Ένταση, νευρικότητα και δυσφορία προκαλούν στο εσωτερικό της Τουρκίας οι μαρτυρίες του τουρκοϊρανού Ρεζά Ζαράμπ για το μέγεθος της διαφθοράς στη χώρα, μέσα από την υπόθεση σπασίματος του εμπάργκο εις βάρος του Ιράν από τουρκικές τράπεζες που εκδικάζεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ.
Ο Ρεζά Ζαράμπ, που φέρεται να ήταν άνθρωπος «κλειδί» στις σκοτεινές αυτές συναλλαγές, έκανε λόγο ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου για δωροδοκία στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγεμέν Μπαγίς. Κατέθεσε επίσης ότι ο υποδιοικητής της κρατικής τράπεζας Halkbank Χακάν Αττίλα -ο οποίος κρατείται από τις αμερικανικές αρχές και είναι ο βασικός κατηγορούμενος στη δίκη- ήταν ο σχεδιαστής του μηχανισμού για το εμπάργκο.
Ντροπή για Τουρκία
«Την ώρα που μιλάει ο Ζαράμπ η Τουρκία ντρέπεται», ήταν ο τίτλος του άρθρου του έγκριτου δημοσιογράφου Μουράτ Γιετκίν στη «Χουριέτ», αποτυπώνοντας με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα.
Η δίκη φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της δημοσιότητας τη διαφθορά που κυριαρχεί στην Τουρκία, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε χθες ο «Π», τονίζοντας ακόμη ότι η εικόνα της χώρας δέχθηκε ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα. Μέχρι χθες το απόγευμα ο Ρεζά Ζαράμπ συνέχιζε τη μαρτυρία του χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα αναφερθεί συγκεκριμένα στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά το πλήγμα που δέχθηκε η εικόνα της Τουρκίας αντανακλάται και στον Τούρκο Πρόεδρο, λένε τα ίδια πρόσωπα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υποστηρικτές του ΑΚΡ έχουν αναγάγει τη δίκη σε μια μεγάλη «συνωμοσία» των ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των ήδη τεταμένων τουρκοαμερικανικών σχέσεων.
Βραδυφλεγείς επιπτώσεις
Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται στη χειρότερή τους περίοδο και η δίκη οξύνει τον ήδη έντονο αντιαμερικανισμό στην Τουρκία. Ο αντιαμερικανισμός και ευρύτερα ο αντιδυτικισμός που κυριαρχούν σήμερα στη χώρα αποτελούν ωστόσο βασικά «όπλα» για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συσπειρώνει εθνικιστές και τους ισλαμιστές ενώ παράλληλα έχει καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ότι ξένες δυνάμεις επιτίθενται εναντίον του γιατί θέλουν να πλήξουν την Τουρκία.
Πάντως η δίκη δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεσο πλήγμα στον Τούρκο Πρόεδρο αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι βραδυφλεγείς. Εκτός από τις επιπτώσεις που η δίκη θα έχει στην εικόνα της χώρας στα μάτια των ξένων επενδυτών και στην τουρκική οικονομία, η εμπλοκή του καθεστώτος σε διαφθορά τόσο μεγάλης κλίμακας εντείνει τη δυσφορία στους κύκλους πολλών ισλαμιστών που έχουν απογοητευθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ισλαμιστές και εθνικιστές είναι οι δυο βασικές ομάδες τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να συσπειρώσει, με τους εθνικιστές να έχουν σήμερα περάσει στην πρώτη γραμμή, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.








