Την περασμένη Τετάρτη (9/6/2021) έγινε γνωστό ότι «η Κομισιόν (ξανα)καλεί την Κύπρο και τη Μάλτα να σταματήσουν να πωλούν την ιθαγένεια της ΕΕ». H Κομισιόν αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα σχέδια υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως συστήματα «χρυσού διαβατηρίου». Θεωρεί ότι αυτά τα δύο κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ). Η Κομισιόν κίνησε αυτές τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές τον Οκτώβριο του 2020. Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο. Και τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής. Στην περίπτωση της Κύπρου, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο. [ΚΥΠΕ]
Ζητούσαν κατάργηση
Σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2021, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, εκ μέρους της Κομισιόν απέστειλε αυστηρή 10σέλιδη επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων. Ήταν μετά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάλι δώσει προθεσμία στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Μάλτας, για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές της, για τα επενδυτικά τους προγράμματα που αφορούσαν στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις. Στην εν λόγω επιστολή, που απεκάλυψε το politis.com.cy την επομένη, ο κ. Reynders έγραφε στον Κύπριο ΥΠΕΞ: «Κύριε υπουργέ, Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι τα εθνικά μέτρα που προβλέπουν τη θέσπιση και τη λειτουργία προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές, όπως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), δεν συνάδουν με το δίκαιο της Ένωσης, και ιδίως με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [..] Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις δεν αντιμετώπιζαν επαρκώς τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί προηγουμένως, η Επιτροπή, με επιστολή της (1/4/2020), επανέλαβε την άποψή της ότι προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές, όπως το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κύπρος, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προγράμματα που εκμεταλλεύονται το κοινό επίτευγμα της ιθαγένειας της ΕΕ κατά παράβαση της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών. Η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης τους εγγενείς κινδύνους τους οποίους εγκυμονούν τα εν λόγω προγράμματα, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του Ιανουαρίου του 2019. Λαμβανομένων υπόψη των ανησυχιών αυτών, η Επιτροπή ζήτησε από την Κύπρο να καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές».
Ήθελαν αριθμούς
Στην ίδια επιστολή, η Κομισιόν ζητούσε πραγματικά στοιχεία: «Επιπλέον, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν και ο πολύ περιορισμένος αριθμός απορρίψεων δείχνουν ότι η ιθαγένεια χορηγείται συστηματικά στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος [..] Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνησή σας να της παράσχει τον αριθμό των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν εξαρτώμενων προσώπων, ανά έτος από το 2013 [..] Η Επιτροπή θεωρεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κύπρος για τη χορήγηση ιθαγένειας σε επενδυτές είναι ικανό να υπονομεύσει -προς το οικονομικό όφελος ενός μόνο κράτους μέλους- την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών στις διαδικασίες πολιτογράφησης των άλλων κρατών μελών, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική ιθαγένεια της ΕΕ».
Ακόμα μελετούν...
Το υπουργείο Εσωτερικών, μετά την τελευταία επιστολή από την Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι μελετά την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά στο ΚΕΠ και ότι «το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, θα απαντήσει εντός της δίμηνης προθεσμίας που δόθηκε. Ως εκ τούτου στο παρόν στάδιο θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχόμενα θα επηρεάσουν την υπό εξέλιξη διαδικασία». Το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία, πέραν του οριστικού τερματισμού του προγράμματος από 1ης Νοεμβρίου 2020, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, διόρισε Ερευνητική Επιτροπή, η οποία του παρέδωσε την τελική της έκθεση την οποία και μελετά για οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες. Όπως, επίσης, ότι ήδη έχει καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η πρώτη ποινική υπόθεση που αφορά σε πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν συνολικά 37 κατηγορίες, ενώ παράλληλα και άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία.
