Την περασμένη Τρίτη, στην Πρωινή Επιθεώρηση (Πολίτης 107.6), η Κατερίνα Ηλιάδη διάβασε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία εξηγείται για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει συρματόπλεγμα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων στην Πράσινη Γραμμή: «Το μήνυμά μας σαφές. Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας έναντι της λαθρομετανάστευσης και των μεθόδων που η Τουρκία μηχανεύεται για να πλήξει άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία». Η ανακοίνωση μάλιστα παραπέμπει «σε εφαρμογή ανάλογων μέτρων στον Έβρο». Θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα.
Κατ' αρχήν κανένα συρματόπλεγμα 2 ή 10 χιλιομέτρων δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει οποιονδήποτε θέλει να περάσει την Πράσινη Γραμμή. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρυσάνθου βρέθηκε στην περιοχή του Αστρομερίτη και μας έδειξε σ' ένα βίντεο πόσο εύκολο είναι να περάσεις πάνω από το συρματόπλεγμα με τη βοήθεια ενός ξύλου. Αλλά ακόμη και εάν δεν θέλει κανείς να περάσει από πάνω μπορεί απλούστατα να περάσει από άλλο σημείο των 180 χιλιομέτρων της Πράσινης Γραμμής.
Δεν μπορεί η Πράσινη Γραμμή να συγκρίνεται με τον Έβρο που είναι σκληρό σύνορο με την Τουρκία. Η δική μας Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο από τη στιγμή που δεν δεχόμαστε τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής. Έχει επίσης ενδιαφέρον να διερωτηθούμε σχετικά με τις πολιτικές συνέπειες αυτής της πραγματικά «έξυπνης» κίνησης πριν την άτυπη Πενταμερή.
Όταν θα κάτσει ο Ερντογάν να οργανώσει συντεταγμένο σχέδιο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες, θα το καταλάβουμε. Δεν θα περνούν διάσπαρτα μπουλούκια των 15 και 20 ατόμων την Πράσινη Γραμμή αλλά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως άντρες, συνοδευόμενοι από τούρκικα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως έγινε στον Έβρο. Το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό, και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τα επιχειρησιακά σχέδια της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είναι αλήθεια ότι οι αριθμοί των αιτητών ασύλου αυξάνονται μετά το 2016. Προχθές, παρά το συρματόπλεγμα, βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού Μάμμαρι άλλοι 15 άνθρωποι. Προφανώς, αν ο υπουργός Εσωτερικών νομίζει ότι με ένα τέλι και λίγες ξενοφοβικές φράσεις τύπου «λαθρομετανάστες» θα λύσει το πρόβλημα, πλανάται πλάνην οικτράν. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κλέψει τη δόξα του Τραμπ, ας χτίσει ένα τείχος 180 χιλιομέτρων με ηλεκτροφόρα καλώδια και ας αναλάβει και τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο εθνικό μας ζήτημα.
Σε επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν γίνεται να χρησιμοποιείται ακραία φρασεολογία τύπου «λαθρομετανάστες» και «προστασία του τόπου μας και του πολιτισμού μας» (όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος στην εκπομπή της Κατερίνας Ηλιάδη). Η πρώτη εθνικότητα που αιτείται για άσυλο στην Κύπρο παραμένουν οι Σύροι πρόσφυγες και όχι οι παράτυποι μετανάστες οπότε ας σταματήσει η κατασκευή εντυπώσεων με λέξεις που το μόνο που κάνουν είναι να μην λύνουν κανένα πρόβλημα αλλά να κατασκευάζουν περισσότερο φόβο στην κοινή γνώμη. Επίτηδες στον επίσημο λόγο του Υπουργείου Εσωτερικών επικρατεί θολούρα και αποφεύγεται η διάκριση ανάμεσα στους αιτητές ασύλου, τους μετανάστες και τους παράτυπους μετανάστες. Όλοι γίνονται «λαθρομετανάστες».
Αυτή η ρητορική ρίχνει λάδι στη φωτιά σε κοινότητες όπως το Μάμμαρι όπου κάτοικοι όντως ξυπνούν το πρωί και βρίσκουν στην αυλή τους ξένους (ενώ υποτίθεται ότι συγκρατεί ψήφους προς το ΕΛΑΜ). Πρόκειται περί φαύλου κύκλου. Ας φανταστούμε τη σκηνή: Ο υπουργός κατεβαίνει για επίσκεψη στο Μάμμαρι. Ακούει τα παράπονα των κατοίκων. Πώς ανταποκρίνεται σε αυτά; Με δηλώσεις για λαθρομετανάστες και με ένα τελούι που δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά τελικά δημιουργεί άλλα δέκα: στους γεωργούς της περιοχής, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Εθνική Φρουρά που δεν ενημερώθηκε, στην Κομισιόν. Και δίνοντας άλλο ένα χαρτί στα χέρια της τουρκικής πλευράς πριν την άτυπη Πενταμερή. Καμία σοβαρότητα. Άρα καμία ασφάλεια. Τέλος, το τι σημαίνει «ο πολιτισμός», πώς ορίζεται αυτό το περήφανο «μας» που τον συνοδεύει, πώς τον προστατεύουμε και πώς τον καλλιεργούμε θα το αφήσουμε για ένα επόμενο άρθρο. Σίγουρα «ο πολιτισμός μας» δεν «τελιάζεται».
«Το συρματόπλεγμα που θα προστατεύσει "τον πολιτισμό μας"» της Ρένας Χόπλαρου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.