«Ματιές στη Ζωή και στην Ιστορία» - Αποχαιρετώντας τον Νίκο Ρολάνδη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Header Image

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «Π» στις 13 Μαΐου του 2019. Το αναδημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή το θάνατο του Νίκου Ρολάνδη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του.

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «Π» στις 13 Μαΐου του 2019. Το αναδημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή το θάνατο του Νίκου Ρολάνδη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του.

Μυήθηκε στον κόσμο της πολιτικής το 1976. Υπηρέτησε σε διάφορα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα, είναι ο πιο παλιός υπηρετήσας πρώην υπουργός Εξωτερικών ολόκληρου του ελληνισμού που βρίσκεται στη ζωή, όπως ο ίδιος σημειώνει στο βιβλίο του «Ματιές στη Ζωή και στην Ιστορία» που μόλις έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, στη Λευκωσία. Παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Σεπτέμβρη του 1983, λόγω διαφωνίας του με τον Πρόεδρο Κυπριανού για χειρισμούς που αφορούσαν το Κυπριακό ζήτημα. Ο Νίκος Α. Ρολάνδης πρώτος ξεκίνησε το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στη θάλασσα της Κύπρου, τον Μάρτιο του 1998. Μέσα από την εμπλοκή του στον πολιτικό χώρο είχε συναντήσεις, ουσιαστικές επαφές ή/και διαβουλεύσεις με εκατόν εξήντα τουλάχιστον διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ήσαν τρεις γενικοί γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών, δυο Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας Πάπας, τέσσερις Πατριάρχες, επτά βασιλείς (Αγγλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ιορδανίας (2), Μαρόκου, Νεπάλ), έξι Πρόεδροι των ΗΠΑ, ένας ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ, τρεις Πρόεδροι και οκτώ πρωθυπουργοί της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσωπικότητες όπως οι Κάστρο, Αραφάτ, Τίτο, Καντάφι, Σαντάμ Χουσεΐν, Μπιλ Γκέιτς, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, Στιβ Φορμπς, Ελένη Βλάχου, Πολ Νιούμαν, Τσακ Νόρις και πολλοί υπουργοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, διάσημοι από όλο τον κόσμο.

Αξίζει τον κόπο;


Ερωτηθείς από τον «Π» εάν αξίζει κανείς να είναι πολιτικός, ο κ. Ρολάνδης απάντησε πως εξαρτάται πώς θα αντικρίσει κανείς τον πολιτικό χώρο. Δυστυχώς, είπε, η έννοια του πολιτικού σήμερα έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό. «Ο μέσος πολίτης δεν αποδέχεται τον πολιτικό σήμερα, όπως πριν. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη προς τους πολιτικούς, βλέπω τη νεολαία να αδιαφορεί για τα κοινά. Φαίνεται ότι οι πολίτες δεν πείθονται από την ποιότητα του πολιτικού λόγου και χώρου» συμπλήρωσε. Κληθείς να πει εάν οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, ο Νίκος Ρολάνδης απάντησε καταφατικά. «Ναι, χωρίς αμφιβολία. Θα διαβάσετε στο βιβλίο μου ότι είχα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή για μείωση των θητειών του Προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών. Αρνήθηκαν ακόμα και να τη συζητήσουν, ούτε καν στις επιτροπές της Βουλής» πρόσθεσε.

Στο βιβλίο του κ. Ρολάνδη περιλαμβάνονται πολλά παράξενα, ασυνήθιστα, χαριτωμένα στιγμιότυπα από την πολιτική ζωή του. Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα.



Μάρτιος 2000. Ο επιχειρηματίας τότε, Πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα, Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Νίκο Ρολάνδη στο γραφείο του στο «Trump Tower», στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Με τον Ντόναλντ στο Trump Tower

«Τον Ντόναλντ Τραμπ τον γνώρισα -ίσως να είμαι και ο μόνος Κύπριος που τον γνώρισε σε τέτοιο βαθμό- τότε που είχα προωθήσει τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe στην Κύπρο, για σκοπούς τουριστικής προβολής του νησιού μας. Η εταιρεία ανήκε τότε στον Ντόναλντ Τραμπ. Όταν πήγα στη Νέα Υόρκη για θέματα εμπορίου και ενέργειας κ.λπ., με προσκάλεσε να πάω στο γραφείο του να με γνωρίσει. Στην 5η Λεωφόρο, στο Trump Tower, με τους 58 ορόφους. Πράγματι πήγα, είχα πάρει μαζί μου και τον Ντένη Δρουσιώτη ο οποίος ήταν ο εμπορικός μας σύμβουλος στη Νέα Υόρκη και τη Μαρία Κούρου, κόρη του Παντελή Κούρου, η οποία εργαζόταν στην ίδια υπηρεσία. Μας επιφύλαξε μιαν εξαιρετική υποδοχή. Κουβεντιάσαμε περίπου μια ώρα και μας είχε πει μάλιστα ότι θα ερχόταν στην Κύπρο με το ιδιωτικό αεροπλάνο του, ένα Μπόινγκ 747. Τελικά, μου διεμήνυσε λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό ότι δεν θα τα καταφέρει να έρθει. Σημειώστε ότι ήταν και η πρώτη φορά που πληροφορήθηκε ότι υπάρχει νήσος Κύπρος…»



