Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει την τιμή να ανακοινώσει την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον διακεκριμένο Συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης που θα πραγματοποιηθεί στο Ανοικτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025, στις 20:00.
Η Νομική Σχολή αναγνωρίζει πως ο Καθηγητής Βενιζέλος διέπρεψε για δεκαετίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην πρακτική της πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή τους τομείς που θεραπεύει η Σχολή. Υπηρέτησε τόσο το ελληνικό συνταγματικό δίκαιο, όσο και το κυπριακό συνταγματικό δίκαιο όποτε του ζητήθηκε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.
Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Paris II). Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και αμέσως μετά επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Εκλέχτηκε στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής το 1988 και καθηγητής το 1991. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια, ιδιότητα που διατηρεί.
Στην ακαδημαϊκή του πορεία, ο Ευ. Βενιζέλος δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του σε άλλα πεδία: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους κ.α.
Είναι επίτιμος διδάκτορας του La Trobe University.
Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα www.evenizelos.gr
[ΜΟΔΙΠ & Google Scholar]
Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών, πριν την ίδρυση του ΕΣΡ).
Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015/Ιανουάριος, 2015/Σεπτέμβριος). Ως βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).
Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις: Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).
(δείτε αναλυτικά τον απολογισμό του κυβερνητικού – κοινοβουλευτικού έργου 1993-2015, εδώ: https://evenizelos.gr/images/stories/pdf/apologismos.pdf).
Ο Ευ. Βενιζέλος διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης.
Στις 25 Ιουνίου του 2013, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, εταίρος της κυβέρνησης συνεργασίας (Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου) που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.
Η θητεία του Ευ. Βενιζέλου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διετέλεσε Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και μέλος της Επιτροπής Επιλογής των μελών του ΕΔΔΑ.
Ορίστηκε το 2022 από την Γ. Γραμματέα μέλος και εξελέγη εισηγητής του επταμελούς High Level Reflection Group για το μέλλον του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έχει τιμηθεί με τα ανώτατα παράσημα διαφόρων χωρών.
Ίδρυσε το 2015 τη δεξαμενή σκέψης «Κύκλος Ιδεών».
Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα, επίσης δικηγόρο, που του χάρισε έναν εγγονό.