Ένας πρώην διεθνής πετοσφαιριστής διεκδικεί θέση στην Ευρωβουλή με τον ΔΗΣΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 12.5.2024
Ένας πρώην διεθνής πετοσφαιριστής διεκδικεί θέση στην Ευρωβουλή με τον ΔΗΣΥ
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Χρίστος Αγγελίδης μιλά στον «Π» για τους στόχους του

Για τις βασικές του προτεραιότητες σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής μιλά στον «Π» ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Χρίστος Αγγελίδης, θέτοντας ως πρώτο στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα ποιοτικό περιφερειακό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου για επενδύσεις και επισκέπτες. Εκφράζει δε την πρόθεσή του να συμβάλει «στο να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα» και να δυναμώσει τη φωνή μας για απελευθέρωση και επανένωση.

Γιατί θέσατε υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Ζούμε σε μια εποχή απαξίωσης της πολιτικής και οφείλουμε να την υπερβούμε αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας. Αυτό προϋποθέτει να ανοίξουν οι πόρτες των κομμάτων σε ανθρώπους με επαγγελματική διαδρομή, γνώση και τόλμη, που είναι σε επαφή με το λαϊκό αίσθημα. Για τον λόγο αυτόν είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους του πολιτικού γραφείου του κόμματός μου, που με τίμησαν με την ψήφο τους και μου πρόσφεραν μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές. Δεν είμαι νέος στα κοινά. Όλα αυτά τα χρόνια εκπροσώπησα δεκάδες φορές τη χώρα μου, μίλησα σε διεθνή συνέδρια γι’ αυτήν, για το πώς θα καταστεί ελκυστικός προορισμός. Συνεργάστηκα με εκατοντάδες διεθνείς αξιωματούχους και εργάστηκα για την αναβάθμιση της οικονομίας μας, του τουριστικού μας προϊόντος και του brand «Κύπρος» στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι και η ακαδημαϊκή μου μόρφωση ήταν σημαντική και σχετική. Σπούδασα Σχεδιασμό Δημόσιας Πολιτικής με διδακτορικό και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Southern California του Los Angeles. Κατέχω επίσης μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Αθλητισμού από το ίδιο πανεπιστήμιο και πτυχίο στη Φυσική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βραβεία και υποτροφίες. Παράλληλα, έχω διαρκή πολιτική δράση στην πολιτική εδώ και χρόνια: είμαι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, επίτροπος Παραγωγής Πολιτικής για θέματα Τουρισμού και ήμουν και αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου το 2016, κάτι για το οποίο νιώθω περήφανος γιατί με την υποψηφιότητά μου και με προεκλογική μόνο 40 ημέρες μόνο, η παράταξη διατήρησε την έδρα την οποία, όμως, έχασε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Προτεραιότητες

Ποιες πρωτοβουλίες θεωρείτε ότι πρέπει να πάρει ένας Κύπριος ευρωβουλευτής μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου; Επικρατεί μια αντίληψη ότι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές θέτουν επίμονα το θέμα του Κυπριακού στους συναδέλφους τους και γίνονται μονοθεματικοί με τρόπο κουραστικό και μη παραγωγικό σε επίπεδο ΕΕ.

Δουλειά των ευρωβουλευτών μας είναι να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τη χώρα μας και τα συμφέροντα του λαού μας στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Καθώς αποτελούν τη διεθνή εικόνα της Κύπρου, οφείλουν να είναι παραγωγικοί και δημιουργικοί, με ιδέες και προτάσεις που συμβάλλουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη που αποτελεί τον κοινό μας στόχο. Θα σας πω τι προτίθεμαι να κάνω εγώ:

• Να υποβάλλω προτάσεις στο αντικείμενό μου, δηλαδή πώς η Κύπρος θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για επενδυτές και επισκέπτες, πώς θα καταστεί ολόχρονα ποιοτικό περιφερειακό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Να φέρουμε χρήματα και μεγάλα προγράμματα ώστε να δούμε όφελος στην καθημερινότητα κάθε πολίτη μέσα από την επιχειρηματικότητα του τουρισμού.

