Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να προτείνω σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον αυτού του τόπου, να διορίσουν μία Επιτροπή Διερεύνησης των πορισμάτων των Ερευνητικών Επιτροπών. Χωρίς πλάκα. Πρόκειται για μία σοβαρή πρόταση που θα καταδείξει τη διαχρονική πορεία συγκάλυψης διαφόρων σκανδάλων, φαινομένων κατάχρησης εξουσίας και κυρίως τον ρόλο πολιτικών προσώπων που καθόρισαν ή καθορίζουν τις τύχες μας.
Επειδή τα θέματα στη δημόσια σφαίρα τα οποία αναφύονται είναι πολλά, καμιά φορά ξεχνούμε εύκολα. Ειδικά ο κοσμάκης, που βομβαρδίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ με τόνους πληροφοριών, είναι φυσιολογικό να αποπροσανατολίζεται από την ουσία.
Ας ανακαλέσουμε λοιπόν στη μνήμη μερικές μόνο επιτροπές που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με οικονομικά σκάνδαλα:
- Το φιάσκο της Ερευνητικής Επιτροπής Πική που θα αναδείκνυε ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και το κούρεμα του 2013, η οποία αυτοακυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω των αμφισβητούμενων όρων εντολής της.
- Η έρευνες της Νομικής Υπηρεσίας, επίσης για την κατάρρευση της οικονομίας, που δεν οδήγησαν πουθενά και σε κανένα απτό αποτέλεσμα, ούτε καταδικάστηκε κανένας υπαίτιος.
- Η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που οδήγησε μεν σε παραίτηση υπουργού, αλλά το πόρισμά της δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε, καθώς διαπίστωνε, τόσο πριν από το 2013 όσο και μετά, «περιθώρια για την περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων».
- Εσχάτως είχαμε και την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού στην οποία οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις τρία μέλη και ο πρόεδρος της. Κατέληξε σε πόρισμα που σχετίζεται με ατασθαλίες στον χώρο του ποδοσφαίρου, το οποίο οδηγήθηκε στη Νομική Υπηρεσία και ως «διά μαγείας» ανακλήθηκε, χωρίς καν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
- Πρόσφατα άρχισε το έργο της και η Ερευνητική Επιτροπή για το σφαγείο της Cypra.
- Σε εξέλιξη βρίσκεται και η λειτουργία της επιτροπής για διερεύνηση των ευθυνών για το διεθνές ρεζίλεμα από το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων.
- Στη Βουλή ολοκληρώνεται σύντομα, μετά από πολλές καθυστερήσεις που οφείλονται κυρίως στο Υπ. Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για σύσταση ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, που εννοείται…θα έχει τη δική της Επιτροπή Διερεύνησης Καταγγελιών.
- Να μην ξεχνάμε! Επιτροπή Δεοντολογίας που θα διερευνά φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων θα συσταθεί και στη Βουλή, εάν δεήσουν οι βουλευτές μας να ψηφίσουν τον περιβόητο Κώδικα Δεοντολογίας τους.
Γιατί αγχώνεστε, λοιπόν, αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες για τη διαφθορά; Λύσαμε τα προβλήματά μας. Μέσω των Ερευνητικών Επιτροπών, οι ένοχοι για τα οικονομικά σκάνδαλα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Άλλωστε, έτσι γίνεται διαχρονικά σε αυτό τον τόπο, όπου η σιωπή είναι χρυσός και η μετριότητα το καλύτερο «διαβατήριο» για την ανέλιξη σε θέσεις εξουσίας.