Τον φετινό Αύγουστο, το θέμα της Αμμοχώστου μετά τις εξαγγελίες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής διοίκησης απασχολεί περισσότερο την κυπριακή κοινή γνώμη από ό,τι άλλες προηγούμενες χρονιές.
Η Αμμόχωστος από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, εφαρμόζοντας και τα προηγούμενα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την επιστροφή των μονίμων κατοίκων της, και γι' αυτό επιβάλλεται να σκεφτούμε λίγο έξω από το κουτί που είμαστε κλεισμένοι τόσα χρόνια, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ο καθένας γνωρίζει για το πώς φτάσαμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και οι ιθύνοντες ένθεν και ένθεν έχουν να παρουσιάσουν πάντα ένα παρελθοντολογικό αφήγημα. Οποιαδήποτε πρόταση για την Αμμόχωστο θα πρέπει να είναι επωφελής και τις δύο πλευρές – Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - ώστε να είναι εγγυημένη η αειφόρος ανάπτυξή της. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και να προτείνουμε η περίκλειστη πόλη και η σημερινή κατοικημένη πόλη να είναι ένας άξονας ανάπτυξης ευρισκόμενος κάτω από ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση να είναι αρμόδια για την περίκλειστη πόλη και η τουρκοκυπριακή με την περιοχή που κατοικείτο από Τουρκοκύπριους πριν την εισβολή. Στο δε συμβούλιο διοίκησης της πόλης να συμμετάσχουν και κατά τα πρώτα χρόνια και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι κανόνες λειτουργίας του δικοινοτικού συμβουλίου διοίκησης μπορούν εύκολα να συνταχθούν.
Προτείνεται κατά την ανοικοδόμηση της πόλης να δημιουργηθεί ο τουριστικός τομέας με τις τουριστικές εγκαταστάσεις, ο χρηματοοικονομικός τομέας με τα γραφεία παροχής χρηματοοικονομικών και άλλων υπηρεσιών (City), ένα τεχνολογικό πάρκο με κέντρα αριστείας σε όλους τους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας (Τεχνητή Νοημοσύνη, Quantum Computing, Data Science, ρομποτική, νανοτεχνολογία κ.λπ.), στα οποία θα κληθούν να επενδύσουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, ιατρικό πάρκο με κέντρα αριστείας στην ιατρική έρευνα και ένα μοντέρνο νοσοκομείο, ένα κέντρο πολιτισμού με σύγχρονο θέατρο και χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνικών εκθέσεων στους μεσαιωνικούς χώρους της πόλης και μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου.
Ο σχεδιασμός της πόλης να είναι τέτοιος που να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να υπάρχει μόνο ηλεκτροκίνηση και να έχει όλες τις τεχνολογίες και τα συστήματα μίας νοήμονος πόλης, που θα είναι η επόμενη γενιά της σημερινής έξυπνης πόλης. Στα διάφορα πάρκα και τομείς θα εργοδοτούνται επιστήμονες και επαγγελματίες και από τις δύο κοινότητες και θα υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς εγκατάστασης στις εταιρείες και στους εργαζομένους σε αυτές.
Με αυτό τον τρόπο, η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει πόλο συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και ένα πείραμα για να αποδείξει πόσο εύκολα μπορούμε να συνυπάρξουμε και να επιλυθούν προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν.
Δεν είναι δύσκολο να το καταφέρουμε, φτάνει να σκεφτόμαστε για το μέλλον και όχι να αναλωνόμαστε για τα παλιά που μας οδήγησαν σε αυτά τα αδιέξοδα. Δεν είναι επίσης δύσκολο να βρεθούν με το κατάλληλο μάρκετινγκ αρωγοί της προσπάθειας αυτής μεγάλοι πολυεθνικοί οργανισμοί.
*Ο Χριστόδουλος Α. Πρωτοπαπάς είναι Ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της HELLAS SAT
«Μια διαφορετική πρόταση για την Αμμόχωστο» του Χριστόδουλου Α. Πρωτοπαπά

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.