• Να ζητήσω μεγαλύτερη ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, κοινή δράση και κοινή ευθύνη στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Να προχωρήσει η ενοποίηση στην αμυντική πολιτική.

• Να συμβάλω στο να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα, να νιώσουμε περήφανοι ξανά για την Κύπρο μας, γι’ αυτό που είμαστε.

• Να δυναμώσω τη φωνή μας για απελευθέρωση και επανένωση. Να διεκδικήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα εδάφη της που σήμερα κατέχει η Τουρκία, τη μισή σκλαβωμένη μας πατρίδα. Για να ξαναγυρίσουμε στους αγαπημένους μας τόπους, και να αποδοθούν οι περιουσίες στους νόμιμους κατοίκους τους.

• Να ασχοληθώ με τη δίκαιη, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας που είναι το μόνο μέλλον που έχουμε.

• Να καταθέσω προτάσεις στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού.

Μπορώ να διαπραγματευτώ, να διεκδικήσω και να κερδίσω για λογαριασμό της χώρας μου. Να τη βοηθήσω να βελτιώσει την εικόνα της και να συμμετάσχει ισότιμα στο παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ευρώπη και Τουρκία

Πάντως ο ΔΗΣΥ ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο στο μανιφέστο του εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για πλήρη ένταξη. Εσείς συμφωνείτε με αυτή τη θέση, όταν η Λευκωσία θεωρεί πως η ΕΕ έχει τα εργαλεία, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, να πιέσει την Άγκυρα ώστε να επιδείξει θετική και διαλλακτική στάση στο Κυπριακό;

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι σταθερός σύμμαχος της Κύπρου και η συνεισφορά του στην υπεράσπιση των κυπριακών συμφερόντων τεράστια. Ήδη, πρόσφατα κερδίσαμε ακόμα μία μάχη στην Ευρώπη όταν ψηφίστηκε αυστηρότερη νομοθεσία για το μεταναστευτικό με κύρια δύναμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και απέναντι στους αντιευρωπαίους λαϊκιστές των δύο άκρων. Είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως ένας ισότιμος, αξιόπιστος εταίρος που συνδιαμορφώνει τις πολιτικές του. Είμαστε μια δυνατή ομάδα που δυναμώνει την Κύπρο στην Ευρώπη. Στο συγκεκριμένο θέμα, οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ωφελούν και την ίδια την Τουρκία, την Ε.Ε. αλλά και εμάς. Το ποια θα είναι η τελική μορφή αυτής της σχέσης είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι κυρίαρχοι Ευρωπαίοι πολίτες. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του σε αυτούς.

Ο ΔΗΣΥ σήμερα

Γίνεται συνεχώς λόγος για αβερωφικούς και χριστοδουλιδικούς εντός του ΔΗΣΥ. Εσείς ανήκετε σε κάποιο από τα πιο πάνω στρατόπεδα;

Θεωρώ ότι γνωρίζουμε όλοι τι έγινε και προχωρούμε σταθερά μπροστά, μακριά από όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα. Είμαστε πάνω από όλα συναγερμικοί και πατριώτες. Από εκεί και πέρα η στάση του κόμματός μας έναντι της κυβέρνησης είναι σαφής: Ασκούμε εποικοδομητική και όχι λαϊκιστική αντιπολίτευση, ελέγχουμε τη διακυβέρνηση και υπερασπιζόμαστε τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Επικροτούμε τα σωστά, επικρίνουμε τα λάθη και καταθέτουμε υπεύθυνες προτάσεις για το συλλογικό καλό. Το στρατόπεδό μου είναι η παράταξή μου και η πατρίδα μου.

