Εδώ είναι Κύπρος, δεν είναι παίξε γέλασε

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Header Image

Δυστυχώς για αυτόν, οι πράξεις του, οι παραλείψεις του και πάνω από όλα η ανοχή που έδειξε στον Νίκο Κοτζιά, καθιστούν κάθε νουθεσία και δήλωση για το εθνικό θέμα, εμπαιγμό του κυπριακού λαού

«Θέλω να πω επίσης ότι υπάρχει ένα μομέντουμ τούτην την ώρα, που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα, πιστεύω, ανάμεσα στους λαούς, σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε μέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σίγουρα έχει δίκαιο όταν αναφέρεται στο μομέντουμ που διαμορφώνεται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία αναφορικά μα τα ελληνοτουρκικά. Όμως, όταν έρχεται στην Κύπρο και αναφέρεται στο Κραν Μοντανά, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Θα πρέπει η κάθε του αναφορά στο τραγικό ναυάγιο στο ελβετικό θέρετρο να ξεκινά με ένα μεγάλο συγγνώμη προς τον κυπριακό λαό. Μπορεί το μομέντουμ που διαμορφώνεται να αφορά και το Κυπριακό, αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε τον Ιούλιο του 2017.

Μέρος του ναυαγίου ήταν και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τώρα, συμπεριφερόμενος ως Πόντιος Πιλάτος με γνώρισμα τον άκρατο λαϊκισμό, προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε το εθνικό μας θέμα.

Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε, μόνο γνωρίζοντας την αλήθεια για το τι διημείφθη στην Ελβετία μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην ήταν παρών αλλά εκ των πρωταγωνιστών του μεγαλύτερου ίσως εγκλήματος για την εθνική μας υπόθεση, ήταν ο υπουργός του των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και συνεπώς η πολιτική ευθύνη βαραίνει τον τέως Πρωθυπουργό.

Την αλήθεια την κατέχει αλλά δεν τολμά να την πει. Αντίθετα, συμφωνεί με όλους κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τον κυπριακό λαό.

Συμφωνεί με το αφήγημα του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα με τον Άντρο Κυπριανού, αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και το εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα του ΠτΔ. Δυστυχώς για αυτόν, αν δεν αποφασίσει να πει τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, δεν δικαιούται να αναφέρεται στο Κυπριακό, γιατί η στάση που τηρεί τον καθιστά καθόλα αναξιόπιστο.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα ύψιστο εθνικό θέμα είναι ο λαϊκισμός, οι ήξεις αφίξεις τοποθετήσεις και τα «ναι μεν αλλά» που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να θυμηθεί το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Εδώ είναι βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε» και να το προσαρμόσει στην περίπτωση της Κύπρου. Να αντιληφθεί ότι δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα. Να καταλάβει επιτέλους ότι ήταν μέρος του προβλήματος, του τραγικού ναυαγίου και συνυπεύθυνος για την απώλεια της τελευταίας ίσως ευκαιρίας απαλλαγής από την κατοχή της μισής μας πατρίδας. Ναι, κύριε Τσίπρα, οι εκ των υστέρων ορθές θέσεις αποτελούν «νεκροψίες» και υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Αφήστε την Κύπρο ήσυχη γιατί, «Εδώ είναι Κύπρος, δεν είναι παίξε γέλασε». Αφήστε κατά μέρος την εκμετάλλευση του Κυπριακού για ικανοποίηση κομματικών σκοπιμοτήτων λόγω των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Δυστυχώς για αυτόν, οι πράξεις του, οι παραλείψεις του και πάνω από όλα η ανοχή που έδειξε στον Νίκο Κοτζιά, καθιστούν κάθε νουθεσία και δήλωση για το εθνικό θέμα, εμπαιγμό του κυπριακού λαού.

Μετά τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η μαρτυρική μας πατρίδα, δεν έχει ανάγκη από «κρουσμένα χαρτιά» όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εθνοσωτήρες έχουμε πληθώρα, τόσο «εγχώριας» όσο και «ελλαδικής παραγωγής».

Η μόνη μας ελπίδα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πολιτεύεται με βάση τον διεκδικητικό ρεαλισμό, κάτι που είναι η μόνη οδός για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.

Η επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο είχε δυστυχώς και «παράπλευρες απώλειες». Η συνάντησή του με τον νεοεκλέγεντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αν και άτυπη, γιατί έγινε στα Λεύκαρα, στα πλαίσια της εκδήλωσης για τον Βάσο Λυσσαρίδη, αποδείχθηκε τελικά μπούμερανγκ για τον νέο Πρόεδρο. Όχι μόνο γιατί θα έπρεπε η πρώτη του συνάντηση να ήταν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μετά με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει κατανοητό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ευρισκόταν στην Κύπρο, αλλά γιατί έδωσε την ευκαιρία σε απορριπτικούς κύκλους να εκμεταλλευτούν τα αίτια της ακύρωσης της πρώτης προγραμματισμένης συνάντησης στη Λευκωσία.

Γράφει χαρακτηριστικά η Hellas Journal: «Πλούσιο 'διπλωματικό' παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την αιφνιδιαστική ακύρωση της επίσημης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 5 σήμερα το απόγευμα. Το ραντεβού είχε κλειστεί επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κύπρο, με αφορμή την ονοματοδοσία της Κεντρικής Πλατείας «Βάσος Λυσσαρίδης» στα Λεύκαρα. Ωστόσο, μία δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, περιέπλεξε τα πράγματα προκαλώντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Hellas Journal, όχληση στην πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς ο κ. Τσίπρας έδειξε να προεξοφλεί ως δεδομένη την επανέναρξη των συνομιλιών από το Κραν Μοντανά. Όπως ήταν φυσικό, το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε μία συνάντηση, όπου θα φαινόταν να υιοθετεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σχεδόν 'δεσμευτικό' πλαίσιο της διατύπωσης του κ. Τσίπρα».

Νομίζω τα πιο πάνω χρήζουν μιας άμεσης και σαφέστατης διάψευσης από τον νέο Πρόεδρο ή το επιτελείο του, γιατί διαφορετικά τίθεται τεράστιο θέμα για τις θέσεις του Προέδρου στο Κυπριακό.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα