Μέσα Ιουλίου και οι ετοιμασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς έχουν αρχίσει, το ίδιο και οι διαμαρτυρίες. Πρώτο θέμα το πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει με τις τοποθετήσεις διευθυντών σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ) να σημειώνει ότι για άλλη μια χρονιά οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται χωρίς να έχουν αποφασιστεί-καθοριστεί και κυρίως θεσμοθετηθεί τα όποια κριτήρια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα.
Σήμερα, οι τοποθετήσεις διευθυντών γίνονται αρχικά σε ό,τι αφορά την επαρχία, από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Στη συνέχεια, ανά επαρχία, οι πρώτοι λειτουργοί Εκπαίδευσης εισηγούνται προς τον διευθυντή Μέσης πού θα ήταν καλύτερα να τοποθετηθεί ο κάθε διευθυντής, με τις εισηγήσεις να αποστέλλονται εν συνεχεία στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας. Το πρόβλημα ωστόσο προκύπτει, όπως μας λέχθηκε από πλευράς του Συνδέσμου, από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφή και καθορισμένα κριτήρια, με τον ΣΕΔΜΕΚ να επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς διαδικασίας και καθορισμού αντικειμενικών κριτηρίων και σε επιστολή που έστειλε στην υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, οι διευθυντές παρατηρούν ότι τα κριτήρια διαφέρουν από τοποθέτηση σε τοποθέτηση, ενώ εξηγούν ότι η απουσία θεσμοθετημένης διαδικασίας ενισχύει την καχυποψία για μεροληψία και πιθανές εξωθεσμικές παρεμβάσεις.
Ακόμη προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και αποστέλλουν στο ΥΠΑΝ τις δικές τους εισηγήσεις για ένα ενδεικτικό Πλαίσιο Κριτηρίων. Προτείνουν συγκεκριμένα όπως λαμβάνονται υπόψη, στη βάση ποσοστού το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με το υπουργείο, παράγοντες όπως:
- Διοικητική και εκπαιδευτική εμπειρία: έτη υπηρεσίας στη θέση διευθυντή, έτη ως βοηθός διευθυντής Β΄ και Α΄, θητεία σε σχολικές μονάδες αντίστοιχου τύπου (Γυμνάσιο/Λύκειο/Τεχνική), εμπειρία σε σχολεία με αυξημένες λειτουργικές προκλήσεις
- Αιτιολογημένη δήλωση επιθυμίας τοποθέτησης: Λαμβάνεται υπόψη η δήλωση προτίμησης, όταν συνοδεύεται από διοικητικά ή/και παιδαγωγικά επιχειρήματα
- Γεωγραφικά και οικογενειακά δεδομένα
- Διοικητική συνέχεια και σταθερότητα σχολικής μονάδας και ανώτατο όριο παραμονής στην ιδια μονάδα
Πώς απαντά το ΥΠΑΝ
Στο Υπουργείο Παιδείας πάντως φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι οι τοποθετήσεις καλώς γίνονται με τον τρόπο που γίνονται σήμερα, καθώς, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή από το ΥΠΑΝ, σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή θεσμοθετηθούν μετρήσιμα κριτήρια, τότε, η διαδικασία θα βραχυκυκλώσει. Μας υποδείχθηκε δε ότι μετρήσιμα κριτήρια δεν μπορούν να υπάρξουν όταν μιλάμε για εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς, αλλά και σχολικές μονάδες όπου η κάθε μια έχει τις ιδιαιτερότητές της. Όσον αφορά το εάν υπάρχουν σχολεία τα οποία η επιστροφή στα θρανία θα τα βρει χωρίς διευθυντές, ενημερωθήκαμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε τρεις μονάδες, μιας και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων για να προαχθούν σε διευθυντή ήταν μικρότερος από εκείνο των αιτούντων.