που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, αντίθετα επικεντρώθηκε σε στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε μια βάση πληροφοριών στο όρος Ερμόν που χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, μαζί με την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, από όπου εκτοξεύτηκαν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που στόχευσαν το προξενείο.

Ο Bagheri δήλωσε ότι και οι δύο «καταστράφηκαν και αχρηστεύτηκαν σημαντικά» και προειδοποίησε ότι το Ιράν είναι σε θέση να εξαπολύσει μια επίθεση «δέκα φορές ισχυρότερη».

10:06 «Χώρα του τρόμου» αποκάλεσε το Ιράν ισραηλινός υπουργός

«Η ιρανική επίθεση εμποδίστηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, μαζί με τους εταίρους μας, τους Αμερικανούς και άλλους… Όλος ο κόσμος είδε σήμερα ποιο είναι το Ιράν – μια χώρα του τρόμου», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

09:55 Συνομιλία των ηγετών της G7 για την ιρανική επίθεση

Η Ιταλία έχει συγκαλέσει βιντεοκλήση των ηγετών της G7 για να συζητήσουν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Reuters.

Η κλήση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, ώρα Ευρώπης. Η Ιταλία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι σκοπεύει να συγκαλέσει συνάντηση της G7 «για να συντονίσει μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

09:48 Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση εάν υποστηρίξει κάποια ισραηλινή «απάντηση»

Ο Μοχαμάντ Μπαγκερί, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή απάντηση στην ιρανική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν «πολύ ευρύτερη», σύμφωνα με τo ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το πρακτορείο τον επικαλείται λέγοντας ότι ο λόγος της χθεσινής επίθεσης ήταν ότι το Ισραήλ είχε περάσει τις κόκκινες γραμμές του Ιράν.

Ο Bagheri είπε επίσης ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας «ότι αν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό μας έχει αποδειχθεί, οι βάσεις και τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια».

Και πρόσθεσε: «Θα τη δούμε και εμείς ως επιθετική και θα αντιδράσουμε αναλόγως».

09:44 Καταδικάζει και καλεί σε αυτοσυγκράτηση η Πρόεδρος της Βουλής - Δείτε την ανάρτηση
Με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ/Twitter, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, «η οποία συνιστά μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη στην ήδη εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής με ανυπολόγιστες συνέπειες». Η Πρόεδρος της Βουλής καλεί επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές «να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να δώσουν χώρο στη διπλωματία».
Τέλος, αναφέρει πως: «Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγρήγορση για συντονισμένη και συλλογική δράση προς αποκλιμάκωση της κατάστασης».

09:37 Η Χαμάς λέει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι «φυσικό δικαίωμά» του

«Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από το Ιράν κατά της σιωνιστικής οντότητας είναι φυσικό δικαίωμα και η δέουσα απάντηση στο έγκλημα της στοχοποίησης του προξενείου στη Δαμασκό», ανέφερε η παλαιστινιακή ομάδα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Χαμάς δήλωσε ότι επιβεβαιώνει «το φυσικό δικαίωμα» των χωρών και των λαών της περιοχής να αμυνθούν «απέναντι στις σιωνιστικές επιθέσεις», αναφερόμενη στο Ισραήλ.

«Καλούμε το αραβικό και ισλαμικό έθνος μας, τους ελεύθερους λαούς του κόσμου και τις δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην πλημμύρα της Al-Aqsa», πρόσθεσε η ομάδα, αναφερόμενη στην επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

09:32 Το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του

Μετά από την Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, καθώς η αεροπορική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι ασφάλειας από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της για την αναχαίτιση τόσο μη επανδρωμένων drones, όσο και πυραύλων που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, όπως δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφάλειας.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι εμπλοκές αυτές, εξελίχθηκαν στον εναέριο χώρο της συνοριακής γραμμής μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 στο Ισραήλ

09:20 Καταδικάζω έντονα την αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Καταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Και καλώ το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις. Όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή» έγραψε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

09:10 Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν

Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα, με τον αμερικανό πρόεδρο να διαβεβαιώνει τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στην άμυνά του, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε επόμενα βήματα κάνει θα γίνουν κατόπιν συνεννοήσεως, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

09:00 «Τώρα χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir εξήρε τη στρατιωτική άμυνα κατά του καταιγισμού πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Τώρα ζητάει μια μεγάλη απάντηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Εντυπωσιακή άμυνα μέχρι στιγμής – τώρα χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση», έγραψε στο Χ.

