«Η διαφθορά καλά κρατεί» του Μιχάλη Δαμιανού

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Τελευταίες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο λαός δεν πιστεύει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Του Μιχάλη Δαμιανού*

Ενώ όλοι αυτές τις μέρες θα έπρεπε να είναι προσηλωμένοι στην «άτυπη πενταμερή» που ίσως θα κρίνει το αύριο της σημερινής γενιάς αλλά και των μεταγενέστερων, δυστυχώς η επικρατούσα τοξική, όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί, πολιτική κατάσταση δεν αφήνει κανένα να επικεντρωθεί στο μείζον εθνικό μας θέμα. Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι αποκαλύψεις κατάντησαν καθημερινό φαινόμενο και σταμάτησαν πια να εκπλήσσουν τον πολίτη. Πράγμα φυσικά επικίνδυνο. Η ευαισθησία μπροστά στη διαφθορά αμβλύνεται και δυστυχώς μετά από κάποιο χρόνο μπορεί να μην ξεσηκώνει τη διαμαρτυρία και τη διάθεση για αντίσταση. Το μέγεθός της τρομάζει και δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί αφού όπου και αν στραφείς βλέπεις νέα κεφάλια Μέδουσας να σηκώνονται απειλητικά. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουν οι ενεργοί και έντιμοι πολίτες να συμβεί. Αντίθετα, πρέπει να τους πεισμώσει και να τους ωθήσει σε διαρκή προσπάθεια εξόδου από το τέλμα.

Η ρήση «τα πάντα είναι πολιτική», δηλαδή ότι όλες οι πράξεις και οι παραλείψεις, οι στάσεις και οι αξίες του κάθε πολίτη έχουν ως πηγή τους την κατάσταση που δημιουργείται εντός της πολιτείας, αποτελεί μια θέση που καταδεικνύει πως αν στόχος του κράτους μας είναι να διασωθεί και να διασώσει ό,τι με συνωμοτικό και δόλιο τρόπο οργανώθηκε και εκτελέστηκε το 1974, τότε είναι sine qua non απαραίτητη συνθήκη η κάθαρση.

Η παρουσία στην Κύπρο του Ευρωπαίου επιτρόπου Ντιντιέ Ρεντέρς επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της «επί παραβάσει» διαδικασίας εναντίον της χώρας μας. Αυτό που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ λάιεν τόνισε στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ, προβάλλει και ο επίτροπος Δικαιοσύνης όταν λέει απερίφραστα ότι ξεπουλήθηκαν ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μαζί με το ξεπούλημα των κυπριακών διαβατηρίων. Το να ακούγονται κατηγορίες για φαινόμενα που εκτρέφουν τη διαφθορά και για την αναγκαιότητα διασφάλισης απρόσκοπτης έρευνας και απόδοσης ευθυνών χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις αποτελεί κατάντημα θλιβερό.

Περαιτέρω δε η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου για την αναγκαιότητα ανεξαρτησίας της Γενικής Εισαγγελίας, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την πραγματοποίηση ανεξάρτητων ερευνών για τις υποθέσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς αυτό που πολύ σημαντικό μέρος των Κυπρίων πολιτών έχει κατά νου: ότι δεν πρόκειται να χυθεί άπλετο φως στην ακολουθούσα την πολιτική διακυβέρνηση διαφθορά. Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων ή οι χωρίς ουσία ατάκες και σλόγκαν, δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο, ούτε αφήνουν αχτίδα φωτός να διαπεράσει τη ζοφερή και δύσοσμη κατάσταση.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο λαός δεν πιστεύει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Η διαφθορά είναι τόσο μεγάλη που θα καταβληθεί τεράστια προσπάθεια να αποκρυβεί. Διαφορετικά δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο από τη δίνη που θα δημιουργηθεί. Αυτό το ξέρουν οι κυβερνώντες. Αυτός είναι ο λόγος που με διάφορες σοφιστείες αποφεύγουν την ανάθεση της έρευνας στον γενικό ελεγκτή.

Η διαφθορά δεν αξίζει στον λαό που άντεξε σφίγγοντας τα δόντια και τις γροθιές για να σταθεί στον βράχο που του έλαχε και να χαθεί γιατί η ασύγγνωστη ιδιοτέλεια και αδιαφορία για τις συνέπειες, το συμφέρον και τα ανεπίτρεπτα λάθη έφεραν στο σημείο να αμφισβητείται η τιμιότητα, το ήθος, οι αξίες και τα ιδανικά που ανάδειξαν ένας Αυξεντίου και ένας Μάτσης ή ακόμα πιο κοντά στο σήμερα ένας Τάσος Μάρκου.

Η χώρα μας διασύρεται. Η συγκάλυψη και η διαφθορά βασιλεύουν. Οι θεσμοί υποσκάπτονται. Οι λίγοι πλουτίζουν σε βάρος των πολλών. Οι πολίτες απαξιώνουν συλλήβδην τους πολιτικούς και την πολιτική. Ο λαϊκισμός προάγεται γιατί ο πολίτης δεν βλέπει διέξοδο. Πορευόμαστε στο άγνωστο. Βαδίζουμε επί ξυρού ακμής. Αξίζει να διακυβεύεται το μέλλον μας για τα ασύγγνωστα έργα άλλων;

Το ΔΗΚΟ ζητά εδώ και τώρα διαφάνεια, ανεξάρτητη έρευνα και λήψη των προβλεπομένων από τον νόμο. Ο κόσμος χόρτασε από λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Έχει καταλάβει τον ρόλο επιτροπών που τα πορίσματά τους έχουν την προδιαγεγραμμένη πορεία είτε λόγω ελλείψεων είτε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

*Αντιπροέδρου ΔΗΚΟ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play