Τρόμος στην Ουάσινγκτον και η δηλητηριώδης ρητορική: Ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Αυτή η ρητορική δεν προωθεί την ειρήνη—τροφοδοτεί το μίσος. Και όταν δεν αντιμετωπίζεται, οδηγεί ακριβώς σε αυτό που είδαμε την Τετάρτη: τη δολοφονία αθώων ανθρώπων στο όνομα μιας ψευτοδικαιοσύνης.

Του Όρεν Ανόλικ

Το βράδυ της Τετάρτης, στην καρδιά της Ουάσινγκτον, δύο υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από έναν εξτρεμιστή φιλοπαλαιστίνιο ακτιβιστή. Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν συνέβη μεμονωμένα. Ήταν το τραγικό αποτέλεσμα ενός αυξανόμενου κύματος υποκίνησης, παραπληροφόρησης και ηθικής διαστρέβλωσης που εξαπλώνεται ανά την υφήλιο συμπεριλαμβανομένων και στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλητηριάζοντας συνειδήσεις.

Για εμάς στο Ισραήλ, η Κύπρος είναι κάτι παραπάνω από γείτονας. Είναι φίλος, ένας δημοκρατικός εταίρος και μια κοινωνία που κατανοεί το κόστος μιας σύγκρουσης και την αξία της συνύπαρξης. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να το πούμε ξεκάθαρα: καμία δημοκρατική χώρα, καμία πολιτισμένη κοινωνία, δεν μένει ανεπηρέαστη από τις συνέπειες της επικίνδυνης ρητορικής. Αυτό που συνέβη στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, όταν το μίσος γίνεται κανονικότητα.

Θέλω να γίνω απολύτως σαφής. Η κριτική προς το Ισραήλ—όπως και προς κάθε κυβέρνηση—είναι θεμιτή. Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω ελέγχου, και καμία πολιτική δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο. Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί συμμετέχουν σε ζωηρές αντιπαραθέσεις για την πολιτική της χώρας τους. Αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ψευδείς κατηγορίες όπως «γενοκτονία», «εθνοκάθαρση», «εγκλήματα πολέμου» και «λιμοκτονία» χρησιμοποιούνται ως όπλα—όχι για να προβάλουν τον ανθρώπινο πόνο, αλλά για να απονομιμοποιήσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να δικαιολογήσουν τη βία εναντίον του λαού του.

Αυτή η ρητορική δεν προωθεί την ειρήνη—τροφοδοτεί το μίσος. Και όταν δεν αντιμετωπίζεται, οδηγεί ακριβώς σε αυτό που είδαμε την Τετάρτη: τη δολοφονία αθώων ανθρώπων στο όνομα μιας ψευτοδικαιοσύνης.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι οδυνηρή. Δεν αρνούμαστε τα δεινά των αμάχων. Ο πόλεμος είναι πάντα ανθρώπινη τραγωδία. Αλλά το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους, και σίγουρα δεν χρησιμοποιεί τη λιμοκτονία ή τη στέρηση βασικών αγαθών ως όπλα. Στην πραγματικότητα, ακόμα και ενώ επιχειρούμε εναντίον της Χαμάς—μιας βίαιης τρομοκρατικής οργάνωσης υπεύθυνης για τη σφαγή πάνω από 1.200 Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου—συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Τις τελευταίες μέρες, εκατοντάδες φορτηγά με τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν περάσει τα σύνορα.

Αλλά το σύστημα δεν λειτουργεί. Αυτή η βοήθεια κατάσχεται από τη Χαμάς. Αντί να διατεθεί για τη σίτιση παιδιών ή την περίθαλψη τραυματιών, η βοήθεια χρησιμοποιείται για να ανεφοδιάσει τους τρομοκράτες, να ενισχύσει τη μαύρη αγορά και να εδραιώσει τον έλεγχο της Χαμάς πάνω στον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό δεν αποτελεί ανθρωπιστική βοήθεια — είναι εκμετάλλευση.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στη Χαμάς να χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως ασπίδα ή ως όπλο. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσουμε ένα νέο σύστημα για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάνει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη—και όχι σε αυτούς που την «οπλοποιούν».

Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται τη στήριξη υπεύθυνων φωνών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και εδώ στην Κύπρο. Οι Κύπριοι μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο—στον δημόσιο λόγο, στην κυβέρνηση, στην κοινωνία των πολιτών—υπερασπιζόμενοι την αλήθεια και απορρίπτοντας τον εξτρεμισμό.

Το τρομοκρατικο κτύπημα στην Ουάσινγκτον εναντίον του Γιαρόν και της Σάρα, δύο νέων ανθρώπων των οποίων το μόνο «έγκλημα» ήταν ότι εργάζονταν στην πρεσβεία του Ισραήλ, είναι μια σκοτεινή υπενθύμιση του πώς οι λέξεις μπορούν να σκοτώσουν. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κριτική και την υποκίνηση έχει χαθεί. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε: συμβάλλουμε στην κατανόηση ή στο μίσος;

Η δολοφονία στην Ουάσινγκτον είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα Όταν τα αφηγήματα μίσους μένουν χωρίς αντίλογο, μπορούν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Αυτό δεν είναι απλώς ζήτημα μεταξύ κυβερνήσεων—είναι μια πρόκληση για τις κοινωνίες μας. Οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι, που γνωρίζουν καλά το κόστος μιας σύγκρουσης και την αξία της συνύπαρξης, πρέπει να σταθούν ενωμένοι ενάντια στη διασπορά του μίσους και των ψευδών κατηγοριών.

 Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play