Άλλα κόλπα
Γιατί εξαντλήθηκε η υπομονή της Κομισιόν; Προφανώς γιατί η κοροϊδία έχει και τα όρια της. Ενώ, το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Αναστασιάδης αποφάσισε (13/10/2020) τον τερματισμό του ΚΕΠ μετά το περιβόητο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera και τον εξευτελισμό της χώρας μας, εδωσε διορία ακόμα μερικών ημερών (μέχρι 1/11/2020) για κατάθεση αιτήσεων πριν την οριστική κατάργηση. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι εκκρεμούσες αιτήσεις πολιτογράφησης ήταν 586, εκ των οποίων οι 410 αφορούν αιτήσεις του 2019 και οι υπόλοιπες 176 κατατέθηκαν εντός του 2020. Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε ότι «Παρά τα όσα εσφαλμένα αναφέρονται, προφανώς για σκοπούς δημιουργίας εντυπώσεων, από τη λήψη της απόφασης του Υ.Σ. για τερματισμό του ΚΕΠ (13.10.2020) μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 6 αιτήσεις». Τελικά, το ΚΕΠ έκλεισε μετά από 7 ημέρες, την 1η Νοεμβρίου 2020, με 1413 εκκρεμούσες αιτήσεις! Στις 8/4/2021, ο «Πολίτης» έγραψε ότι μετά τις προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν και τον τερματισμό του ΚΕΠ, δόθηκαν 221 διαβατήρια με τα παλιά κριτήρια. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει από τον Μάρτιο του 2021 γνωμάτευση τής Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρει ότι οι αιτήσεις εξετάζονται με βάση τα κριτήρια που ισχύουν κατά το χρόνο εξέτασης της αίτησης, εκτός και αν έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα, που ορίζεται σε έξι μήνες, οπότε η αίτηση εξετάζεται με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Κυβερνητική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε προχθές Παρασκευή στον «Πολίτη» ότι «εκκρεμούν ακόμη 1200 περίπου αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν και δεν θα κάνουμε πίσω επειδή έτσι θέλει η Κομισιόν, διότι -σε αντίθετη περίπτωση- οι αποζημιώσεις που θα αναγκαστεί να πληρώσει σε αγωγές το κράτος, θα είναι πολύ περισσότερες από το πρόστιμο που πιθανώς να επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία το ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Τι συμβαίνει; Γιατί αυτά τα «κόλπα» από την κυπριακή κυβέρνηση; «Διότι κάποιοι αποφάσισαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το πρόστιμο και να ξελασπώσουν ντιβέλοπερς και άλλοι που πήραν προκαταβολικά χρήματα για αιτήσεις που ακόμη εξετάζονται -κι αν δεν εξεταστούν δεν έχουν ή δεν θέλουν να τα επιστρέψουν-, προκειμένου να μην μείνουν απούλητα διαμερίσματα σε πύργους» ανέφερε στον «Π» η ίδια κυβερνητική πηγή...
Τα μαυρισμένα
Στις 16 Απριλίου 2021, η Ερευνητική Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών -που επικαλείται ο κ. Νουρής για να απαντήσει στο τι έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με τις προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν- παρέδωσε την Ενδιάμεση Έκθεσή της στον Γενικό Εισαγγελέα. Όταν το ενδιάμεσο αυτό Πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα (27/4/2021), οι σελίδες του κεφαλαίου «6.9 Αλληλογραφία και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν όλες μαυρισμένες (ακόμα και η αρίθμηση των σελίδων), χωρίς ποτέ να εξηγηθεί ο λόγος της απόκρυψης. Ίσως, για να μην μάθουμε το μέγεθος του δουλέματος που επιχείρησαν κάποιοι να κάνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει σήμερα εκτεταμένα αποσπάσματα και όχι όλη την επίμαχη ενότητα (σελ 154 – 162), λόγω περιορισμένου χώρου. Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του «Πολίτη»: politis.com.cy. Η Ερευνητική Επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Μύρωνα Νικολάτο (πρόεδρος), Δήμητρα Καλογήρου, Παύλο Ιωάννου, Κυριάκο Κυριάκου.