08:58 Επηρεάστηκαν πτήσεις από και προς Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία λόγω της επίθεσης του Ιράν

Επηρεάστηκαν πτήσεις από και προς Ισραήλ Λίβανο και Ιορδανία λόγω της επίθεσης του Ιράν το βράδυ του Σαββάτου κατά του Ισραήλ, αφού Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανος έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους.

Ως αποτέλεσμα ακυρώθηκαν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια των τριών χωρών.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, κατά την διάρκεια της νύκτας δύο πτήσεις επηρεάστηκαν, μια της Wizz Air και μια της Royal Jordanian γεγονός που ανάγκασε τις δυο εταιρείες να πραγματοποιήσουν εκτροπή των πτήσεων τους.

Η πτήση της Wizz Air με προορισμό το Ισραήλ επέστρεψε πίσω στο Λούτον. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λαρνακας για ανεφοδιασμό καυσίμων. Οι επιβατες της πτήσεις Royal Jordanian από Χίθροου προς Αμμάν της Ιορδανιας διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεια της Κύπρου.9.2

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί τρεις πρωινές πτήσεις που θα πήγαιναν από Κύπρο Ισραήλ της Tus Air, της Elal και της Isr Air.

Οι πτήσεις από και προς το Ισραήλ τον Λίβανο και την Ιορδανία ακυρώθηκαν ή αναμενεται να ακυρωθούν.

08:46 Το Ισραήλ ανοίγει εκ νέου τον εναέριο χώρο της – Το ίδιο η Ιορδανία

Η Αρχή αεροδρομίων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της από τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα).

Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια των πτήσεων από το Τελ Αβίβ αναμένεται να επηρεαστούν και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τις ώρες πτήσεων.

08:38 Η Ιαπωνία λέει ότι η επίθεση στο Ιράν «επιδεινώνει περαιτέρω» την περιφερειακή κατάσταση

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση αντιποίνων του Ιράν.

«Αυτή η επίθεση είναι μια επίθεση που επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η δήλωση του ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και καταδικάζουμε έντονα αυτού του είδους την κλιμάκωση».

08:07 Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα «με πλήρη ισχύ»

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι διαμεσολαβητές.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσπαθεί να υλοποιήσει τους στόχους του πολέμου με τη Χαμάς με πλήρη ισχύ και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την επιστροφή των 133 ομήρων από τη Γάζα», αναφέρεται.

07:30 IDF: Το 99% των 300 πυραύλων και drone καταστράφηκαν

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

07:00 Νετανιάχου: «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, αναφέρει στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται ότι το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται μετά τη δίωρη αξιολόγηση της κατάστασης με τον υπουργό Πολέμου Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

6:40 Το Ισραήλ απέκρουσε, η αντιπαράθεση δεν τελείωσε

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

06:20 Ο Μπάιντεν φοβάται τον Νετανιάχου, καλεί την G7

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε εναντίον του το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι όταν μίλησε με τον Νετανιάχου, του είπε ότι το Ισραήλ «επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και σε πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι την Κυριακή θα συζητήσει με τους ηγέτες των χωρών της G7 τη διαμόρφωση ενιαίας διπλωματικής απάντησης στην ιρανική επίθεση.

06:10 New York Times: Από το Ιράν εκτοξεύτηκαν 185 drones και 36 πύραυλοι Κρουζ

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευσε 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους, γράφουν οι New York Times.

