Μία «φοιτητούπολη» στον πυρήνα της Λευκωσίας - Ανησυχία για τα ενοίκια

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΟΛΟ

Header Image

Άμεσες υπολογίζεται ότι θα είναι οι αυξήσεις ενοικίων σε περίπτωση που προχωρήσει το άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών στην εντός των τειχών Λευκωσία. Θεωρείται δεδομένο ότι η ζήτηση από πληθώρα φοιτητών διαμερισμάτων θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος των ενοικίων στην περιοχή.

Προσπάθειες να μετατραπεί η περιοχή της Παλαιάς Λευκωσίας σε «φοιτητούπολη» γίνονται από την πλευρά του Δήμου Λευκωσίας. Με την επικείμενη κάθοδο του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην εντός των τειχών πόλη, τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και την ανέγερση φοιτητικών εστιών και άλλων υποδομών από τον δήμο της πρωτεύουσας, της Αρχιεπισκοπής και ιδιωτών, επιχειρείται να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής.  Όμως, αυτή η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των ενοικίων στην περιοχή, κάτι που δημιουργεί ανησυχία σε πολίτες για την πολύπαθη αυτή ζώνη της Λευκωσίας.

Το ΕΚΠΑ στην Κύπρο

Μέχρι στιγμής από τα ελληνικά πανεπιστήμια, μόνο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει καταθέσει αίτηση για αξιολόγηση στον ΔΙΠΑΕ (Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης) για την ίδρυση παραρτήματός του στην Κύπρο, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Φορέα, Μαίρη Κουτσελίνη.  

Από τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου, ξεκινάει η διαδικασία όπου και ο ΔΙΠΑΕ θα αναθέσει σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες προερχόμενους από τρίτες χώρες να συντάξουν έκθεση για το εάν το περιεχόμενο σπουδών, το διδακτικό προσωπικό αλλά και οι κτηριακές υποδομές του προς ίδρυση παραρτήματος τηρούν τα αναγκαία με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το δε πλαίσιο λειτουργίας του παραρτήματος του Καποδιστριακού στην Κύπρο θα είναι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή θα υπάρχουν δίδακτρα, όπως ισχύει για όλα τα ιδιωτικά και τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Πυρετώδεις διεργασίες

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στον «Π» ότι πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες από την πλευρά του ΕΚΠΑ, με στελέχη του να πηγαινοέρχονται στην Κύπρο με σκοπό να είναι έτοιμοι όσο το δυνατόν νωρίτερα για τη λειτουργία του παραρτήματός του στη Λευκωσία.

Εξετάζεται η λειτουργία των εξής σχολών του ΕΚΠΑ σε πρώτο χρόνο: Νοσηλευτικής, Ιατρικής, Οικονομικού, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών αλλά και του αγγλόφωνου προγράμματος Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Γραμματείας της Αρχαίας Ελλάδος. Σε δεύτερο χρόνο πιθανή θεωρείται και η λειτουργία επιπρόσθετων ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων προγραμμάτων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Θετική είναι η κάθοδος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, δηλώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής, Παύλος Μυλωνάς. «Η δημιουργία ιατρικής και νοσηλευτικής σχολής στην Κύπρο είναι ένα δώρο προς τον κυπριακό λαό και είναι κάτι που θα ενισχύσει τις σχέσεις και με τις αντίστοιχες κυπριακές σχολές σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη για περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές. Παράλληλα, η δημιουργία νέων ιδρυμάτων θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο σε δύο σημαντικές αγορές: αυτές της Αιγύπτου και των Βαλκανίων».

Η εμπλοκή του Δήμου Λευκωσίας

«Οι διευκολύνσεις που παρέχει ο Δήμος Λευκωσίας για τη δημιουργία των σχολών στην περιοχή ουσιαστικά αποτελούν μέρος των προσπαθειών που κάνει ο δήμος ώστε να αναζωογονηθεί και να αναδειχθεί η Παλιά Λευκωσία», δηλώνει στον «Π» ο αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας.

«Αναπαλαιώνουμε κτήρια και κατασκευάζουμε φοιτητικές εστίες και άλλους χώρους που θα φιλοξενήσουν φοιτητές. Παράλληλα, ιδιώτες αξιοποιούν τα κίνητρα που δίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Ευελπιστούμε ότι με αυτόν τον τρόπο τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας στην εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας. Υπό αυτό το σκεπτικό συμβάλλει στη στέγαση του Kέντρου Αριστείας CYENS, το οποίο φιλοξενεί πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων. Τμήμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η ανάδειξη της οδού Τρικούπη αλλά και της οδού Παλαιολόγου.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το πραγματικό κέντρο της Κύπρου είναι η εντός των τειχών Λευκωσία και για αυτό θα πρέπει να την αναδείξουμε παράλληλα με την επιδίωξη για την απελευθέρωση και επανένωση του νησιού».

