Ο Οργανισμός ΣΟΔΑΠ ανακοίνωσε τα ποιοτικά κριτήρια παραλαβής της φετινής εσοδείας σταφυλιών καθώς και τις τιμές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα σταφύλια θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, ώριμα με κατάλληλο χρώμα.
Όπως αναφέρεται ο Οργανισμός μπορεί να επιθεωρεί τους αμπελώνες και να ορίζει περίοδο τρυγητού και ποσότητες και ημερομηνία παράδοσης. Θα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.
Τα σταφύλια πρέπει να μεταφέρονται στο ΣΟΔΑΠ την ίδια ημέρα μέσα σε πλαστικά κιβώτια ή χύμα σε αυτοκίνητα με κρίκο . Τα μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι καθαρά και το εσωτερικό τους να είναι βαμμένο με επιτρεπόμενη για τρόφιμα βαφή ή να είναι καλυμμένο με νάιλον. Ακατάλληλα ή σκουριασμένα δοχεία δεν θα παραλαμβάνονται. Σταφύλια αμπελώνων που έχουν αρδευτεί με σκοπό την αύξηση της παραγωγής μέχρι και 20 ημέρες προηγούμενες της κοπής δεν θα παραλαμβάνονται.
Πρέπει να πληρούνται όροι διατάγματος περί τοπικών οίνων. Το ύψος του φορτίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 μέτρο. Ο ΣΟΔΑΠ παραλαμβάνει ερυθρές ποικιλίες με μπομε μεγαλύτερο του 12,5 και λευκές ποικιλίες με μπομε μεγαλύτερο του 11,5.
Αναλυτικά οι τιμές : Ποικιλίες ερυθρές Μαύρο: 0.33 σεντ EUR/κιλό, Οφθαλμό: 0.33 σεντ EUR/κιλό, Carignan Noir: 0.38 σεντ EUR/κιλό, Grenache: 0.38 σεντ EUR/κιλό, Mataro: 0.40 σεντ EUR/κιλό, Cabernet Sauvignon: 0.60 σεντ EUR/κιλό, Cabernet Franc: 0.60 σεντ EUR/κιλό, Grenach Noir: 0.48 σεντ EUR/κιλό, Λευκάδα: 0.40 σεντ EUR/κιλό, Maratheftiko: 0.40 σεντ EUR/κιλό, Alicante Bouche: 0.40 σεντ EUR/κιλό, Shiraz: 0.50 σεντ EUR/κιλό και Μαραθεύτικο: 0.62 σεντ EUR/κιλό
Ποικιλίες λευκές Ξυνιστέρι: 0.38 σεντ EUR/κιλό, Μαλάγα: 0.43 σεντ EUR/κιλό, Ugni Blanc: 0.38 σεντ EUR/κιλό, Malvasia Lung: 0.38 σεντ EUR/κιλό, Semillon: 0.50 σεντ EUR/κιλό, Riesling: 0.48 σεντ EUR/κιλό, Chardonnay: 0.62 σεντ EUR/κιλό, Σπουρτικό: 0.38 σεντ EUR/κιλό.
Ο ΣΟΔΑΠ επισημαίνει επίσης πως θα αποκοπεί ποσό ύψους 5% της αξίας των παραδοθέντων σταφυλιών και θα δοθεί στους μετόχους αμπελουργούς με ίσες αξίες προϊόντων ΣΟΔΑΠ.