Περισσότερο με ημίμετρο παρά με ολοκληρωμένη πολιτική για να βοηθηθούν τα παιδιά με αναπηρίες και οι οικογένειές τους ερμηνεύουν βουλευτές και αρμόδιοι φορείς την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη φοίτηση σε άτομα που εμπίπτουν στην ειδική αγωγή μέχρι τα 22 έτη. Το πρόβλημα, όπως λέχθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, δεν λύνεται με το να ψηφιστεί απλά μια νομοθεσία που να επεκτείνει τη φοίτηση κατά μόλις ένα έτος, από τα 21 έτη δηλαδή που είναι σήμερα στα 22, καθώς το πρόβλημα με την ανυπαρξία δομών στήριξης των ατόμων αυτών μετά τα 22 έτη παραμένει, την ίδια στιγμή που προκύπτουν και άλλα ζητήματα που αφορούν τις δομές και τη στελέχωση των ειδικών σχολείων. Τα πλείστα ειδικά σχολεία, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν χθες, αν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληθυσμού, είναι υποστελεχωμένα και υποστηρίζουν ήδη πολύ μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από αυτόν που μπορούν να διαχειριστούν.
135 αντί 70
Υπάρχει, για παράδειγμα, ειδικό σχολείο στην επαρχία Λευκωσίας στο οποίο σήμερα φοιτούν 135 μαθητές, αντί 70, με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΠΑΣΥΓΟΠΕΑ), Χρίστο Αυγουστίνο, να προσθέτει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν σχολεία στα οποία θα πρέπει να μπουν λυόμενες αίθουσες τώρα, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται χώρος από την αυλή που αξιοποιούσαν τα παιδιά για αθλοπαιδιές και άλλες δραστηριότητες. «Χαιρετίζουμε μεν την πρόθεση της κυβέρνησης για να γίνει αυτή η αλλαγή με τα 22 έτη αλλά περιμέναμε από την κυβέρνηση να έρθει και να μας παρουσιάσει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων τα σχέδιά τους για δημιουργία δομών για ενήλικες αλλά και το τι θα κάνουν προκειμένου να ενισχύσουν κτηριακά τα ειδικά σχολεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΓΟΠΕΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές από πλευράς της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, με την πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ, Θέμιδα Ανθοπούλου, να αναφέρει ενώπιον της Επιτροπής ότι τα πλείστα ειδικά σχολεία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τους υφιστάμενους αριθμούς μαθητών, πόσω μάλλον τώρα που θα αυξηθούν. Ακόμη εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν παιδιά που δεν θα έπρεπε να φοιτούν σε ειδικά σχολεία, θα μπορούσαν δηλαδή με την κατάλληλη στήριξη και βοήθεια να ενταχθούν στην Ενιαία Εκπαίδευση.
Αιχμές κατά του τρόπου δράσης της κυβέρνησης άφησαν και οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδιώρος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, επεκτείνοντας μόνο κατά ένα έτος τη φοίτηση, «αυτοδεσμεύεται» ότι σε έναν χρόνο θα λύσει το πρόβλημα με την ανυπαρξία δομών για μετά τα 22 έτη, ενώ η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σημείωσε ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και την έγκαιρη στελέχωση των ειδικών σχολείων με επιπλέον προσωπικό, για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό που προνοεί η κυβέρνηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
85 παιδιά
Ερωτήματα ως προς το ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τέθηκαν και από πλευράς βουλευτών, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίζει ότι γνωρίζουν πως με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα της ανυπαρξίας δομών για ενήλικες ΑμεΑ, ωστόσο διευκρίνισε ότι είναι μια προσωρινή λύση για να στηριχθούν τα παιδιά αυτά, μέχρι να γίνουν οι δομές. Σημείωσε δε ότι από την επέκταση στα 22 έτη φέτος αναμένεται να βοηθηθούν περί τα 85 παιδιά, εκ των οποίων 30 φοιτούν σε ειδικά σχολεία. «Μιλάμε για 4-5 παιδιά σε κάθε ειδικό σχολείο, τα οποία επωφελούνται από αυτή τη ρύθμιση. Δεν θεωρούμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξήσει σημαντικά τους μαθητές που φοιτούν σε ειδικά σχολεία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΑΝ.