Διαφωνούν με τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων αλλά δεν τις καταργούν

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο εκεί στη Βουλή, όπου, «κόρωνος κορώνου δεν βγάζει μάτι». Από το 2016 εκκρεμούν προτάσεις νόμου για ψήφιση, αλλά...

 

michalis.h@politis.com.cy

Ο γραφών ασχολήθηκε ουκ ολίγες φορές με το θέμα των πολυσυνταξιούχων αξιωματούχων, οι οποίοι, πέρα από τον μηνιαίο παχυλό μισθό που λαμβάνουν, συν τα επιδόματα, είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι μιας, δυο ή και τριών συντάξεων από το Δημόσιο. Ανέδειξα κατ' επανάληψη τη στρέβλωση στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα που επιτρέπει κάτι τέτοιο και την επιτακτική ανάγκη για λήψη διορθωτικών μέτρων μέσα από νομοθετική ρύθμιση, αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από ερώτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, συνολικά 129 αιρετοί και κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν πέρα από τον μηνιαίο μισθό, συν τα επιδόματά τους, και σύνταξη από το Δημόσιο. Πρόσθετα, άλλοι 62 νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις από το Δημόσιο καθώς παραχωρείται επαγγελματική σύνταξη, σύνταξη βουλευτή, σύνταξη υπουργού, σύνταξη δημάρχου κ.ο.κ. Μόνο για την κάλυψη των συντάξεων των πρώην και νυν κρατικών αξιωματούχων απαιτείται ποσό που αγγίζει τα €2 εκατ. ετησίως.

Θυμίζω ότι ο νόμος για τους πολυσυνταξιούχους ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2014. Θυμίζω, επίσης, ότι οι κυβερνώντες, μετά την ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου, δεν επανήλθαν με νέα νομοθετική ρύθμιση, παρ' όλο που μέσα από τη δικαστική απόφαση δίνονταν κατευθυντήριες γραμμές για ψήφιση νέας νομοθεσίας χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, ειδικά στις περιπτώσεις αξιωματούχων που λαμβάνουν μισθό και συντάξεις.

Επτά χρόνια μετά την ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου, και συγκεκριμένα στις 12/10/2021, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών να ενημερωθεί επίσημα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επί του ζητήματος, υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως το ζήτημα με τους πολυσυνταξιούχους θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα και οριστικά.

Επτά χρόνια μετά την ακυρωτική απόφαση του δικαστηρίου, και συγκεκριμένα στις 24/10/2021, η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε συνέντευξή της στον «Φ», χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι αξιωματούχοι εισπράττουν μισθό και συντάξεις από το Δημόσιο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα. Πού ήταν τα τελευταία επτά χρόνια οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης; Γιατί δεν στήριξαν τις προτάσεις νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου που κατατέθηκαν το 2016 για ρύθμιση του θέματος και έκτοτε αραχνιάζουν στα συρτάρια της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής; Τι περιμένουν εκεί στη Βουλή για να νομοθετήσουν; Μήπως την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος;

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα