Πακέτο η διαδοχή στο ΑΚΕΛ και οι οργανωτικές αλλαγές - Ποιες αδυναμίες καταγράφονται σήμερα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Header Image

Εντός του ΑΚΕΛ επικρατεί η άποψη ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο συντηρητικοποίησης της κοινωνίας που έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να πληρώνει το κόστος των προοδευτικών του θέσεων σε θέματα όπως το Κυπριακό, το προσφυγικό και οι ΛΟΑΤΚΙ.

 

Η ήττα των εκλογών και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΑΚΕΛ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις που διεξάγονται στα συλλογικά σώματα και τους διαδρόμους του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, με τις απόψεις να διίστανται σε κάποια ζητήματα όπως η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και η αποτελεσματικότητα του κομματικού μηχανισμού.

Πηγές εντός του κόμματος ανέφεραν στο politis.com.cy ότι η συζήτηση για τη διαδοχή του γ.γ. του ΑΚΕΛ έρχεται δεύτερη και κάποτε τρίτη. Ακόμη και σε επίπεδο βάσης. Επικρατεί μάλιστα η άποψη ότι δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα μια προσπάθεια αλλαγής προσώπων αν δεν συνοδεύεται από διορθωτικές κινήσεις σε οργανωτικά και άλλα ζητήματα.

Καταγράφονται προβλήματα

Μάλιστα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κατά  τις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα στις 5/6 και 8/6 έθεσαν  οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα προβλήματα του ΑΚΕΛ.

Εντοπίζουν για παράδειγμα την απουσία επεξεργασμένων πολιτικών προτάσεων σε κάποιους τομείς και την αδυναμία επικοινωνίας των θέσεων του κόμματος σε άλλα θέματα. Αδυναμία εντοπίζουν και στην προβολή του κοινοβουλευτικού έργου, αφού όπως υποστηρίζουν οι πολίτες πολλές φορές δεν γνωρίζουν το μέγεθος της δουλειάς που έγινε σε κάποιο τομέα. Όπως επίσης και για την οικονομία που είναι ένα θέμα το οποίο κυριαρχεί στην κριτική που γίνεται προς το ΑΚΕΛ, τη στιγμή που το κόμμα θεωρεί ότι μεγάλο μέρος του πακέτου στήριξης για την πανδημία του κορωνοϊού της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι προτάσεις του κόμματος.

Οργανωτικό           

Στα οργανωτικά ζητήματα επικρατεί η άποψη ότι χρειάζεται ανανέωση το κομματικό οικοδόμημα, αφού παρατηρείται μια γήρανση στα στελέχη και άρα προκύπτει ανάγκη για νέους ανθρώπους. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε επίπεδο βάσης, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη προσέλκυσης νέων μελών στις κομματικές ομάδες.

Μάλιστα το ΑΚΕΛ σε αυτή τη φάση απασχολεί το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών να γίνουν μέλη του κόμματος και πως μπορούν τα στελέχη να τους εμπνεύσουν. Επίσης, το κόμμα απασχολεί το γιατί ενώ υπάρχει μια δραστήρια Προοδευτική και ΕΔΟΝ πολλοί μετά δεν συνεχίζουν να είναι στο ΑΚΕΛ.

Διαφθορά και συντηρητισμός

Τα ζητήματα της διαφθοράς απασχολούν έντονα τα μέλη του ΑΚΕΛ και είναι κοινή αντίληψη πλέον σε επίπεδο ηγεσίας ότι ακόμη και το παραμικρό ενοχλεί παρά πολύ και προκαλεί σοβαρό πολιτικό κόστος. Επιπρόσθετα, εντός του ΑΚΕΛ θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο συντηρητικοποίησης της κοινωνίας που έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να πληρώνει το κόστος των προοδευτικών του θέσεων σε θέματα όπως Κυπριακό, προσφυγικό, ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ.

Κυπριακό

Αυτή τη στιγμή στο ΑΚΕΛ προσμετρούν και το κόστος που επιφέρει στο κόμμα η σταθερή προσήλωση του στην ιδέα της λύσης του Κυπριακού σε μια φάση υποχώρησης του ενδιαφέροντος της κοινωνίας και αδιαφορίας των υπόλοιπων κομμάτων. Θεωρούν, δηλαδή, ότι σε αυτή τη φάση της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας οι σταθερές θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό, όχι μόνο δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία αλλά φέρνουν το κόμμα σε πολύ δύσκολη θέση. Βέβαια αντιλαμβάνονται στο ΑΚΕΛ ότι δεν πρέπει να ακολουθήσει την κοινωνία σε αυτή τη στροφή προς τον συντηρητισμό, αλλά να προσπαθήσει το κόμμα να διατηρήσει το προοδευτικό του πρόσημο.

Χαμηλές στροφές στο ΑΚΕΛ

Βέβαια πολλά προβλήματα που βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο του διαλόγου λόγω της εκλογικής αποτυχίας των βουλευτικών ήταν όπως αναφέρουν πηγές εντός του ΑΚΕΛ θέμα συζήτησης στο κόμμα και το 2016. Παρόλα αυτά δεν έχουν βρει τη λύση τους ή δεν έγιναν όσα έπρεπε και αυτό είναι κάτι που το συζητούν σήμερα.

Θεωρούν δηλαδή στο ΑΚΕΛ μέρος του σημερινού προβλήματος και την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στο παρελθόν. Για αυτό και τίθεται επιτακτικά ζήτημα αποτελεσματικότητας του κομματικού μηχανισμού και εκφράζεται η άποψη ότι πρέπει να καταστεί πιο δραστήριος, παραγωγικός και ευέλικτος. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι δεν είναι μόνο ο κομματικός μηχανισμός δυσλειτουργικός αλλά και η ηγεσία άτολμη.

Άνοιξαν οι πόρτες

Το ΑΚΕΛ απασχολούν και οι απόψεις που εκφράζονται στον περίγυρο του κόμματος από μη ακελικούς αριστερούς και για αυτό αποφασίστηκε όπως επιτραπεί σε μη μέλη και φίλους του κόμματος να συμμετάσχουν στις συνεδρίες των κομματικών ομάδων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Επίσης εγκαινιάστηκε στις 7/6 ένας δημόσιος διάλογος όπου δίνεται η δυνατότητα σε όλους να στείλουν στο ΑΚΕΛ άρθρο άποψη το οποίο θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κόμματος. Στόχος της διαδικασίας διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου μεταξύ μελών και φίλων του κόμματος είναι η έκφραση ελεύθερης άποψης και άσκησης κριτικής. Βέβαια αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθείται πριν από κάθε συνέδριο του κόμματος και ονομάζεται προσυνεδριακός δημόσιος διάλογος, αλλά σε αυτή τη φάση θα συμβάλει και στην προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κόμμα.

Λένιν και Μαρξ

Σε ότι αφορά τις ιδεολογικές συζητήσεις που άνοιξαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πηγές εντός του ΑΚΕΛ ανέφεραν στον politi.com.cy ότι το καταστατικό του κόμματος αναφέρει ότι αυτό καθοδηγείται από τον μαρξισμό/λενινισμό ο οποίος ανανεώνεται και εξελίσσεται συνεχώς. Όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν, στο ΑΚΕΛ δεν θεωρείται δόγμα ο μαρξισμός/λενινισμός αλλά ως ένα εργαλείο σκέψης που αναπτύσσεται. Και αυτή τη στιγμή κανένας δεν έθεσε ζήτημα ιδεολογικής αλλαγής. Ούτε θεωρείται βαρίδιο όπως κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν, αφού όπως λένε από το ΑΚΕΛ με αυτή την ιδεολογία το κόμμα ενδυναμώθηκε και έφτασε στο 35%.

Η συνεργασία με το ΔΗΚΟ

Αν και δεν έγινε μέχρι στιγμής σε βάθος συζήτηση για το θέμα της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, εντούτοις εντός του ΑΚΕΛ επικρατούν δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη άποψη είναι αρνητική και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος τη στιγμή μάλιστα που παρατηρούνται έντονες διαφωνίες σε πολλά σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό.

Η δεύτερη άποψη αναγνωρίζει το πρόβλημα της διαφωνίας με το ΔΗΚΟ σε διάφορα θέματα αλλά θεωρεί ότι με αυτή την κυβέρνηση τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Μάλιστα πηγές εντός του κόμματος αναφέρουν ότι υπάρχει τόση αγανάκτηση για τα αποτελέσματα της παρούσας κυβέρνησης που αρκετοί οι οποίοι ενστερνίζονται την πρώτη άποψη προβληματίζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας.

 



 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play