06:00 Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς προερχόμενη από οποιαδήποτε χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής», προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους.

01:57 Τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού και ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ. Σειρήνες ηχούν αυτή την ώρα και σε πολλές πόλεις του βορείου Ισραήλ, μεταξύ των οποίων Beersheba, Dimona, Nevatim και άλλες.

01:54 Εκρήξεις ακούγονται και στη Δαμασκό

01:53 Τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για αναχαιτίσεις.

1:49 Ήχησαν σειρήνες Ιερουσαλήμ και σε άλλα σημεία της χώρας.

01:46 Μισέλ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση»

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε «σθεναρά» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσω Χ. «Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε.

1:44 Περισσότερα από 100 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ αναχαιτίστηκαν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το Ισραήλ

01:39 Ιράν σε ΟΗΕ: Αυτή είναι η επίθεση και ολοκληρώνεται - Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αυτό είναι το τέλος της επίθεσης

01:36 Προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους διαφόρων περιοχών

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πριν από λίγο τους κατοίκους των περιοχών των υψιπέδων του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και της Εϊλάτ να είναι έτοιμοι να σπεύσουν στα καταφύγια αν χρειαστεί και να μην απομακρύνονται από αυτά. Τα υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 και έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Στη Νεβατίμ βρίσκεται βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Στα προάστια της Ντιμόνα βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας. Η Εϊλάτ βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει μπει επανειλημμένα στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

01:34 Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απάντηση της χώρας στην ιρανική επίθεση θα είναι «ξεκάθαρη και αποφασιστική»

01:27 «Η στρατιωτική δράση του Ιράν βασίστηκε στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη νόμιμη άμυνα ως απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των διπλωματικών εγκαταστάσεων της χώρας μας στη Δαμασκό. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή. Αυτή είναι η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του ισραηλινού καθεστώτος από την οποία η Αμερική πρέπει να μείνει μακριά!», αναφέρει σε ανακοίνωση η Τεχεράνη.

01:24 Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αναφέρει ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

01:18 Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ρεζά Αστιάνι προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε χώρα «ανοίξει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της για επιθέσεις κατά του Ιράν από το Ισραήλ», αναφέρει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

01:15 Δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται στον αέρα για να απαντήσουν σε ιρανική επίθεση.

01:10 Οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι σειρήνες ήχησαν στο κιμπούτς Σνιρ, στο βόρειο Ισραήλ», διευκρίνισαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους, ταυτόχρονα με την επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον της χώρας.

01:07 Βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones επάνω από περιοχές της μεθορίου Ιράκ-Συρίας, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο CH 12 TV

01:00 Η Χεζμπολάχ χτυπάει το βόρειο Ισραήλ

00:55 Οι αναμενόμενοι στόχοι είναι τα Υψίπεδα του Γκολάν, η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νεγκέβ σύμφωνα με τους New Υοrk Times.

00:52 Πανηγυρισμοί Παλαιστινίων για τα πρώτα χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους.

00:49 Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Ξεκίνησε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ.

00:47 Το πρώτο χτύπημα ιρανικού drone στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση τα πρώτα χτυπήματα από ιρανικά drones έγιναν στο Ύψωμα του Γκολάν στο έδαφος της Συρίας, αλλά και στο Τελ Αβίβ με τους Ιρανούς να πανηγυρίζουν.

00:45 Πληθαίνει η ευρωπαϊκή εμπλοκή

Όλο και μεγαλύτερη γίνεται η ευρωπαϊκή στήριξη προς το Ισραήλ. Βρετανοί και Γάλλοι έχουν σηκώσει ήδη μαχητικά αεροσκάφη. Τα βρετανικά σηκώθηκαν από τη βάση της Κύπρου, ενώ στη μάχη έχει μπει και το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph το πρώτο κύμα επίθεσης drones πετάει σε χαμηλό ύψος ώστε να μην εντοπίζεται.