Τελικά, γιατί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει τον Χρίστο Αγγελίδη και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ;

Προσωπικά ζητώ ταπεινά έναν από τους δύο σταυρούς γιατί θεωρώ ότι έχω την επάρκεια και τις δυνατότητες να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Κύπρου στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Άλλωστε αυτό έκανα εδώ και χρόνια με επιτυχία, κερδίζοντας φίλους και συνεργάτες και κτίζοντας εμπιστοσύνη. Μπορώ να διαπραγματευτώ, να διεκδικήσω και να κερδίσω για λογαριασμό της χώρας μου. Να τη βοηθήσω να βελτιώσει τη θέση της και να συμμετάσχει ισότιμα στο παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτό για το καλό των πολιτών της Κύπρου μας. Πιστεύω, στοχεύω και πετυχαίνω την αριστεία, την εξαιρετική ποιότητα και την έντιμη διαχείριση. Πιστεύω στις απεριόριστες δυνατότητες του κυπριακού ελληνισμού να ευημερήσει ελεύθερος, συμβάλλοντας στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Πιστεύω στις αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού και ότι μέσα από την πιο δυνατή παράταξη της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μπορούμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους. Είναι καλό να μπαίνουν στην πολιτική φρέσκιες ιδέες και διαφορετικά μυαλά που εμπλουτίζουν τις επιλογές του κόσμου. Έχω τολμηρές, πρωτοπόρες και μεγάλες προτάσεις που αξίζει να δοκιμαστούν για το καλό των πολιτών της πατρίδας μας. Εξάλλου έτσι ήταν και οι γονείς μου, Κλαίρη και Νίκος Αγγελίδης. Αυτοί και η κατεχόμενη Αμμόχωστος άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή μου, τη σκέψη και τις αξίες μου. Με αυτά θα πορευτώ και με αυτά θα πετύχω για την πατρίδα μου και τους πολίτες της.

4847554459638941 1184
Κάτω αριστερά ο Χρίστος Αγγελίδης που σήμερα διεκδικεί έδρα στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

«Έμαθα να μην τα παρατάω ποτέ»

Ως διεθνής πετοσφαιριστής τι εμπειρίες και πλεονεκτήματα κουβαλάτε μαζί σας;

Από εκεί έμαθα να είμαι συγκεντρωμένος, υπομονετικός, μεθοδικός, πειθαρχημένος, αφοσιωμένος και να παλεύω πάντα για το καλό της ομάδας. Να σέβομαι τον εαυτό μου, τον συνάδελφό μου και τους ανθρώπους που περιμένουν από εμάς. Στον στίβο δεν δικαιούμαι να απογοητεύω κανέναν. Έμαθα επίσης να μην τα παρατάω ποτέ και πάντοτε να παλεύω για την ομάδα μου. Ό,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε πάντοτε ως σύνολο. Αυτή είναι η πεποίθησή μου για τη χώρα μου αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Γι’ αυτό απευθύνομαι στους γονείς και τους λέω να προτρέψουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο στις σημερινές κοινωνικές προκλήσεις. Αυτό με δίδαξε η εμπειρία μου ως αθλητής βόλεϊ των Εθνικών Κύπρου και Ελλάδος. Θα κουβαλάω πάντα μαζί μου τα δυνατά συναισθήματά μου στους εθνικούς, πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες και στα εθνικά και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την αγαπημένη μου Ανόρθωση και με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.

Τελικά σας κέρδισε ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Έτσι είναι. Ίσως συνετέλεσε η ανάμνηση της θάλασσας της Αμμοχώστου! Εργάζομαι για περισσότερο από 32 χρόνια ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας. Εξειδικεύομαι στη διοίκηση, ανάπτυξη εργασιών, προώθηση του τουριστικού προϊόντος και διαχείριση κινδύνων στον τουριστικό κλάδο, λαμβάνοντας τις υψηλότερες διακρίσεις και βραβεία επί σειρά ετών. Είμαι ομιλητής σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια, συμμετέχω σε ευρωπαϊκές εκθέσεις και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για θέματα τουρισμού. Οι συνάδελφοί μου με τιμούν με τη θέση του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου, μέλος της ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υφυπουργείου Τουρισμού και μέλος της επιτροπής Φιλοξενίας του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»
ΚΥΠΡΟΣ

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

«Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή»: Πώς περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης
ΚΟΣΜΟΣ

«Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή»: Πώς περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

«Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή»: Πώς περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία
ΚΥΠΡΟΣ

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής: Το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής θα στηρίξει τη συμφιλίωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής: Το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής θα στηρίξει τη συμφιλίωση

Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής: Το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής θα στηρίξει τη συμφιλίωση