6.9 Αλληλογραφία και επικοινωνία με την ΕΕ
«Οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών κ. Συλικιώτης και κα Μαύρου διαβεβαίωσαν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους δεν είχαν επικοινωνία και καμιά σύσταση δεν έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, εξάλλου οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που διενεργήθηκαν επί υπουργίας τους ήταν συγκριτικά λίγες αριθμητικά. Όταν ερωτήθηκε σχετικά και ο Σωκράτης Χάσικος, απάντησε ότι επί θητείας του το κλίμα ήταν κυρίως συναινετικό και δεν υπήρχε ιδιαίτερη πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αλλάξει κάτι. Η θέση του ήταν να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση να εξέλθει από το Μνημόνιο. Ακολούθως η Κυβέρνηση μπήκε σε μια διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Επομένως πίστωση χρόνου δόθηκε και εκείνη την περίοδο και οι διαβεβαιώσεις του, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, φαίνεται να ενεργούσαν καθησυχαστικά προς τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα στοιχεία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, προκύπτει ότι, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση επικοινώνησε επανειλημμένα με την Κυβέρνηση και υπέβαλε ξεκάθαρες εισηγήσεις προκειμένου να τροποποιηθεί το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ώστε να πολιτογράφονται αλλοδαποί που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα, κάτι που φαίνεται να αγνόησε η Κυβέρνηση».
30/4/2014
«Συγκεκριμένα, στις 30.04.2014 η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG JUST) απέστειλε επιστολή στην κυπριακή Κυβέρνηση με την οποία ζητούσε να διαβιβαστεί περιγραφή των όρων που θα έπρεπε να ικανοποιεί ο/η επενδυτής/επενδύτρια και η οικογένεια του/της για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας. Η εν λόγω επιστολή απαντήθηκε στις 14.05.2014. Σε αυτήν υπήρχε ρητή διαβεβαίωση από πλευράς Κυβέρνησης ότι η εκπλήρωση και μόνο των οικονομικών κριτηρίων δεν συνεπάγεται αυτομάτως έγκριση της αίτησης. Η κάθε αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο πέραν από τις επενδυτικές δραστηριότητες του αιτητή/τριας λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους δεσμούς του με την Κύπρο. Ακόμη, σημειώθηκε ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ήταν Κυβερνητική πολιτική και η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε οποιοδήποτε είδους διαφημιστική εκστρατεία, είτε εντός, είτε εκτός Κύπρου. Στις 27.06.2014 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης απέστειλε επιστολή στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, στην οποία αναφερόταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΓΔ Δικαιοσύνης) επικοινώνησε με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες ζητώντας την προσθήκη πρόνοιας στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) σύμφωνα με την οποία ο/η αιτών/αιτούσα θα έπρεπε να αποδείξει ότι διέμενε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για περίοδο 12 μηνών πριν την υποβολή της αίτησης. Παρόμοια πρόνοια είχε συμφωνηθεί να προστεθεί και από τη Μάλτα. Ο κ. Κασουλίδης εκτιμούσε ότι η ‘‘η πίεση προς την πλευρά μας θα συνεχιστεί’’. Εισηγήθηκε δε να ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Δημοκρατίας, καθώς και τις πιθανότητες επιτυχίας μιας τέτοιας διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου».
Τους περιπαίξαμε
«Ενόψει τούτου στις 21.08.2014, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, ετοιμάστηκε σχετικό προσχέδιο πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τροποποίηση του Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με στόχο την προσθήκη στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα της τροποποίησης που ζήτησε η Ευρωαπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο το συγκεκριμένο προσχέδιο πρότασης δεν διαβιβάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη τελικής απόφασης».
30/9/2014
«Στις 13.9.2014 διαβιβάστηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες ενημέρωση προς τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες είχε συνάντηση με την επικεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Le Bail, για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Κατά τη συνάντηση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αλλά και η κοινή γνώμη αναμένουν τη στήριξη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κρίσιμη αυτή περίοδο, όπου πέραν της δύσκολης εφαρμογής του προγράμματος είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά τη Ρωσίας. Παρόλα αυτά ανέφερε, ότι η Κύπρος αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προτίθετο να τροποποιήσει την απόφαση για την πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών, εισάγοντας στο σχέδιο όρο για την κατοχή άδεια παραμονής στην Κύπρο κατά τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης. Η αναφερθείσα ρύθμιση θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κα Le Bail εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της για την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα υπό το φως των συνεχιζόμενων αρνητικών άρθρων στον ευρωπαϊκό τύπο και ενόψει των ακροάσεων των νέων Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως εκ τούτου ζήτησε όπως της αποσταλεί το ακριβές λεκτικό για την εξέτασή του από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής».
