Υλικά
1 ½ κιλό χταπόδι (ζητήστε από την ψαραγορά να σας το καθαρίσουν)
8 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 κουταλιές χυμό ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. ξίδι βαλσαμικό
1/2 φλ. λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. μέλι
σκόρδο σε σκόνη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια.
2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες ή τα χαράσσουμε και τα αφήνουμε ολόκληρα.
3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
4. Αφήνουνε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, να μαλακώσουν.
5. Βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας.
6. Όταν το χταπόδι αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το βαλσαμικό και το κρασί.
7. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τη δάφνη, το πιπέρι και το σκόδρο.
8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα.
*Το χταπόδι θα κατεβάσει υγρά και θα γεμίσει ζουμί η κατσαρόλα. Με το βράσιμο η σάλτσα θα πυκνώσει και θα δέσει.
Η συνταγή ανήκει στην κ. Αιμιλία Περικεττάλλα.
Καλή επιτυχία