Αυτή η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός φανερώνοντας τα τεράστια προβλήματα που έχει ο ΟΚΥπΥ και που αφορούν κυρίως την οργάνωση, τη στελέχωση, τις υποδομές, τις συμφωνίες για προμήθειες και κυρίως τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας η οποία σχετίζεται με την απουσία πρωτοκόλλων στα οποία αναφερόμουν και πριν ενάμιση χρόνο έντονα στην αρθρογραφία μου. Δεν γίνεται σ’ ένα σύστημα υγείας να εργάζονται γιατροί που δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν υπολογιστές και να μην είναι ενημερωμένοι για το πώς να χειριστούν ασθενείς με COVID-19, αρνούμενοι να τους δουν και αφήνοντας να εξασθενίσει η υγεία τους με συνέπειες τη διασωλήνωσή τους με αβέβαιη έκβαση.
Δεν γίνεται η διοίκηση των νοσοκομείων να βασίζεται σε προσωπικό που δεν γνωρίζει τα βασικά όσον αφορά τη διοίκηση. Δεν επιτρέπεται να θεωρούν ότι ένας νοσηλευτής από οποιοδήποτε τμήμα με τρεις μέρες εκπαίδευση μπορεί να φροντίσει σοβαρά πάσχοντες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν γίνεται να υπάρχει γενικό σύστημα υγείας το οποίο εξαιτίας μιας κρίσης να αναστέλλει νοσηλείες αλλά και προγραμματισμένες επεμβάσεις γιατί έχει έλλειψη προσωπικού και κλινών. Δεν γίνεται το γενικό σύστημα υγείας μας σήμερα να μην έχει ξεχωριστές Πρώτες Βοήθειες για παιδιά. Αυτό ανήκει στα δικαιώματα του κάθε παιδιού τα οποία αυτή τη στιγμή καταπατούνται στην Κύπρο.
Η υγεία είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες της ανθρώπινης ζωής και βασική προϋπόθεση της οικονομικής ευημερίας ενός λαού. Επηρεάζει με ουσιαστικότατο τρόπο το προσδόκιμο ζωής ενός πληθυσμού και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο του 2019 και των επόμενων ετών την καθολική κάλυψη υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην πρόληψη. Μάλιστα, όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να εντείνουν τις προσπάθειες επίτευξης της καθολικής κάλυψης υγείας έως το 2030, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Στην Κύπρο, το γενικό σύστημα υγείας μετρά ενάμιση χρόνο ζωής και παρά τον πόλεμο που δέχθηκε μέχρι την εφαρμογή του οι πολίτες αυτής της χώρας αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες περίθαλψης. Μάλιστα, για την ανάπτυξη του συστήματος πληροφορικής για την εισαγωγή και την υποστήριξη του δικού μας γενικού συστήματος υγείας δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν των 13 εκατομμυρίων (13.400.000), με τα 11.390 εκατομμύρια να προέρχονται την περίοδο 2014-2020 από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ.
Η ΕΕ επενδύει για το 2021-2027 9,4 δισεκατομμύρια, ένα ποσό που το καθιστά το μεγαλύτερο από ποτέ σε πρόγραμμα για την υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ να προχωρήσουν σε μια σοβαρότερη προσέγγιση όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς της υγείας ούτως ώστε να εξασφαλίσουν πλήρως: (α) την ποιότητα από την παρεχόμενη φροντίδα που αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένη και (β) τη βελτίωση της ικανότητας ανταπόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί βέβαια την εργοδότηση επαγγελματιών υγείας με την κατάλληλη εκπαίδευση, τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών, τις κατάλληλες συμφωνίες για τις προμήθειες αλλά και την ορθή οργάνωση και στελέχωση της διοίκησης των νοσοκομείων.
Ως υποψήφια βουλεύτρια στόχος μου στη Βουλή, μιας και προέρχομαι από τον χώρο της υγείας, είναι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ, καθώς και οι λοιπές δαπάνες του κράτους στον τομέα της υγείας να διατηρούνται σε τέτοια επίπεδα που να εξασφαλίζουν την εφαρμογή του πλαισίου πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027, λαμβάνοντας υπόψη σύγχρονες προκλήσεις όπως πιθανές πανδημίες, τον γηράσκοντα πληθυσμό, την αύξηση των χρόνιων ασθενειών, τη μεγαλύτερη απαίτηση για φροντίδα και τα υψηλά έξοδα που σχετίζονται με την εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο της υγείας. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκρίνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νοουμένου ότι πληροί τα πιο πάνω και νοουμένου ότι έχει αποδειχθεί η αποτελεσματική διοίκηση και η στελέχωση των νοσοκομείων σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων (νοσηλευτές, γιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες έναν οδικό χάρτη για τις πιθανές αυξήσεις των εισφορών στην επόμενη δεκαετία.
Να αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες παρεχόμενης φροντίδας, με έμφαση στην καταγραφή δεδομένων για την ποιότητα της περίθαλψης και την άμεση δημιουργία εντός ΓεΣΥ προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας, τα οποία απουσιάζουν από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ποιότητας στην παρεχόμενη φροντίδα στο πλαίσιο της οποίας θα εφαρμόζονται αυστηρά τα πρωτόκολλα και θα αξιολογούνται οι δείκτες απόδοσης που συνδέονται με την ασφάλεια και την υγεία. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθούν κοινοτικές κλινικές ούτως ώστε να αποφορτισθούν τα μεγάλα νοσοκομεία και να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πολίτες των αγροτικών περιοχών. Επιπρόσθετα, χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο όλα τα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια να υποχρεώνονται να γίνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ή εταιρίες όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο, σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας του ΟΚΥΠΥ και ιδιωτικοποίησης των νοσηλευτηρίων, αποχώρησης τους από το γενικό σύστημα υγείας.
Χρειάζεται, επίσης, να εκμεταλλευτούμε την ψηφιοποίηση για να αυξήσουμε την ποιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Η αποτελεσματική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων με σκοπό τον πλήρη συντονισμό μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσε να επεκταθεί με τη συμπερίληψη των φαρμακοποιών και τη δημιουργία ξεχωριστά online φαρμακείων στα οποία θα έφθανε απευθείας η συνταγή του γιατρού όπως γίνεται σήμερα, αλλά με ένα ναι ή όχι των πολιτών τα φάρμακα θα παραδίδονταν στο σπίτι των ασθενών με οδηγίες χρήσης. Με την κατάλληλη νομοθεσία θα μπορούμε να προωθήσουμε δράσεις οι οποίες ενισχύουν την ποιότητα ζωής των ασθενών μας χωρίς να τους ταλαιπωρούμε.
Χωρίς την υγεία μας δεν υπάρχει ευημερία και χωρίς ευημερία δεν υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας μας. Η παιδεία και η υγεία αυτή τη στιγμή είναι οι φτωχοί συγγενείς του κράτους μας. Τα «χρυσά» διαβατήρια και οι αρπαχτές δεν εξασφαλίζουν την υγεία μας ούτε την ευημερία μας. Οι νούσιμοι νομοθέτες όμως μπορούν!
*Υποψήφιας βουλεύτριας
Πρώτα η υγεία μας

Δεν επιτρέπεται να θεωρούν ότι ένας νοσηλευτής από οποιοδήποτε τμήμα με τρεις μέρες εκπαίδευση μπορεί να φροντίσει σοβαρά πάσχοντες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.