Στη σκιά των αλλαγών του εμβολιαστικού προγράμματος και με την ανησυχία των ειδικών να είναι έκδηλη ως προς το κατά πόσο θα επηρεαστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τη σύσταση του Υπουργείου Υγείας για μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και του Johnson and Johnson σε άτομα κάτω των 50 ετών, το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε χθες το πράσινο φως για νέες χαλαρώσεις που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην κανονικότητα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ποντάρει στο ότι τα εμβόλια που θα λάβουμε εντός Ιουνίου αρκούν για να καλυφτούν τα κενά που δημιουργούνται με το AstraZeneca, ευελπιστώντας παράλληλα ότι οι πολίτες που έλαβαν ήδη την πρώτη δόση εμβολίου θα εμπιστευτούν τους επιδημιολόγους και θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στη βάση αυτής λοιπόν της ελπίδας, ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε χθες τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται η σταδιακή άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας και η επαναδραστηριοποίηση των κέντρων αναψυχής μετά από 14 μήνες.
Τι αλλάζει
Πέραν της αλλαγής στη νυχτερινή απαγόρευση από τις 12 στη 1 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο το βράδυ - με τον υπουργό να ανακοινώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη τερματισμό του μέτρου από τις 10 Ιουνίου - όλα τα υπόλοιπα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τρίτη 1η Ιουνίου. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η παρουσία σε οικίες ατόμων με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα, περιλαμβανομένων των μόνιμα διαμενόντων και των ανήλικων.
- Η φυσική παρουσία προσώπων σε κλειστούς χώρους, όπως θρησκευτικής λατρείας, καζίνα, χώρους διεξαγωγής συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, θέατρα, αμφιθέατρα και άλλους χώρους παραστατικών τεχνών καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας του κάθε χώρου.
- Η επαναλειτουργία των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Επιπρόσθετες χαλαρώσεις ανακοινώθηκαν και για μετά τις 10 Ιουνίου, όπως:
- Επαναλειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
- Αίρεται ο περιορισμός του ορίου του 50% φυσικής παρουσίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τμήματα/οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πάνω από 50%
Οι όποιες χαλαρώσεις εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα τελούν υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από τη ροή των εμβολιασμών, και ιδιαίτερα από την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου. Η μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για εμβολιασμό και η αύξηση της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού συνέτειναν στη γρηγορότερη άρση των περισσότερων εκ των περιορισμών που έθεσε η κυβέρνηση, επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα για την Κύπρο το να φιγουράρει ανάμεσα στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των εμβολιασμών και να βρίσκεται κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου για εμβολιαστική κάλυψη του 65% του πληθυσμού τουλάχιστον με την 1η δόση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τις 26 Μαΐου διενεργήθηκαν 560.664 εμβολιασμοί, χορηγούνται δηλαδή 64,01 εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Ποσοστό 50,9% έχει λάβει την 1η δόση του εμβολίου (376.676 άτομα) και ποσοστό 24,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (183.988 άτομα). Σήμερα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δικαίωμα για διευθέτηση ραντεβού έχουν τα άτομα ηλικίας 36-39 ετών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για εμβολιασμό μέσω των προσωπικών γιατρών με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Μαζικές ακυρώσεις
Το γεγονός ότι οι προσωπικοί γιατροί εμβολιάζουν μόνο με AstraZeneca είχε ως αποτέλεσμα μαζικές ακυρώσεις ραντεβού για την πρώτη δόση, με τον πρόεδρο της εταιρείας προσωπικών γιατρών δρα Αντρέα Πολυνείκη να αναφέρει στον «Π» ότι έχουν ακυρωθεί σχεδόν όλα τα ραντεβού που είχαν οι γιατροί, μιας και αφορούσαν κυρίως πολίτες κάτω των 50 ετών, οι οποίοι δεν το ρισκάρουν πλέον και προτιμούν να αναμένουν πότε θα ξανανοίξει η Πύλη Εμβολιασμού για τη δική τους ηλικιακή ομάδα, ούτως ώστε να κλείσουν το ραντεβού τους. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι λόγω του φόβου των πολιτών, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης αυξήθηκαν και οι παρενέργειες που αναφέρουν οι δικαιούχοι στους γιατρούς τους, συνιστώντας ψυχραιμία. Όσον αφορά τις δεύτερες δόσεις, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις στα ραντεβού, μιας και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ώρα στους δικαιούχους. Οι πλείστοι εκ των δικαιούχων που έλαβαν την πρώτη δόση συμβουλεύονται τους προσωπικούς τους γιατρούς για τον αν θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και κυρίως τι παρενέργειες ενδέχεται να έχουν, με τον δρα Πολυνείκη να τονίζει ότι παρ' όλο που το Υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να ενημερώσει τους προσωπικούς γιατρούς για το πώς πρέπει να χειριστούν το όλο θέμα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.
«Θύμα» του AstraZeneca
Την ίδια ώρα, αμφιβολίες από πολλούς πολίτες εγείρονται και για το εμβόλιο της Johnson&Johnson, αφού είναι της ίδιας τεχνολογίας με το AstraZeneca, για το οποίο εκδόθηκε σύσταση από το Υπουργείο Υγείας να μην χορηγείται σε άτομα κάτω των 50 ετών. Το μονοδοσικό εμβόλιο, το οποίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των ηλικιακών ομάδων μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, δεν έχει καταγράψει παρενέργειες στη χώρα μας λόγω του ότι έχουν γίνει λιγότερο από 10 χιλιάδες εμβολιασμοί, με το εν λόγω εμβόλιο να στοχοποιείται κατά κάποιο τρόπο λόγω του ότι έχει την ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο, το ερώτημα που εγείρεται είναι το τι θα γίνει με τα 35 χιλιάδες εμβόλια που θα παραλάβουμε μέσα στον Ιούνιο. Εάν οι πολίτες κάτω των 50 ετών απορρίψουν το εμβόλιο της Johnson&Johnson, τότε αυτό συνεπάγεται ότι μετά το AstraZeneca υπάρχει και δεύτερο εμβόλιο που θα παραμείνει στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί είναι στις ενεργές ηλικίες, δηλαδή κάτω των 60 ετών, και πιο συγκεκριμένα κάτω των 50 ετών, γεγονός που συνεπάγεται ότι η άμεση εμβολιαστική κάλυψη που μπορεί να παρέχει το Johnson&Johnson ίσως στοιχίσει στην επίτευξη της ανοσίας. Μπορεί το ποσοστό των πολιτών που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου να ακουμπά το 51%, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν ξεπερνούν το 25%, επομένως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς.