Πως βιώνουν οι σκύλοι την επιστροφή στην κανονικότητα; - Πως μπορείτε να τους βοηθήσετε;

Header Image
Εξαιτίας της νόσου Covid-19 μένουμε σπίτι τις περισσότερες ώρες, οι έξοδοί μας έχουν «εξαφανιστεί» από την καθημερινότητά μας, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. 

Εξαιτίας της νόσου Covid-19 μένουμε σπίτι τις περισσότερες ώρες, οι έξοδοί μας έχουν «εξαφανιστεί» από την καθημερινότητά μας, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. Τον νέο τρόπο ζωής προσπαθεί να συλλάβει και να αντιληφθεί και ο σκύλος μας.

Παίρνει είδηση την αδυναμία μας να διατηρήσουμε την ψυχική, πνευματική και συναισθηματική ισορροπία μας, απολαμβάνει τις μεγαλύτερης διάρκειας βόλτες και την παραμονή μας στο σπίτι.

Αυτός ο νέος τρόπος ζωής, όμως, θα αλλάξει, και θα επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Τότε, θα του κλείσουμε την πόρτα και θα επιστρέψουμε στη δουλειά, στα «στέκια», στους φίλους και συγγενείς. Ο σκύλος μας θα μείνει και πάλι μόνος.

Ρωτήσαμε, λοιπόν, την ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη πώς επιδρά στον σκύλο μας η εποχή της Covid-19, αλλά και πώς ο σκύλος μας θα αντέξει τη μέρα που θα σταματήσουμε να στέλνουμε SMS μετακίνησης.

«Ο νέος τρόπος ζωής, ο οποίος μας έχει επιβληθεί λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία, έχει σαφώς αλλάξει τη ρουτίνα μας: για πολλούς το ξυπνητήρι έχει πάψει να χτυπά το πρωί, η κοινωνική ζωή έχει μηδενιστεί, οι ευκαιρίες προσωπικής επαφής είναι ελάχιστες, και η ανησυχία για το μέλλον έχει γίνει ακόμη πιο έντονη. Η ζωή μας έχει αλλάξει για τα καλά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική μας κατάσταση και την ψυχική μας υγεία. Πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, ότι τον ίδιο αποπροσανατολισμό νιώθουν και οι τετράποδοι σύντροφοί μας», λέει η κυρία Γρυπάρη.

Σύμφωνα με την ίδια, καταρχάς, ο σκύλος μας αφουγκράζεται τη διαφορετική ψυχολογία μας. «Αντιλαμβάνεται, δηλαδή, τα συναισθήματα που προβάλουμε: την απαισιοδοξία, τη δυσφορία, τον φόβο, την ψυχική κατάπτωση και, ενδεχομένως, την κατάθλιψη. Η αρνητική ενέργεια που προβάλλουμε είναι μεταδοτική: ο σκύλος τη νιώθει και αντιδρά αναλόγως. Και επειδή οι άνθρωποι λένε ιστορίες, αλλά οι σκύλοι την αλήθεια, μπορούμε να «διαβάσουμε» αυτό που του μεταδίδουμε κάθε φορά, απλώς παρατηρώντας τη συμπεριφορά του», εξηγεί.



Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που αγαπά τη ρουτίνα. Το πρόγραμμα και η συνέπεια, του δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας.

Κανένας σκύλος δεν νιώθει άνετα σε μια κατάσταση, η οποία αλλάζει από μέρα σε μέρα. Εάν οργανώσουμε και διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα, ο σκύλος μας θα ανταποκριθεί και θα νιώσει ασφάλεια και ηρεμία. Εάν, αντίθετα, αλλάζουμε συνέχεια τη ρουτίνα του, αποπροσανατολίζεται και εκδηλώνει μια ανισορροπία στη συμπεριφορά του.

Άρα, όταν επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας ο σκύλος μας θα αποπροσανατολιστεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί αυτό;

«Αυτή είναι η παγίδα της καραντίνας: Ο σκύλος μας -όπως κι εμείς- ζει μια πολύ διαφορετική νέα πραγματικότητα, η οποία όταν θα αλλάξει, θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, κάτι που δεν θα του είναι καθόλου εύκολο», σημειώνει η Ρενάτα Γρυπάρη.

Τι έχει αλλάξει, όμως, μέσα στην καραντίνα; Δύο πράγματα: η παραμονή μας στο σπίτι και οι βόλτες.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν κηδεμόνες και σκύλοι, όταν η ζωή επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς, είναι το «άγχος αποχωρισμού».

Πριν από τη νέα αυτή κατάσταση, οι περισσότεροι σκύλοι είχαν συνηθίσει να μένουν μόνοι τους στο σπίτι, όσο οι κηδεμόνες τους απουσίαζαν στη δουλειά ή σε κάποια έξοδο.

Με τις νέες συνθήκες, ο κηδεμόνας μένει πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι. Αυτό, βέβαια, έχει εκπλήξει ευχάριστα πολλούς σκύλους. Θα τους δυσκολέψει, ωστόσο, να διαχειριστούν την απουσία του, όταν θα αλλάξουν οι συνθήκες.

«Η πολύωρη παραμονή μας στο σπίτι αποτελεί προάγγελο για την εκδήλωση του «άγχους αποχωρισμού, δηλαδή τη δυσκολία διαχείρισης της απουσίας του κηδεμόνα από το σπίτι», σύμφωνα με την ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων.



Ας μην επαναπαυόμαστε, επειδή ο σκύλος μας μέχρι τώρα δεν έχει άγχος αποχωρισμού. Αυτή είναι μια φοβία, που μπορεί να την εκδηλώσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του και μετά από διάφορα περιστατικά.

«Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε και στην καραντίνα να αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο του για κάποιο χρονικό διάστημα στο σπίτι -ακόμα και με εικονικές αναχωρήσεις-, προκειμένου να συνηθίσει την απουσία μας», μας συμβουλεύει η κυρία Γρυπάρη.

Το δεύτερο που έχει επηρεαστεί από την καραντίνα, είναι οι βόλτες.

Τώρα που μένουμε περισσότερο στο σπίτι και οι ευκαιρίες για έξοδο έχουν ελαχιστοποιηθεί, οι βόλτες με τον σκύλο μας έχουν αυξηθεί.



Επίσης, είναι πιο χαλαρές, καθώς ο κηδεμόνας δεν βιάζεται, πια, να πάει στη δουλειά. Αυτό, όμως, θα αλλάξει.

«Γι’ αυτό, λοιπόν, ας μην κάνουμε πολύ μεγαλύτερες βόλτες. Αν έχουμε περισσότερο χρόνο και θέλουμε να τον αφιερώσουμε στον σκύλο μας, ας προσπαθήσουμε, απλώς, να κάνουμε τις βόλτες πιο ενδιαφέρουσες: τώρα είναι η ευκαιρία να πάμε σε ένα σκυλοπάρκο, ή σε μέρη που θα θέλαμε να πάμε μαζί του, αλλά δεν έχουμε πάει μέχρι τώρα», προσθέτει η ίδια.

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτοφανής, αφύσικη και στρεσσογόνος. Ας μην προσθέσουμε, λοιπόν, άλλο ένα πρόβλημα στη ζωή μας, όπως η τεράστια αλλαγή της ρουτίνας του σκύλου μας, που σίγουρα θα δυσκολέψει κι εκείνον και εμάς, όταν οι συνθήκες αλλάξουν.

▪ Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Πηγή: ygeiamou.gr

 



ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play