00:40 Δύο οι «ζώνες άμυνας»

Αμερικανικά F-35 σηκώθηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο Συρίας και Ιράκ και καρέρριψαν ήδη κάποια από τα drones.

Αυτή είναι και η πρώτη ζώνη άμυνας, με την δεύτερη να είναι τα F-35 και F-16 του Ισραήλ στον εναέριο χώρο της επικράτειας.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι στα ραντάρ τους έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 drones προς Ισράηλ, ενώ η εκτίμηση κάνει λόγο για περίπου 500 drones που θα χτυπήσουν.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντρεν Γουότσον, ανέφερε: «Η επίθεση αυτή θα διαρκέσει πιθανόν πολλές ώρες και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ».

00:34 Ανακοίνωση της Τεχεράνης

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» «τιμωρία για τα ισραηλινά εγκλήματα»

Οι Φρουροί της Επανάστασης – επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν- ανακοίνωσαν απόψε πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν, την βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

00:00 Γύρω στα μεσάνυχτα υπήρξε σύγκληση του Πολεμικού Συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. Παράλληλα, έφτασε η πληροφορία ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει και πυραύλους Κρουζ από το έδαφος του Ιράκ προς το Ισραήλ. Την είδηση για τους πυραύλους Κρουζ επιβεβαίωσαν και η κρατική ιρανική τηλεόραση και γερμανικά και ρωσικά ΜΜΕ.

Επίθεση και από Χεζμπολάχ και Χούθι

Μάλιστα, αργά το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι εκτοξεύθηκαν drones και από τους Χούθι της Υεμένης, χωρίς να είναι ακριβής ο αριθμός.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει την εκτόξευση από «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον ισραηλινών θέσεων. Νωρίτερα, αναχαιτίστηκαν δυο drones μιας κατεύθυνσης, φορτωμένα εκρηκτικά, που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι δεκάδες drone κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας. Τα ιρανικά μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια τεράστια επίθεση κατά του Ισραήλ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων, όπως μεταδίδεται, θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drone φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Λόγω του πυρκατωμένου κλίματος, το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία και το Ιράκ το έχουν πράξει.

Διάγγελμα Νετανιάχου

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει.

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών» συμπληρώνει.

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα» επισημαίνει δε.

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τονίζει.

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.

Δείτε live εικόνα από το Τελ Αβίβ:

Το σχέδιο ανάσχεσης των drones

Το Ισραήλ διαθέτει στα σύνορά του με Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο και άλλα συστήματα διαφορετικά από το «Iron Dome». Συγκεκριμένα το σύστημα Arrow έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης πολλαπλών στόχων με μία βολή ενώ υπάρχει ειδικό σχέδιο μάχης και για συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ανάσχεση σμήνους drones.

Όλα αυτά έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με τις αμερικανικές και τις βρετανικές δυνάμεις που συνδράμουν με ηλεκτρονικό πόλεμο σε διάφορα σημεία της ισραηλινής μεθορίου.

Ο οπλισμός του Ιράν

Το Ιράν είναι εξοπλισμένο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα γράφημα που δείχνει εννέα ιρανικούς πυραύλους που, όπως είπε, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο «Sejil», ικανός να πετάξει με ταχύτητα άνω των 17.000 χιλιομέτρων την ώρα και με βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων, ο «Kheibar» με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και ο «Haj Qasem», ο οποίος έχει βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων.

Τον Αύγουστο, το Ιράν δήλωσε ότι είχε κατασκευάσει ένα προηγμένο αυτοσχέδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Mohajer-10, με επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων, ικανό να πετάξει για έως και 24 ώρες.

Η χώρα έχει επίσης ισχυριστεί ότι διαθέτει έναν εγχώρια κατασκευασμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος μπορεί να πετάξει τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.

