Αυτή η συνταγή για cheesecake στην φριτέζα αέρος από New York Times, δείχνει τις δυνατότητες της συσκευής για εύκολα και δημιουργικά γλυκά. Τέσσερις μήνες αφού η Rebecca Abbott αγόρασε την πρώτη της φριτέζα αέρος, εντυπωσιάστηκε όταν έφτιαξε ένα τέλειο cheesecake — χωρίς ρωγμές ή βαθουλώματα. Δημιούργησε αυτή τη συνταγή μαζί με την Jennifer West για το blog τους, Air Frying Foodie. (Οι δύο συμπεριέλαβαν και μια παραλλαγή με μπισκότα Oreo στο βιβλίο τους “Air Fryer Beginner Recipes”.) Το συγκεκριμένο cheesecake είναι έτοιμο σε πολύ λιγότερο χρόνο απ’ ότι με τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος και σύμφωνα με κριτικές είναι υπέροχο, ειδικά με μαρμελάδα από πάνω.
Υλικά (Για 8 μερίδες)
- 6 κουταλιές της σούπας (84 γραμμάρια) βούτυρο με αλάτι, λιωμένο, και επιπλέον για άλειμμα
- 1¼ φλιτζάνι (138 γραμμάρια) μπισκότα graham/digestive, τριμμένα πολύ καλά
- 680 γραμμάρια τυρί κρέμα (cream cheese), σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουτί (396 γραμμάρια) ζαχαρούχο γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Μαρμελάδα βύσσινο ή κεράσι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα πρώτο
Άλειψε με λιωμένο βούτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας σιλικόνης για air fryer 18-20 εκ, βεβαιώσου ότι χωράει στη φριτέζα που έχεις. Στρώσε τον πάτο της φριτέζας με αντικολλητικό χαρτί και άλειψέ το επίσης με βούτυρο.
Βήμα δεύτερο
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε τα τριμμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να μοιάζουν με υγρή άμμο. Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και το πιέζεις καλά ώστε να σχηματιστεί μια επίπεδη βάση.
Βήμα τρίτο
Χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός ή επιτραπέζιο μίξερ με φτερό, χτύπησε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες, για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε τα αυγά, το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα, ξύνοντας τις άκρες του μπολ, μέχρι το μείγμα να είναι λείο (άλλα 1-2 λεπτά).
Βήμα τέταρτο
Βάλε τη φόρμα με τη βάση στη φριτέζα αέρα και ρίξε από πάνω το μείγμα του cheesecake. Θα πρέπει να φτάνει σχεδόν μέχρι την κορυφή της φόρμας. Κλείσε το καπάκι της φριτέζας και επίλεξε τη λειτουργία “ψήσιμο” (bake).
Βήμα πέμπτο
Ψήσε στους 150°C για 25-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να έχει πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και το κέντρο να "τρέμει" ελαφρά. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη φριτέζα.
Βήμα έκτο
Βγάλε προσεκτικά τη φόρμα από τη φριτέζα και άφησέ τη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Έπειτα, τοποθέτησέ την στο ψυγείο για 6-8 ώρες. Όταν είσαι έτοιμος/η να το σερβίρεις, βγάλε το cheesecake από τη φόρμα και κόψε σε κομμάτια με ζεστό μαχαίρι, σκουπίζοντας κάθε φορά. Αν θέλεις, γαρνίρισε με μαρμελάδα βύσσινο ή κεράσι.
ΠΗΓΗ: New York Times Cooking