Τους ξαναπεριπαίξαμε
«Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση δεν προώθησε τέτοια τροποποίηση στο πρόγραμμα το 2014, ούτε το 2015. Η υποχρέωση κατοχής άδειας παραμονής εισήχθη στα κριτήρια με την τροποποίηση στις 13.09.2016 (Αρ. Απόφασης 81.292) αλλά στο κριτήριο δεν προστέθηκε ο όρος να κατέχεται η άδεια παραμονής κατά τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης. Η υποχρέωσης κατοχής άδειας παραμονής προστέθηκε εντελώς διακοσμητικά το 2016, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν την εφάρμοσε όπως εισηγήθηκαν τα όργανα της ΕΕ (δηλαδή να διαμένει για τουλάχιστον 12 μήνες που να προηγούνται της αίτησης ούτως ώστε να αποδεικνύεται κάποιου είδους δεσμός με την Κύπρο). Στην Απόφαση ημερομηνίας 13.09.2016 αναφερόταν ρητά ότι: ‘‘Ο αιτών, πριν την Πολιτογράφηση του ως Κύπριος πολίτης, θα πρέπει να είναι κάτοχος άδειας παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία. (καμία αναφορά σε χρονική περίοδο) Σε περίπτωση που ο αιτών δεν είναι ήδη κάτοχος άδειας παραμονής θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας μετανάστευσης, στη βάση του Κανονισμού (2) των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμων, ταυτοχρόνως με την υποβολή της αίτησης για Πολιτογράφηση. Όσον αφορά στην υποβολή αίτησης για χορήγηση άδειας μετανάστευσης αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Σχεδίου, δεν τίθενται οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις πέραν αυτών που προβλέπονται τόσο στο Μέρος Α όσο και στο Μέρος Β του παρόντος Σχεδίου’’. Με την υποβολή της αίτησης για πολιτογράφηση, ο αιτητής υπέβαλλε ταυτόχρονα και αίτηση για άδεια μετανάστευσης δυνάμει του Κανονισμού 6(2) των περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμων, εξουσία που από τις 19.10.2016 ο Υπουργός είχε εκχωρήσει σε λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Μερικούς μήνες αργότερα (όσο χρειαζόταν δηλαδή για να εξεταστεί η αίτηση του) λάμβανε και την πολιτογράφηση».
3/2/2015
«Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω στις 3.2.2015, η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης (DG JUST) απέστειλε εκ νέου επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση με την οποία ζητούσε, όπως διαβιβαστει περιγραφή των όρων που θα έπρεπε να ικανοποιεί ο αιτών και η οικογένεια του για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας. Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν με επιστολή στις 26.2.2015. Στην εν λόγω επιστολή επαναλαμβάνονταν σε μεγάλο βαθμό, οι πληροφορίες και τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν στην πρώτη απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 14.05.2014. Οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προφανώς κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές, έτσι στις 24.04.2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του κ. Paul Nemitz (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) ξεκίνησε διαδικασία διερεύνησης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος μέσω EU-PILOT και απεύθυνε προς την Κυβέρνηση επιστολή (Ref. Ares (2015) 1748597 – 24.4.2015 και JUST/C/KD/rg(2015)s1744512) με την οποία ζητούσε πληροφορίες για τη λειτουργία του επενδυτικού σχεδίου για την κατ’ εξαίρεση Πολιτογράφηση επενδυτών. Θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν, ότι η κυπριακή υπηκοότητα παραχωρείτο, μέσω του Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, σε πρόσωπα τα οποία δεν είχαν γνήσιο δεσμό με την Κύπρο καθώς θεωρούσαν ότι: «... η παρουσία μίας επιχείρησης στην Κύπρο δεν είναι αρκετή για να πιστοποιήσει την ύπαρξη πραγματικού δεσμού μεταξύ του ιδιοκτήτη της και της χώρας». Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε σχετική απαντητική επιστολή με τις θέσεις της Κυβέρνησης και μέσω της Νομικής Υπηρεσίας διαβιβάστηκε στις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πληροφοριακά, η διαδικασία EU-PILOT είναι ένα είδους ‘‘διαρθρωμένου διαλόγου’’ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν η Επιτροπή διαπιστώσει πιθανή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, ή αν δεχθεί σχετική καταγγελία, επιχειρεί να επιλύσει τάχιστα το πρόβλημα με το οικείο κράτος μέλος μέσω του λεγόμενου "διαρθρωμένου διαλόγου" (EU PILOT). Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν περαιτέρω πραγματικά ή νομικά στοιχεία σε περίπτωση πιθανής παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας, με στόχο να εξευρεθεί σύντομα λύση βάσει του δικαίου της ΕΕ και, συνεπώς, να αποφευχθεί η κίνηση επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τέτοια διαδικασία το 2015 αλλά ο Σωκράτης Χάσικος στη μαρτυρία του διαβεβαίωσε ότι «…Ήταν τούτο που είπα ότι κατά καιρούς ότι έρχονταν μηνύματα, αλλά δεν ένιωσα τούτο που λέτε, τούτην την πίεση τη μεγάλη διότι εγώ φρόντισα, για να καταλάβετε με κάλεσε η Επιτροπή να πάμε να μιλήσουμε, ούτε πήγα ποτέ μου να κάτσω να μιλήσω με την Επιτροπή για το θέμα του ΚΕΠ. Η Νομική Υπηρεσία με επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών ημερομηνίας 03.07.2015 ανέφερε ρητά την άποψη της για τη συμβατότητα του Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με το ενωσιακό δίκαιο και πρόσθεσε ότι τα μέλη της οικογένειας των επενδυτών (σύζυγοι και ενήλικα τέκνα) πολιτογραφούνταν κατά παράβαση του εξουσιοδοτικού άρθρου 111Α(2) (ήταν δηλαδή ultra vires) αλλά λόγω της επικρατούσας κατάστασης σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, η Νομική Υπηρεσία προώθησε την επιχειρηματολογία του Υπουργείου».
Έπαιζαν πελλόν...
«Στις 07.10.2016 οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανήλθαν καθότι εξακολουθούσε να τους ανησυχεί ‘‘το γεγονός ότι το κυπριακό σχέδιο για την πολιτογράφηση επενδυτών χορηγεί την κυπριακή υπηκοότητα, και συνεπώς την ιθαγένεια της Ένωσης, στη βάση μιας αποκλειστικά οικονομικής σχέσης με την Κύπρο, χωρίς οποιαδήποτε απαίτηση εγκαθίδρυσης πραγματικού δεσμού με τη χώρα, όπως για παράδειγμα, απαίτηση διαμονής στην Κύπρο για επαρκές χρονικό διάστημα’’. Εν όψει της πρόσφατης (τότε) τροποποίησης των κριτηρίων του σχεδίου, ζητούσαν και πάλι διευκρινήσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε σχετική απαντητική επιστολή με τις θέσεις της Κυβέρνησης και πληροφορίες για το νέο επενδυτικό σχέδιο του 2016, η οποία μεταβιβάστηκε μέσω της Νομικής Υπηρεσίας στις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Υπουργείο Εσωτερικών προέβαλε μάλιστα ως επιχείρημα ότι οι αιτητές πλέον θα έπρεπε να ήταν κάτοχοι άδειας παραμονής στη βάση του Κανονισμού 6(2) των περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Κανονισμών του 1972 μέχρι 2013. Η Νομική Υπηρεσία επανέλαβε τις θέσεις της μέσω δεύτερης επιστολής ημερομηνίας 16.12.2016 (διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε στις 07.10.2016 ζητώντας και πάλι διευκρινήσεις), καθώς επίσης τη θέση ότι η πολιτογράφηση μελών της οικογένειας του επενδυτή είχε νομικό κώλυμα, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φρόντισε να θεραπεύσει με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, αλλά και πάλι, λόγω της σημασίας που απέδιδε η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό, μετέφεραν τις απαντήσεις του Υπουργείου χωρίς να επιμένουν στις ενστάσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Από τον Οκτώβριο του 2016 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα ενώπιον μας στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επανήλθε αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».
