Με μικρές αλλαγές, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, επέστρεψε στην Επιτροπή Παιδείας το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών από δημόσια πανεπιστήμια (ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου) το Υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι αρκετές για τους αντιδρώντες, με οργανωμένους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ) να προσπαθούν να επιβάλουν περιορισμούς στον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να εισαχθούν σε ξενόγλωσσα προγράμματα. Ενδεικτικό των αντιδράσεων που υπάρχουν το γεγονός ότι, όπως πληροφορούμαστε, καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, γονείς και εκπαιδευτικοί ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να κληθούν στη συνεδρία της επόμενης Τετάρτης. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση δεν αφορά την ψήφιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στα δημόσια πανεπιστήμια να παρέχουν σε φοιτητές τους ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα αλλά τους κανονισμούς που θα ενεργοποιούν τον νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε το 2016.
Δεν θα ξεπερνούν το 20%
Την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα σε επίπεδο Βουλής, στα τέλη Ιανουαρίου 2025, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Παιδείας κατέθεσαν μια σειρά ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας και τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τι σημαίνει αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα και το ύψος των διδάκτρων, κατά πόσο θα επηρεαστούν τα ελληνόφωνα προγράμματα, εάν θα προσληφθεί νέο ακαδημαϊκό προσωπικό, ποια θα είναι η διαδικασία εισδοχής των φοιτητών. Στις 19 Φεβρουαρίου 2025, στάλθηκαν γραπτώς οι απαντήσεις, και τώρα το Υπουργείο Παιδείας επανέρχεται, με μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, προστίθενται δύο νέες διατάξεις. Η μια αφορά το να τεθεί ελάχιστος αριθμός φοιτητών, οι 15 φοιτητές ανά έτος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε κάθε έτος θα υπάρχει ο αριθμός εκείνος των φοιτητών, μέσα από τα δίδακτρα που θα πληρώνουν, που θα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του εκάστοτε προπτυχιακού προγράμματος. Η δεύτερη αφορά το ποσοστό των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σε σχέση με τα ελληνόφωνα, με τα πρώτα να μην ξεπερνούν το 20%. Ο λόγος που προστίθεται αυτή η πρόταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο παρελθόν εκφράστηκε από διάφορους φορείς ότι τα ξενόγλωσσα προγράμματα θα έλθουν σε κάποια στιγμή να ξεπερνούν σε αριθμό τα ελληνόφωνα προγράμματα, στα οποία η εισδοχή γίνεται μέσω παγκυπρίων εξετάσεων, με τους αντιδρώντες επί του νομοσχεδίου να θεωρούν ότι τόσο οι Παγκύπριες όσο και το δημόσιο σχολείο υπονομεύονται, εάν εφαρμοστεί ο νόμος.
Θέλουν και μέγιστο αριθμό φοιτητών
Οι αλλαγές ωστόσο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρκετές, με τους οργανωμένους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να προωθούν περαιτέρω αυστηροποίηση των κανονισμών. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θέτουν θέμα να μπει μέγιστος αριθμός φοιτητών που θα μπορούν να εισαχθούν στα ξενόγλωσσα προγράμματα, κάτι με το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν διαφωνίες από πλευράς των πανεπιστημίων. Εδώ και κάποιους μήνες οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, μαθητές (ΠΣΕΜ) και καθηγητές (ΟΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ) οργανώθηκαν και αντιδρούν από κοινού στο θέμα της εισαγωγής ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσουν μέχρι και με κλείσιμο των σχολείων, σε περίπτωση που η ολομέλεια της Βουλής προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. «Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου κανονισμών του ΥΠΑΝ δεν είναι η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, που προβάλλεται ως κύριος στόχος, αλλά η δημιουργία ενός δεύτερου τρόπου εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια, έξω από τις διαδικασίες των παγκύπριων εξετάσεων», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι τέσσερις οργανώσεις, στην οποία αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν με ενέργειες προκειμένου να μην πάει το νομοσχέδιο, ως έχει, στην ολομέλεια.