Οι έρευνες που διεξάγονται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς είναι ένα από τα πάμπολλά θέματα που επιβεβαιώνουν την τριτοκοσμική μας μιζέρια. Υπενθυμίζω ότι μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» ζητήθηκε από τον ίδιο τον Αναστασιάδη αλλά και από πολλούς πολίτες, επώνυμους και μη, να ερευνηθούν τα περιστατικά στα οποία ο συγγραφέας κάνει αναφορά στο βιβλίο του, τα οποία ο ίδιος και πολλοί άλλοι θεωρούμε ως καραμπινάτες πράξεις διαφθοράς. Αν έχετε τον χρόνο, όσοι γνωρίζετε αγγλικά, ψάξετε στο διαδίκτυο, θα βρείτε χιλιάδες βιβλία ανά το παγκόσμιο στα οποία γίνεται αναφορά σε πράξεις από ανθρώπους διεφθαρμένους: πολιτικούς, στρατηγούς, δημοσιογράφους, εργολάβους, κ.λπ. κ.λπ. Δυστυχώς, η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας έχει λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Πολλά από αυτά που καταγράφει στο βιβλίο του ο Δρουσιώτης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι γεγονότα πασίγνωστα. Πράξεις που τις παραδέχθηκε με δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο Αναστασιάδης. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε πολλά από τα γεγονότα αυτά. Είναι, λοιπόν, τοις πάσι γνωστό ότι ο Αναστασιάδης ταξίδευε δωρεάν συχνά με αεροπλάνα που του παραχωρούσαν φίλοι του. Μιλούμε για ταξίδια, τόσο επίσημα όσο και ιδιωτικά. Σε κάποια από αυτά, τον Αναστασιάδη συνόδευαν και μέλη της οικογένειάς του. Είναι πασίγνωστο ότι ο Αναστασιάδης ταξίδευε με ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο του παραχωρούσε δωρεάν ο κοινός μας φίλος αείμνηστος Κρις Λαζαρή, καταγόμενος από τη Δορά, και εγκαταστημένος στο Λονδίνο. Είναι επίσης πασίγνωστο ότι πήγε οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό αεροπλάνο Άραβα μεγιστάνα, στα μέλη της οικογένειας του οποίου χορηγήθηκε η κυπριακή ιθαγένεια.
Ο Αναστασιάδης στο ένα από τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και μετά το πέρας της παρέμεινε εκεί για διακοπές με την οικογένειά του. Δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι του παραχωρήθηκε δωρεάν το αεροπλάνο και πρόσθεσε ότι δεν έκαμε τίποτε απολύτως το επιλήψιμο, αντίθετα «εξοικονόμησε χρήματα του κράτους», το οποίο, ως σαφώς υπονοούσε, δεν κλήθηκε να πληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια του επίσημου ταξιδιού. Το βιβλίο καταγράφει και άλλα παρόμοια περιστατικά που στα μάτια του κοινού έντιμου και ενημερωμένου πολίτη συνιστούν πράξεις ανεπίτρεπτες από απόψεως ορθής πολιτικής συμπεριφοράς. Ένα μόνο παράδειγμα και τελειώνω με τα παραδείγματα: Είναι τοις πάσι γνωστό ότι το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης επί προεδρίας Αναστασιάδη είχε ενεργήσει για τη χορήγηση κυπριακής ιθαγένειας σε αριθμό αιτητών. Τις αποφάσεις για παραχώρηση της ιθαγένειας, ως γνωστόν, λάμβανε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Αναστασιάδη. Όπως συνέβη με τη χορήγηση της ιθαγένειας στα μέλη της οικογένειας του Άραβα μεγιστάνα. Δεν σχολιάζω εδώ τα ευρήματα της Επιτροπής Νικολάτου. Στέκομαι μόνο στα πασίγνωστα. Το κατά πόσο τα πιο πάνω παραδείγματα συνιστούν πράξεις διαφθοράς είναι θέμα περαιτέρω έρευνας και μάλιστα από έμπειρους δικηγόρους και ειδικούς στις ποινικές έρευνες. Αν από τις έρευνες αυτές δεν προκύψουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν τη διάπραξη κάποιου ποινικού αδικήματος, σημαίνει ότι οι πιο πάνω πράξεις δεν συνιστούν διαφθορά; Όταν διεθνείς έγκυρες οργανώσεις, όπως η Διεθνής Διαφάνεια, αποφαίνεται ότι σε μια χώρα υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά βασίζει τα ευρήματα της σε καταδίκες από τα δικαστήρια ή σε έρευνες όπως αυτή που διεξάγουν για λογαριασμό της Αρχής κατά της Διαφθοράς οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Στις χώρες με εκτεταμένη διαφθορά, σπάνια υπάρχουν καταδίκες από τα δικαστήρια. Και όπου υπάρχουν τέτοιες καταδίκες είναι στα πλαίσια του πολέμου μεταξύ διεφθαρμένων μαυραγοριτών, λαθρεμπόρων και μαφιόζων.
