Στην ειρήνη θάβουν οι γιοι τους πατεράδες τους και στον πόλεμο οι πατεράδες τους γιους τους

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Header Image

Το νεαρό κορίτσι που παίζει βιολί στο καταφύγιο θα μείνει ζωντανό ή μήπως θα πεθάνει όταν τελειώσει ο πόλεμος;

Ένα νεαρό Ουκρανό κορίτσι παίζει βιολί στο καταφύγιο, καθώς πέφτουν βόμβες. Διότι ξέρει ότι είμαστε μέσα σε μια ταινία. Εγώ περνώ μπροστά από ένα σπίτι στη Λευκωσία, που στον τοίχο του γράφει «στο καταφύγιο». Από έναν δρόμο θαμμένο στις αναμνήσεις. Με νομίζουν ξένο για τούτο το μέρος οι αξύριστοι άνδρες με κασκέτα και οι γυναίκες με σαλβάρι. Χαιρετώ όλους όσοι με χαιρετούν, έστω και αν δεν τους γνωρίζω. Ένα νεαρό κορίτσι παίζει βιολί στο καταφύγιο. Δεν είδα κανέναν να παίζει βιολί, καθώς έπεφταν βόμβες στη Συρία. Όμως, λάτρευε τον ήχο του βιολιού η Αντέλ, που δεν ξέρω τώρα αν είναι νεκρή ή ζωντανή στη Συρία. Ήταν άνοιξη στη Μόσχα. Και ακούγαμε Τσαϊκόφσκι και Ραχμάνινοφ. Αναφερόμασταν στους λογοκριμένους συγγραφείς και ποιητές. Στον Μπορίς Παστερνάκ. Στην Άννα Αχμάτοβα. Ακόμα δεν είχαμε ζήσει τις πιο τρομακτικές μέρες που θα ζούσαμε.

 

Το νεαρό κορίτσι που παίζει βιολί στο καταφύγιο θα μείνει ζωντανό ή μήπως θα πεθάνει όταν τελειώσει ο πόλεμος; Δεν θυμάμαι να έπαιζε βιολί ένας Ελληνοκύπριος νέος στο Βαρώσι καθώς βομβαρδιζόταν. Εκτός από εμένα, δεν υπάρχει κάποιος που θυμάται εκείνον τον βομβαρδισμό και τον νεκρό που σφήνωσε ανάμεσα σε δύο ορόφους του κτηρίου που μετατράπηκε σε ερείπιο. Κοιτάζω τη φωτογραφία και θυμάμαι τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο τρελοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Λευκωσία. Πόσοι νεκροί, πόσοι τάφοι. Οι τάφοι της Κύπρου.

 

Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές του ΠΟΛΙΤΗΣ PREMIUM η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας σε PDF ταυτόχρονα με την έντυπη κυκλοφορία της καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα