Η καλή συμπεριφορά στην παραλία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι μας γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ είμαστε το μόνο άτομο στην παραλία και να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο και την εμπειρία των άλλων.

Γράφει η Νίκη Λαζαρίδου

Όταν κάποτε τα καλοκαίρια πηγαίνω στις κυπριακές παραλίες, μου προκαλεί σοκ η έλλειψη βασικής εθιμοτυπίας και κοινής λογικής. Αν ακολουθούσαμε μερικά απλά πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει, το περιβάλλον στην παραλία θα ήταν σαφώς πολύ πιο ευχάριστο για όλους και επομένως πιο ευχάριστη η παραμονή μας κοντά στη θάλασσα. Παραθέτω μερικές απλές εθιμοτυπίες στην παραλία.

Bottom of Form

1. Μην συνωστίζεστε στην παραλία

Να έχετε λίγο σεβασμό για τον προσωπικό χώρο, κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό από την εθιμοτυπία. Μπορεί να μην φτάνετε νωρίς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σεβαστείτε αυτούς που έφτασαν νωρίτερα και μπορεί να είχαν προσγειωθεί σε έναν εξαιρετικό χώρο στην παραλία. Όταν φτάσετε, αναζητήστε μια περιοχή για να δημιουργήσετε που να αφήνει χώρο σε άλλους να απολαύσουν την παραλία. Μην είστε εισβολέας του χώρου -  αφήστε τουλάχιστον 4 μέτρα ανάμεσα σε εσάς και τις καρέκλες και την πετσέτα ενός άλλου ατόμου. Εδώ είναι ένας μικρός εμπειρικός κανόνας: αν μπορείτε να απλώσετε το χέρι και να αγγίξετε τις ξαπλώστρες ή τις ξαπλώστρες ενός άλλου ατόμου, είστε πολύ κοντά. Αυτός ο κανόνας ισχύει κυρίως στις δημοφιλείς παραλίες, κυρίως της Αγίας Νάπας και Πρωταρά τον Ιούλη και Αύγουστο που είναι απλώς γεμάτες από κόσμο.

2. Διατηρείτε την παραλία καθαρή

Αυτός ο κανόνας ισχύει για οποιοδήποτε μέρος βρίσκεστε. Απαραιτήτως, καθαρίστε τα σκουπίδια σας έχοντας μια μικρή τσάντα για να τοποθετήσετε τα σκουπίδια σας ενώ βρίσκεστε στην παραλία. Αν φυσάει και τα σκουπίδια σας μεταφέρονται πιο κάτω, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην τα καθαρίσετε, διότι ουσιαστικά λερώνετε την περιοχή κάποιων άλλων. Προσοχή στις πλαστικές σακούλες, τα αιχμηρά αντικείμενα, τα αποτσίγαρα και τα περιτυλίγματα τροφίμων, όπως και στις σπασμένες μπουκάλες που επηρεάζουν, τόσο τους άλλους λουόμενους όσο και τη θαλάσσια ζωή. Σχεδόν όλες οι παραλίες έχουν κάδους απορριμμάτων, οπότε είναι εύκολο να το κάνετε. 

3. Μην παίζετε δυνατή μουσική

Όλοι ξέρουν το συναίσθημα: κάθεσαι σε μια ήσυχη παραλία και διαβάζεις ένα βιβλίο και ξαφνικά έρχεται ο αυτόκλητος DJ της παραλίας. Στόχος του είναι να σας κάνει να αγαπήσετε τη μουσική του. Οι μελωδίες στην παραλία είναι υπέροχες, αλλά δεν αρέσει σε όλους να ακούν τη συναυλία σας. Εσάς μπορεί να σας ενθουσιάζει η ποπ ή τζαζ αλλά εμένα να με ενθουσιάζουν τα παλιά ελληνικά τραγούδια της Βέμπο ή του Γούναρη ή, βέβαια, κλασική μουσική! Επομένως, να έχετε τη μουσική σε πολύ χαμηλό τόνο. Παρεμπιπτόντως, έχουν εφευρεθεί κάτι πράγματα που ονομάζονται ακουστικά, και μπορείτε να ακούσετε τη μουσική σας όσο δυνατά θέλετε και κανείς δεν θα νοιαστεί!

4. Δώστε προσοχή στα παιδιά

Εάν παίρνετε τα παιδιά στην παραλία, προσέξτε τα. Θυμηθείτε, είναι εύκολο να χαθείτε σε μια πολυσύχναστη παραλία και η θάλασσα μπορεί να έχει ισχυρά ρεύματα, οπότε προσέχετε. Επίσης, σε κανέναν δεν αρέσει να του ρίχνουν άμμο, οπότε αν τα παιδιά σας πετούν άμμο, σταματήστε τα.

5. Μην μπλοκάρετε τη θέα του άλλου στο νερό

Εάν φτάσετε αργά ή σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια κατασκήνωση με σκηνή βεδουίνων, να προσέχετε τους άλλους. Δεν είστε οι μόνοι που θέλουν θέα στο νερό. Όταν δημιουργείτε ένα καταφύγιο σκιάς ή άλλον εξοπλισμό παραλίας που εμποδίζει τη θέα στη θάλασσα, μετακινηθείτε στο πίσω μέρος ή στο πλάι.