Το Ιράν διαθέτει επίσης πυραύλους Κρουζ όπως ο Kh-55, ένα πυρηνικό όπλο με δυνατότητα εκτόξευσης από αέρος με βεληνεκές έως και 3.000 χιλιόμετρα και τον προηγμένο πύραυλο κατά πλοίων Khalid Farzh.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ

Σαν προαναγγελία της επικίνδυνης όξυνσης έμοιαζε η προ ολίγων ωρών ανακοίνωση από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σημαντική συσπείρωση δυνάμεων όπως και η ξαφνική ακύρωση του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν που έσπευσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για να συνεδριάσει με αξιωματούχους του συμβουλίου ασφαλείας τους.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα θα καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone παραβιάσει τον εναέριο χώρο της

Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της, δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka.

Σε ανακοίνωσή της, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνει ότι αποφάσισε «να κλείσει προσωρινά τον ιορδανικό εναέριο χώρο για όλα τα αεροπλάνα (…) από τις 20.00 GMT, δηλαδή στις 23.00 τοπική ώρα» και μέχρι νεοτέρας.

Η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Λευκός Οίκος: Ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν δε προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (...) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόδρος των ΗΠΑ θα έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σούνακ: Το Ιράν προκαλεί χάος στην ίδια του την αυλή

Στο πλευρό του Ισραήλ τάσσεται η Βρετανία, τονίζει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επισημαίνει ότι εργάζεται με τις συμμαχικές χώρες για την αποκλιμάκωση. «Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», επισημαίνει σε σύντομη δήλωσή του.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV μετέδωσε ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) απογειώθηκαν από το Ιράν και κατευθύνονται προς στόχους στο Ισραήλ.

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο Channel 12 TV ότι τα drone φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.

Πηγή: protothema.gr / cnn.gr / ertnews.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / in.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Στραγγαλισμός Θανάση Νικολάου: Διαβάστε το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας
ΚΥΠΡΟΣ

Στραγγαλισμός Θανάση Νικολάου: Διαβάστε το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Στραγγαλισμός Θανάση Νικολάου: Διαβάστε το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

«Δεμένοι, με καλυμμένα τα μάτια, φορώντας πάνες»: Γκουαντάναμο για Παλαιστίνιους αποκαλύπτει το CNN
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεμένοι, με καλυμμένα τα μάτια, φορώντας πάνες»: Γκουαντάναμο για Παλαιστίνιους αποκαλύπτει το CNN

«Δεμένοι, με καλυμμένα τα μάτια, φορώντας πάνες»: Γκουαντάναμο για Παλαιστίνιους αποκαλύπτει το CNN

Ο Ακιντζί επικρίνει τον Τατάρ για Κυπριακό: «Η πολιτική της μη διαπραγμάτευσης μας οδηγεί στην επαρχιοποίηση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ακιντζί επικρίνει τον Τατάρ για Κυπριακό: «Η πολιτική της μη διαπραγμάτευσης μας οδηγεί στην επαρχιοποίηση»

Ο Ακιντζί επικρίνει τον Τατάρ για Κυπριακό: «Η πολιτική της μη διαπραγμάτευσης μας οδηγεί στην επαρχιοποίηση»

Μέτρα στήριξης Τ/κ και αδήλωτη εργασία στην ατζέντα της συνάντησης υπουργού Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης Τ/κ και αδήλωτη εργασία στην ατζέντα της συνάντησης υπουργού Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους

Μέτρα στήριξης Τ/κ και αδήλωτη εργασία στην ατζέντα της συνάντησης υπουργού Εργασίας με κοινωνικούς εταίρους

Ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών απαντά στις επικρίσεις για πυρκαγιά στον Άγιο Σίλα: Ήταν άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών απαντά στις επικρίσεις για πυρκαγιά στον Άγιο Σίλα: Ήταν άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής

Ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών απαντά στις επικρίσεις για πυρκαγιά στον Άγιο Σίλα: Ήταν άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής