Μία διαφορετική Τσικνοπέμπτη θα γιορτάσουμε φέτος , αφού λόγω της πανδημίας δεν θα φάμε έξω στην γεμάτη ταβέρνα, ούτε θα συνωστιστούμε. Ας μην "πέφτουμε" όμως, ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τα μπαλκόνια και τις ταράτσες μας για να ψήσουμε και να τιμήσουμε την "ημέρα του κρέατος".
Πάμε να δούμε γιατί η μέρα αυτή γιορτάζεται σήμερα και πώς προέκυψε το έθιμο του ψησίματος κρέατος.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Πηγή: news247.gr