Φοιτητικές εστίες και κτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», φοιτητικές εστίες ετοιμάζονται από τον Δήμο Λευκωσίας, από την Αρχιεπισκοπή αλλά και από ιδιώτες που έχουν κάνει χρήση των κινήτρων που παρέχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας είναι θετική προς την περίπτωση παραχώρησης κτηριακών υποδομών για τη στέγαση των πανεπιστημιακών σχολών.

Οι κτηριακές υποδομές που συζητάτε να στεγάσουν τη λειτουργία του παραρτήματος του ΕΚΠΑ είναι:

  • Τα κτήρια της ΟΝΕΧ στο προαύλιο του ιερού ναού Φανερωμένης
  • Το κτήριο του ιερού ναού Φανερωμένης στη γωνία των οδών Φανερωμένης και Νικοκλέους (εκεί στεγάζεται η Κυπριακή Βιβλιοθήκη ενώ μέχρι πρόσφατα στεγάζονταν στο ισόγειό του το κατάστημα Τσαούση)
  • Η Στοά Ταρσή (που αποτελεί κληροδότημα με διαχειριστές την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τον Δήμο Λευκωσίας και την πρεσβεία της Ελλάδος)

Μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών στα κτήρια αυτά προσωρινά υπάρχουν συζητήσεις ώστε το παράρτημα του ΕΚΠΑ να στεγαστεί σε άλλα κτήρια της Αρχιεπισκοπής αλλά και του Δήμου Λευκωσίας, όπως το κτήριο του πρώην ΕΚΑΤΕ αλλά και άλλα. Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Αχίλλειος Βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο των φοιτητών του ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιου Κύπρου, όπως δήλωσε στον «Π» ο Βάσος Ολυμπίου, προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του ιδρύματος, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου (το οποίο προσωρινώς στεγάζεται στην οδό Καλλιπόλεως) θα στεγαστεί στο κτήριο του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης με την προσθήκη διπλανού κτηρίου. Η μελέτη για το έργο είναι της Αρχιεπισκοπής και ουσιαστικά αναμένουν από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει την έγκρισή του ώστε να προκηρυχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου διατηρεί στην παλιά πόλη Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό Αξιοθέας όπου και πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων.

Φοιτητικές εστίες θα κατασκευαστούν:

  • Στην οδό Αριστείδου, 20 αυτόνομα φοιτητικά δωμάτια/διαμερίσματα μεγέθους 28 τ.μ., από τα οποία το ένα πληροί τα πρότυπα σχεδιασμού για ΑμεΑ (εξοπλισμένα με ηλεκτρικές συσκευές, φούρνο, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, κλιματιστικά θέρμανσης και ψύξης και σταθερή επίπλωση),
  • στις οδούς Βουλγαροκτόνου, Αρσινόης και Κομνηνού, 50 δωμάτια εξοπλισμένα με μονόπορτο ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων, διπλή ηλεκτρική εστία, απορροφητήρα και κλιματιστικό θέρμανσης/ψύξης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι εργασίες και για τα δύο κτήρια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν και ποδηλατοστάσια.

Η Αρχιεπισκοπή διατηρεί φοιτητική εστία:Στη γωνία των οδών Αδαμάντιου Κοραή και Ηρακλέους, με 13 δωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και χώρο εστίασης, βοηθητικούς χώρους και αυλή με καθιστικά για ξεκούραση των φοιτητών. Η εστία δεν έχει μέχρι στιγμής δεχθεί φοιτητές καθότι μένουν να ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες για να τεθεί σε λειτουργία.

Την ίδια ώρα όμως, άμεσες υπολογίζεται ότι θα είναι οι αυξήσεις ενοικίων σε περίπτωση που προχωρήσει το άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών στην εντός των τειχών Λευκωσία. Θεωρείται δεδομένο ότι η ζήτηση από πληθώρα φοιτητών διαμερισμάτων θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος των ενοικίων στην περιοχή.

 Όπως ανέφεραν κτηματομεσίτες με γνώση της περιοχής στον «Π», το ενοίκιο διαμερισμάτων με ένα υπνοδωμάτιο αναμένεται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να ανέλθει στα 700 με 800 ευρώ τον μήνα, με δύο υπνοδωμάτια περίπου στα 1.000 ευρώ και με τρία υπνοδωμάτια περίπου στα 1.500 ευρώ.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play