Υπάρχουν χιλιάδες είδη τυριών, το καθένα με το δικό του χρώμα, σχήμα, θρεπτική αξία, γεύση και υφή.
Δεδομένου ότι το τυρί παρασκευάζεται από γάλα, οι τύποι τυριών τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή γάλακτος. Μερικά από τα πιο δημοφιλή τυριά παρασκευάζονται από το γάλα αγελάδων, αιγών και προβάτων. Υπάρχουν όμως και τυριά φτιαγμένα από γάλα καμήλας, γάλα βουβάλου - ακόμα και γάλα άλκης.
Για να φτιάξετε τυρί, πρέπει να προσθέσετε βακτήρια στο γάλα. Αυτά δημιουργούν χημικές αντιδράσεις που το αναγκάζουν να μετατραπεί σε συνδυασμό στερεού ”τυροπήγματος” και υγρού ”ορού γάλακτος”. Ο ορός γάλακτος γενικά αποστραγγίζεται, συμπυκνώνεται και ξηραίνεται σε σκόνη.
Οι διακυμάνσεις στην ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων επηρεάζουν τη γεύση και την υφή του τελικού προϊόντος. Άλλες πτυχές επηρεάζουν τον τύπο του τυριού που παράγεται: η μέθοδος αλάτισης, η θερμοκρασία του και πόσο καιρό το παλαιώνουν οι τυροκόμοι, το οποίο αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που αφήνεται μόνο του να ωριμάσει και να σχηματιστεί. Ορισμένα τυριά παλαιώνουν έως και 18 χρόνια.
Όπως πολλά άλλα τυριά, το ελβετικό τυρί παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα και περιέχει βακτήρια που βοηθούν στη μετατροπή του γάλακτος σε στερεό.
Γιατί λοιπόν το ελβετικό τυρί έχει τρύπες; Ονομάζονται επίσης «μάτια», είναι τόσο απαραίτητα για το ελβετικό τυρί που όταν λείπουν, οι τυροκόμοι λένε ότι η παρτίδα είναι «τυφλή».
Πηγή: huffingtonpost.gr