6. Ασφαλίστε την ομπρέλα σας

Στην παραλία φυσάει συνήθως και κανείς δεν θέλει να τον καρφώσει μια ιπτάμενη ομπρέλα!  Όλοι έχουμε παρακολουθήσει καθώς κάποιος φυτεύει το κοντάρι της ομπρέλας περίπου 5 πόντους στην άμμο και μετά στοιβάζει ένα μάτσο άμμο γύρω από τη βάση. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν θα μείνει ποτέ στη θέση του, και το βλέπουμε να πετά στον αέρα με την πρώτη μεγάλη ριπή ανέμου.

7. Οι ομπρέλες των κυπριακών ξενοδοχείων

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι «σε περίπτωση όπου παραλιακό ξενοδοχείο διαχειρίζεται κρεβατάκια πάνω στην παραλία δικαιούται να τα παρέχει αποκλειστικά σε ενοίκους/πελάτες του ξενοδοχείου, είτε δωρεάν ως μέρος των υπόλοιπων υπηρεσιών που παρέχει, είτε έναντι του ανώτατου ορίου €2,50 το τεμάχιο». Ο Σύνδεσμος σημειώνει, επίσης, ότι «η πρακτική των προκρατήσεων δεν μπορεί να γίνεται στις δημόσιες παραλίες, ιδιαίτερα δε οι καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν ποσά που φτάνουν μέχρι και τα €25 για να κρατήσουν κάποιο κρεβατάκι ή ομπρέλα».

8. Κλείστε το τηλέφωνο

Για κάποιο λόγο, είναι εντάξει να ακούτε δύο άτομα να μιλάνε σιγανά. Όμως, είναι άλλο πράγμα να ακούς μια μεγάλη, δυνατή συνομιλία διαρκείας στο κινητό. Μόνο οι πολύ σύντομες συνδιαλέξεις επιτρέπονται. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να λάβετε την κλήση ή θέλετε να μιλήσετε για τη δουλειά ή το τι κάνατε χθες το βράδυ, μετακομίστε σε μια περιοχή όπου οι άλλοι δεν χρειάζεται να ακούσουν. Και μην βάλετε αυτήν την κλήση στο ηχείο διότι δεν μας ενδιαφέρει να ακούσουμε.

9. Μην αγκαζάρετε τις καρέκλες και τις ξαπλώστρες

Εάν βρίσκεστε σε μια παραλία του θέρετρου, μην είστε εκείνο το άτομο που τρέχει στις 8 το πρωί, βάζει όλα τα πράγματά του στις καλύτερες καρέκλες και μετά επιστρέφει στο κρεβάτι ή για πρωινό για ώρες. Χρησιμοποιήστε τις καρέκλες και τις ξαπλώστρες εκείνη τη στιγμή και αφαιρέστε τις πετσέτες και τα υπάρχοντά σας εάν φεύγετε. Αυτό υπαγορεύει η στοιχειώδης αβρότητα.

10. Σεβαστείτε τη θαλάσσια ζωή

Όταν βρίσκεστε στην παραλία, προσπαθήστε να σεβαστείτε τη θαλάσσια ζωή. Τηρείτε τη σήμανση σε κάθε καθορισμένο χώρο όπου φωλιάζουν χελώνες και θαλάσσια πουλιά. Και αν κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα κοντά σε έναν ύφαλο, θυμηθείτε να κοιτάξετε, αλλά μην αγγίζετε.

11. Μην καπνίζετε στην παραλία

Ναι, είστε σε εξωτερικό χώρο, αλλά θα πρέπει να βρείτε μια περιοχή μακριά από άλλους για να καπνίσετε. Κανείς δεν θέλει να αναπνέει καπνό όταν χαλαρώνει στην παραλία. Είναι αξιοσημείωτο ότι την περασμένη βδομάδα πέρασε νόμος στη Γαλλία που καθιστά ποινικό αδίκημα το κάπνισμα στην παραλία.

Συμπέρασμα

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι μας γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ είμαστε το μόνο άτομο στην παραλία και να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο και την εμπειρία των άλλων. Σε αυτόν τον κόσμο, η μέρα στην παραλία θα είναι πολύ ευχάριστη αν όλοι μας ακολουθούμε τους κανόνες δεοντολογίας της παραλίας. Αυτοί οι κανόνες της παραλίας που έχω σκιαγραφήσει θα έκαναν τον κόσμο καλύτερο αν εφαρμόζονταν στην καθημερινή ζωή και θα έκαναν τις καλοκαιρινές σας διακοπές πιο ευχάριστες. Βέβαια, αν είστε αρκετά τυχεροί και έχετε τη δική σας ιδιωτική παραλία, τότε αγνοήστε όλες τις πιο πάνω συμβουλές!

*Σύμβουλου Savoir Vivre

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play