Η στραπατσάδα μπριάμ είναι ένας υπέροχος συνδυασμός δύο αγαπημένων ελληνικών πιάτων: της παραδοσιακής στραπατσάδας με αυγά και ντομάτα και του καλοκαιρινού μπριάμ. Πρόκειται για μία πολύ νόστιμη συνταγή, που αξιοποιεί φρέσκα λαχανικά και προσφέρει πλούσια γεύση με απλά υλικά.
Υλικά
Μερίδες: 4
8 αυγά
4 μικρά κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
1 πατάτα
2 πιπεριές, πράσινη και κόκκινη
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1.200 γρ. ντομάτες, σφιχτές και ώριμες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
¼ κουτ. γλυκού ρίγανη
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τις μισές ντομάτες σε κυβάκια και τις υπόλοιπες τις τρίβουμε στον ρεντέ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφο μέτριο μέγεθος, σε μισές φέτες ή τέταρτα. Τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και το κρεμμύδι σε φέτες.
Βήμα 2
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά τα λαχανικά για 10' να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 25', μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 3
Σπάμε τα αυγά ολόκληρα μέσα στη σάλτσα. Μόλις αρχίζει να πήζει το ασπράδι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά.
Βήμα 4
Αποσύρουμε, σερβίρουμε στα πιάτα με ψωμί και μαϊντανό.