Ο Νίκος Ρολάνδης με τη σύζυγό του Λέλια, σε ναό στο Πεκίνο

«65 χρόνια συζητούμε Κυπριακό»

«Όλοι οι φοιτούντες την εποχή εκείνη είχαν εμπλοκή στο Κυπριακό ζήτημα. Εκτός από μένα, και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Κυπριανού, ο Λιβέρας, ο Μάρκος Σπανός, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης που πέθανε πρόσφατα, ο Λέλλος Δημητριάδης, ο Ηλίας Υψαρίδης, ο Παπαέλληνας και άλλοι, ήμασταν όλοι πολιτικοποιημένοι και συζητούσαμε το Κυπριακό από τότε. Από το 1954, 65 χρόνια συζητούμε το Κυπριακό… Αν είναι δυνατόν!»



Με τον Πρόεδρο της Κίνας, Jiang Zemin.



Στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ οι Νίκος Ρολάνδης, Ντένης Δρουσιώτης και Μαρία Κούρου. Στο βάθος το Central Park. [Μάρτιος 2000]

Γιατί δεν τραγουδούσε ο Κληρίδης

«Όταν επισκεφθήκαμε την Κίνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μας έκανε ένα πολύ ωραίο δείπνο ο τότε Κινέζος Πρόεδρος, Jiang Zemin. Ήταν σε μια μεγάλη αίθουσα με ορχήστρα και πολλούς προσκεκλημένους. Εμείς, η κυπριακή αντιπροσωπεία, καθόμασταν δίπλα από τον Zemin. Η ορχήστρα έπαιζε ένα ωραίο κομμάτι και ξαφνικά ο Πρόεδρος της Κίνας σηκώθηκε και άρχισε να τραγουδά δυνατά σαν να ήταν τραγουδιστής. Μείναμε όλοι και τον βλέπαμε άφωνοι, και τότε γυρίζω και λέω του Κληρίδη: 'Καλά Πρόεδρε, τούτος βγήκε και τραγουδά, εσύ γιατί δεν τραγουδάς καμιά φορά;'. Μου λέει αμέσως ο Κληρίδης, με το γνωστό του χιούμορ: 'Εάν δοκιμάσω να τραγουδήσω θα σηκωστούν όλοι αυτοί που βλέπεις και θα το βάλουν στα βούρη'».



Φοιτητές της Νομικής στο Λονδίνο, στο Hyde Park, το 1954: Από αριστερά Τάσσος Παπαδόπουλος, Νίκος Α. Ρολάνδης, Ηλίας Υψαρίδης. Συζητούν το Κυπριακό.

Ελεημοσύνη στον άστεγο Αμερικανό

«Στα 1992, όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου ήμασταν έξι εβδομάδες (!) στη Νεα Υόρκη -εγώ ήμουν πρόεδρος των Φιλελευθέρων- στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και συζητούσαμε το Κυπριακό. Ένα βράδυ μας κάλεσε για φαγητό ο Γιώργος Βασιλείου με την Αντρούλλα, σε ένα εστιατόριο κοντά στο ξενοδοχείο. Πήγαμε με τα πόδια. Όταν επιστρέφαμε, στον δρόμο συναντήσαμε έναν άστεγο Αμερικανό, ο οποίος καθόταν σε ένα σκαμνάκι και είχε μπροστά του ένα μικρό δοχείο. Ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας και σύμβουλός μας στις συνομιλίες, έβγαλε κάποια νομίσματα και τα έριξε μέσα στο κουππούδι. Οπόταν αγρίεψε ο άνθρωπος, έγινε έξαλλος και σηκώθηκε πάνω και άρχισε να φωνάζει, να βρίζει κ.λπ., διότι μέσα στο δοχείο ήταν το… λίγο φαγητό του, το οποίο του καταστρέψαμε. Έτρεξαν οι άντρες της ασφάλειάς μας να τον συγκρατήσουν, τέλος πάντων, του δώσαμε χρήματα για να αγοράσει άλλο φαγητό και έληξε εκεί το επεισόδιο».



Το βιβλίο του Νίκου Α. Ρολάνδη «Ματιές στη Ζωή και στην Ιστορία» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 16 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος» στη Λευκωσία. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου. Διάρκεια εκδήλωσης 50 λεπτά. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play