Ανάλυση Forbes: Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχιζε 300 εκατ. δολάρια την ημέρα επί 20 χρόνια στις ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχισε πάνω από 2 τρισ. δολάρια μέχρι σήμερα για τις ΗΠΑ.


 

Με μια σοκαριστική επέλαση, οι Ταλιμπάν σε λιγότερο από έναν μήνα σάρωσαν το Αφγανιστάν, καθώς ο αφγανικός στρατός των 300.000 ανδρών ούτε καν ανέκοψε το διάβα τους. Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, διαφεύγοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Τατζικιστάν, παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν, "χάρη στα σπαθιά και τα όπλα τους, και πλέον είναι υπεύθυνοι για την τιμή, την περιουσία και την προστασία των συμπατριωτών τους”.

Τι γίνεται όμως με την τιμή και την περιουσία των μέχρι πρότινος κατακτητών του Αφγανιστάν, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;

Όπως αναφέρει η ανάλυση του Forbes, από εχθές χιλιάδες διερμηνείς και οι οικογένειές τους περιμένουν να λάβουν βίζες για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές των Ταλιμπάν παρελαύνουν στην πρωτεύουσα της χώρας πάνω σε άρματα μάχης και humvees που έχει πληρώσει ο Θείος Σαμ.



Ανάλυση Forbes: Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχιζε 300 εκατ. δολάρια την ημέρα επί 20 χρόνια στις ΗΠΑ

Πάνω από 2 τρισ. δολάρια το μέχρι σήμερα κόστος για τις ΗΠΑ


Στα 20 χρόνια που έχουν περάσει από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 (σ.μ. οπότε ξεκίνησε η εκστρατεία των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν), οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ήτοι, ο πόλεμος τους στοίχιζε 300 εκατ. δολάρια την ημέρα, επί δύο δεκαετίες. Ή 50.000 δολάρια για καθέναν από τους 40 εκατομμύρια Αφγανούς.

Με άλλα λόγια, ο Θείος Σαμ προκειμένου να κρατήσει τους Ταλιμπάν στο περιθώριο έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσο υπολογίζεται η συνδυαστική καθαρή περιουσία των Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ και Μπιλ Γκέιτς και των 30 επόμενων πλουσιότερων Αμερικανών.

Το εντυπωσιακό αυτό ποσό περιλαμβάνει 800 δισ. δολάρια σε άμεσες στρατιωτικές δαπάνες και 85 δισ. δολάρια για την εκπαίδευση του προσφάτως ηττηθέντος αφγανικού στρατού, ο οποίος αναδιπλώθηκε τάχιστα τις εβδομάδες που ακολούθησαν το ξαφνικό κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Μπαγκράμ από το Πεντάγωνο στις αρχές Ιουλίου, εξαλείφοντας την υπόσχεση παροχής αεροπορικής υποστήριξης κατά των επελαυνόντων Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πλήρωναν ετησίως 750 εκατ. δολάρια για τη μισθοδοσία των Αφγανών στρατιωτών. Συνολικά, σε έκθεσή του με τίτλο "Costs of War” το Πανεπιστήμιο Brown υπολογίζει τις συνολικές δαπάνες των ΗΠΑ στα 2,26 τρισ. δολάρια.




Οι "λογαριασμοί” που εκκρεμούν






Όμως, το κόστος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακόμη μεγαλύτερο όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και σε 4.000 Αμερικανούς που βρέθηκαν στη χώρα με συμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο αριθμός αυτός ωχριά σε σύγκριση με τους περίπου 69.000 νεκρούς Αφγανούς της στρατιωτικής αστυνομίας, τους 47.000 αμάχους που σκοτώθηκαν και τους 51.000 νεκρούς ισλαμιστές μαχητές.

Παράλληλα, το κόστος -μέχρι στιγμής- για τη φροντίδα 20.000 Αμερικανών που τραυματίστηκαν στο Αφγανιστάν ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια περίπου από δω και στο εξής.

Και το κόστος του πολέμου θα συνεχίσει να αυξάνεται πολύ μετά την ολοκλήρωση από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Όπως είναι φυσικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδότησαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με δανεικά χρήματα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταβάλει σε τόκους περισσότερα από 500 δισ. δολάρια (ποσό που συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό κόστος των 2,26 τρισ. δολαρίων), ενώ εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 το κόστος για την καταβολή τόκων έναντι του χρέους για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να ανέλθει στα 6,5 τρισ. δολάρια. Ποσό που αντιστοιχεί σε 20.000 δολάρια για κάθε Αμερικανό πολίτη.

 
Αφγανιστάν: 13 νεκροί σε επιδρομή μη επανδρωμένου

Το κόστος σε ζωές


Εν τω μεταξύ, βίντεο που καταγράφουν εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καταδεικνύουν ότι οι 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες που στάλθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα για να διασφαλίσουν την αποχώρηση των Αμερικανών δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια περίμετρο ούτε καν γύρω από τους αεροδιαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, όπου χιλιάδες Αφγανοί εμφανίζονται να ποδοπατούνται προκειμένου να στριμωχτούν στα αεροπλάνα για να διαφύγουν από τη χώρα.

Μια μόνο πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους φέρεται να μετέφερε 800 ανθρώπους, ενώ λέγεται ότι περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί πολίτες περιμένουν ακόμη να εγκαταλείψουν τη χώρα και χιλιάδες ακόμη Αφγανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο του αεροδρομίου.

Ορισμένοι Αφγανοί ήθελαν τόσο απελπισμένα να ξεφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν που γαντζώνονταν στους τροχούς των αεροσκαφών που αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, βρίσκοντας όμως τραγικό θάνατο κατά την απογείωση.




Ακόμη μικρότερη είναι η ελπίδα διαφυγής για τη γενιά των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών που μεγάλωσαν σε κάπως πιο απελευθερωμένους καιρούς, αλλά πλέον αντιμετωπίζουν την υποχρεωτική χρήση μπούρκας και τις μηδαμινές προοπτικές εκπαίδευσης και εργασίας (καθώς αναμένεται να επαναληφθεί ο "Πόλεμος κατά των Γυναικών” από τους Ταλιμπάν). Εκτιμάται ότι σήμερα το εργατικό δυναμικό του Αφγανιστάν περιλαμβάνει περίπου 1,6 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες από ό,τι 20 χρόνια πριν.






Και οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι θα ανατρέψουν όλες αυτές τις αλλαγές, κάτι που εγκυμονεί ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινο επίπεδο.

Πηγή: capital.gr /  http://thetoc.gr

 



 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play