29/11/2019
«Στις 29.11.2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών) επανήλθε και απέστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και ειδικότερα για τις διαδικασίες αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας από 26 πρόσωπα που η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξέταζε, κατά πόσον θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά των παρόχων υπηρεσιών για αυτά τα 26 πρόσωπα και κατά πόσον η Κυβέρνηση σχεδίαζε να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο εν όψει των τελευταίων εξελίξεων (αναφερόμενη στα αρνητικά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο στο διεθνή Τύπο). Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ με απαντητική επιστολή ημερομηνίας 10.1.2020 στην οποία ενημέρωσαν για το διορισμό της Ad-Hoc Τριμελούς Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις που θα εξέταζε το θέμα και θα απαντούσαν ένα προς ένα τα ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 7.2.2020, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε ενημερωτική επιστολή με αντικείμενο το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, κατόπιν συνάντησης που είχε με τη Διευθύντρια του Γραφείου της Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης κα Tuts καθώς με επιστολή της ζητούσε την αποστολή περαιτέρω πληροφοριών για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και κυρίως στατιστικών στοιχείων που να αποδείκνυαν τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων που υποβάλλονταν από επενδυτές. Οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή με απαντητική επιστολή 19.02.2020».
1/4/2020
«Στη συνέχεια, με επιστολή ημερομηνίας 01.04.2020 ο Επίτροπος για Δικαιοσύνη και Δικαιώματα Καταναλωτών απέστειλε εκ νέου επιστολή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με την οποία ουσιαστικά ζητούσε από την Κυπριακή Δημοκρατία να εξετάσει το ενδεχόμενο του σταδιακού τερματισμού του ΚΕΠ. Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής απάντησε στην εισήγηση της Επιτροπής με επιστολή του ημερομηνίας 06.04.2020, παραθέτοντας τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαιώνοντας ότι τόσο οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και η επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας θα προνοούσαν αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης των επενδυτών που υποβάλλουν αίτηση στα πλαίσια του ΚΕΠ. Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής επιβεβαίωσε ότι είχε δύο συναντήσεις με τον αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κύριο Reynders, τη μια τον Φεβρουάριο 2020 στην Κροατία, στα πλαίσια του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλη μια στις Βρυξέλλες. Ο κ. Νουρής προσπαθούσε να καθησυχάσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι η Κυβέρνηση βρισκόταν τότε σε διαδικασία έκδοσης Κανονισμών οι οποίοι θα θωράκιζαν και θα αυστηροποιούσαν το πρόγραμμα και δεν θα συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν ετοιμάστηκαν οι Κανονισμοί (και πριν ακόμα ψηφιστούν), μεταφράστηκαν και κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επανήλθε όμως ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρχές Απριλίου 2020, ρωτώντας την Κυβέρνηση κατά πόσον προτίθετο να τερματίσει το πρόγραμμα. Ο κ. Νουρής απαντώντας επέμεινε στη θέση ότι οι νομοθετικές τροποποιήσεις που προωθούνταν ήταν αρκετές και δεν υπήρχε λόγος τερματισμού του προγράμματος. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον τερματισμό τελικά του προγράμματος την 1η Νοεμβρίου του 2020. Επομένως, προκύπτει από τα ανωτέρω, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρωτούσε και ενδιαφερόταν έμπρακτα για το επενδυτικό πρόγραμμα, τουλάχιστον από το 2014. Από τη στάση των κατά τον ουσιώδη χρόνο Υπουργών Εσωτερικών διαφαίνονται ευθύνες στους Υπουργούς και την Κυβέρνηση γενικότερα, που αγνοούσαν τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο «Π» φωτίζει τα μαυρισμένα του ενδιάμεσου Πορίσματος της Επιτροπής Νικολάτου, του κεφαλαίου «Αλληλογραφία και επικοινωνία με την ΕΕ» αναφορικά με τα χρυσά διαβατήρια.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Διαβάστε τα μαυρισμένα του ενδιάμεσου Πορίσματος Νικολάτου για την αλληλογραφία ΕΕ - κυβέρνησης για χρυσά διαβατήρια

«Από τα στοιχεία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής προκύπτει ότι η ΕΕ επικοινώνησε επανειλημμένα με την κυβέρνηση και υπέβαλε ξεκάθαρες εισηγήσεις προκειμένου να τροποποιηθεί το ΚΕΠ, κάτι που φαίνεται να αγνόησε η κυβέρνηση».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.