To γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συζητάμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δείχνει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Απέτυχε γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός και ότι είναι όλα ψέματα, κάτι που προδίδει την αποτυχία της κυβέρνησης να επικοινωνήσει με τους πολίτες. Βέβαια, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν είναι φαινόμενο που σχετίζεται αποκλειστικά με τον κορωνοϊό. Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για διαφθορά, γεγονός που επηρέασε άμεσα τη διαμόρφωση απόψεων απέναντι στην πανδημία. Αυτό, σε συνδυασμό με τις όχι και τόσο επιτυχημένες επικοινωνιακές καμπάνιες του τύπου «Εμβολιάζομαι για να πάρω τη ζωή μου πίσω», μας έφεραν στο να συζητάμε σήμερα για λήψη του safepass των εμβολιασμένων και lockdown στους ανεμβολίαστους. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί και να πει: «Μα καλά, μόνο στην Κύπρο συμβαίνουν αυτά;» Και κάπου εδώ αξίζει να δούμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας.
Τον περασμένο Ιανουάριο, το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης, με τη χώρα να καταγράφει περισσότερους από 2 χιλιάδες νεκρούς μέσα σε μόλις έναν μήνα. Στην πρωτεύουσα Λισαβόνα ζητείτο από τους ασθενείς να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να τυγχάνουν περίθαλψης στα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ζήτησε τη συμβολή ενός πρώην ναυάρχου, του Henrique Gouveia e Melo, τον οποίο όρισε υπεύθυνο του προγράμματος εμβολιασμών της χώρας. Δέκα μήνες αργότερα, η Πορτογαλία προηγείται στην κούρσα των εμβολιασμών, με πάνω από το 85% του συνόλου του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί. Το σπουδαίο στην όλη υπόθεση είναι το τι έκανε ακριβώς ο Πορτογάλος ναύαρχος. Το γεγονός ότι ο ναυαρχός δεν είχε σχέση με την πολιτική διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Ο ναύαρχος και η ομάδα του έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο να αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων και στο να παρέχουν απαντήσεις προς τους πολίτες που ανησυχούσαν.
Η στρατηγική που ακολούθησε η Πορτογαλία ήταν καθαρά ανθρωποκεντρική, και σε καμία περίπτωση τιμωρητική. Οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, κάνουν τεστ κάθε 72 ώρες, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συλλογικά. Ένας ναύαρχος λοιπόν κατάφερε να πείσει 10 εκατομμύρια πολίτες να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν με τα μέτρα, μόνο και μόνο επειδή άκουσε τις ανησυχίες τους. Ας ελπίσουμε ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάσει στα αφτιά των κυβερνήσεων οι οποίες δεν έχουν καταλάβει ότι η πανδημία χρειάζεται ενότητα και όχι διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη. Η Πορτογαλία μας έδειξε ότι δεν χρειάζεται εν καιρώ πανδημίας να διχάζουμε τον κόσμο, αλλά να ακούμε τις ανησυχίες του και να κατευνάζουμε τους φόβους του.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η Πορτογαλία που μας έβαλε τα γυαλιά

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.