Ο ένας καρφώνει τον άλλο. Πουθενά σε προηγμένες δημοκρατίες το τι συνιστά διαφθορά αποφασίζεται από ποινικούς ανακριτές όπως αυτούς που διορίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς. Τέτοιες έρευνες γίνονται σε τριτοκοσμικές χώρες και γίνονται κυρίως για τους αφελείς ιθαγενείς. Δεν έχω τίποτε εναντίον των προσώπων που διεξάγουν τις έρευνες για το «Κράτος Μαφία». Αντίθετα, τους θεωρώ και έντιμους και ικανούς. Τόσο τους Κύπριους όσο και την αλλοδαπή δικηγόρο. Για την οποία έχω ακούσει τα καλύτερα από Ευρωπαίους φίλους που τους εμπιστεύομαι. Είναι με τον όλο θεσμό που διαφωνώ. Κριτής του αν μια πράξη συνιστά διαφθορά είναι πρώτιστα ο ενημερωμένος πολίτης. Καθώς και οι διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Διαφάνεια. Θεωρώ προσωπικά καραμπινάτη πράξη διαφθοράς ο Πρόεδρος της χώρας μου να ταξιδεύει δωρεάν με αεροπλάνα που του παραχωρούν φίλοι του. Θεωρώ καραμπινάτη πράξη διαφθοράς να προεδρεύει του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν το Υπουργικό εξετάζει αιτήματα για χορήγηση κυπριακής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς πελάτες του δικηγορικού γραφείου Νίκος Αναστασιάδης. Και ό,τι και να μου πουν οι εμπειρογνώμονες, δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Θεωρώ σπατάλη πολύτιμων δημοσίων πόρων τη διεξαγωγή τέτοιων ερευνών όπως αυτή που διεξάγεται από τους εμπειρογνώμονες για το «Κράτος Μαφία». Αν η Επιτροπή θα συνεχίσει έτσι, με παρόμοιου τύπου έρευνες, είναι καλύτερα η Βουλή να αποφασίσει την κατάργησή της. Η διαφθορά μυρίζει από χίλια μίλια. Και την αισθάνονται όσοι έχουν τις αναγκαίες ευαισθησίες στα αισθητήρια όργανά τους. Άλλωστε, είναι από την εποχή του Χριστού που πολλοί δεν έβλεπαν τις ολοφάνερες απάτες. Ο Πλούσιος ζήτησε από τον Θεό να στείλει κάποιον από τους νεκρούς στα αδέλφια του για να τους πει να σταματήσουν τις απάτες για να μην πάνε και εκείνοι στον τόπο των βασάνων. Ο Θεός όμως εν τη πανσοφία Του, του είπε: «Όχι παιδί μου, έχουν τον Μωσέα και τους προφήτες... Και νεκρός να πάει πίσω δεν θα τον πιστέψουν...» Εμείς είμεθα πιο σοφοί από τον Θεό. Θέλουμε εμπειρογνώμονες να μας πουν τι είναι διαφθορά.