Πλην της σύστασης της επιτροπής Επιλογής, η οποία είναι αρμόδια για να αποφασίσει τον διαμοιρασμό των κοινοβουλευτικών Επιτροπών στα κόμματα που εισήλθαν στο κοινοβούλιο, η πρώτη σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων την οποία συγκάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας η νέα πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, προκειμένου να συσταθεί η Επιτροπή Επιλογής και να συζητηθεί η κατανομή των προεδριών για τις 16 Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του http://politis.com.cy στην απουσία συγκλίσεων μεταξύ των τριών κυρίως κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε ότι αφορά τα κόμματα στα οποία θα καταλήξουν οι 16 Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Ωστόσο, παρά τις όποιες διαφωνίες που υπάρχουν, σήμερα στη σύσκεψη της επιτροπής Επιλογής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14:00, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά το διαμοιρασμό των Επιτροπών στα κόμματα που εισήλθαν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 30ής Μαΐου. Σε περίπτωση που δεν γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) και δεν υπάρξει συναινετική κατάληξη αναφορικά με το πως θα κατανεμηθούν οι προεδρίες, τότε οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ψηφίσουν για το ποια προεδρία θα αναλάβει κάθε κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΗΣΥ ίσως να μην εξασφαλίσει σημαντικές προεδρίες.
Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την εκλογή της νέας προέδρου της Βουλής και την ντρίπλα που δέχτηκαν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένα να χάσουν εξ ολοκλήρου το παιχνίδι εντός του κοινοβουλίου. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, το φλερτ μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στην περίπτωση που οι προεδρίες κριθούν στην ψηφοφορία, είναι έτοιμο να αποδώσει με στόχο την εξασφάλιση σημαντικών επιτροπών τις οποίες παραδοσιακά διεκδικεί ο Συναγερμός. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της «συμμαχίας» μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ διαφάνηκαν κατά την πρώτη σύσκεψη των αρχηγών ή των εκπροσώπων των κομμάτων σε ότι αφορά τις προεδρίες. Όπως έχουμε πληροφορηθεί ενώ Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημοκρατικός Συναγερμός διεκδικούσαν επτά Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, εν τέλει αρκέστηκαν στις έξι αφού όπως διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν οποιαδήποτε πρόθεση να αποδεχτούν κάτι τέτοιο. Άλλες έξι επιτροπές θα λάβει το ΑΚΕΛ και τέσσερις το ΔΗΚΟ.
Μήλον της Έριδος η Οικονομικών
Κατά τη χθεσινή πρώτη σύσκεψη, το ΑΚΕΛ εξέφρασε τη θέση ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την Επιτροπή Περιβάλλοντος την οποία την κατείχε κατα την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με πρόεδρο τον Αδάμο Αδάμου. Επικρατέστερο σενάριο είναι πως την προεδρία της εν λόγω Επιτροπής θα αναλάβουν οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΗΣΥ πιθανώς θα διατηρήσει τις Επιτροπές Παιδείας, Υγείας, Θεσμών, Νομικών και Εμπορίου - η οποία θα είναι εξ ημισείας με το Δημοκρατικό Κόμμα. Την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών διεκδικούν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Σε ότι αφορά την επίσης σημαντική Επιτροπή Ελέγχου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ευνοούν τη διατήρηση της προεδρίας από βουλευτή της αντιπολίτευσης. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείτε επίσης πως το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει τις Επιτροπές Εργασίας, Εσωτερικών και Προσφύγων.
Αν και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και δεν έχει κλειδώσει επίσημα καμία προεδρία, μοναδική Επιτροπή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορφανή είναι μόνο μία, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, γεγονός που προμηνύει σκληρή διαπραγμάτευση κατά την σημερινή συνεδρία.
Υπενθυμίζουμε πως κατά τη προηγούμενη θητεία ο ΔΗΣΥ κατείχε τις προεδρίες 6 Επιτροπών, το ΑΚΕΛ 5 Επιτροπών, το ΔΗΚΟ 3, η ΕΔΕΚ 1 και η Συμμαχία Πολιτών 1 Επιτροπή.
Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ κατείχε τις προεδρίες, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Εμπορίου εκ περιτροπής, κατά το ήμισυ της θητείας με το ΔΗΚΟ, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Επιτροπής Θεσμών, της Επιτροπής Νομικών, της Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Υγείας. Το ΑΚΕΛ κατείχε τις προεδρίες των Επιτροπών Γεωργίας, Εργασίας, Εσωτερικών, Προσφύγων και Περιβάλλοντος. Το ΔΗΚΟ κατείχε τη μία εκ περιτροπής προεδρία, την προεδρία της Επιτροπής Μεταφορών και Ελέγχου. Η ΕΔΕΚ κατείχε την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.
Έκλεισαν ονόματα στον ΔΗΣΥ
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ήδη κάποια ονόματα άρχισαν να μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων για τις προεδρίες των ήδη "συμφωνημένων" Επιτροπών. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, θα αναλάβει και πάλι την προεδρία της Επιτροπής Παιδείας και ο Ευθύμιος Δίπλαρος την επιτροπή Υγείας. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, τότε δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως σε αυτήν θα προεδρεύει ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Από πλευράς ΑΚΕΛ, σήμερα στις 15:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα συνεδριάσει με σκοπό να καταλήξει στα ονόματα που θα αναλάβουν προεδρία Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρμόδια να αποφασίσει για τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι η Επιτροπή Επιλογής στην οποία συμμετέχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα που συνθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή ο ΔΗΣΥ (3 βουλευτές), το ΑΚΕΛ (3 βουλευτές) και το ΔΗΚΟ (2 βουλευτές) και προεδρεύει αυτής ex officio η πρόεδρος της Βουλής. Προεδρίες Επιτροπών δικαιούνται τα κόμματα που συνθέτουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, όμως η πρακτική που ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια ήταν να λαμβάνουν προεδρία Επιτροπής και τα μικρότερα κόμματα. Με βάση αυτή την πρακτική, τα τέσσερα μικρότερα κόμματα δήλωσαν ότι διεκδικούν τουλάχιστον από μία προεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Επίσης κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η σύνθεση της επταμελούς Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας των μελών της Βουλής, της οποία επίσης θα προεδρεύει ex officio η πρόεδρος της Βουλής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής των Επιτροπών και την κατάληξη στα ονόματα που θα προεδρεύουν, θα ληφθούν αποφάσεις για τους γραμματείς και τον ή τους κοσμήτορες.
Η Επιτροπή Επιλογής ορίζει τις Επιτροπές και όχι τα κόμματα
Σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιλογής για να αποφασίσει την κατανομή των Επιτροπών. Βάση του Συντάγματος είναι η Επιτροπή Επιλογής που ορίζει τις Επιτροπές και όχι τα κόμματα. «Άρα δεν μπορεί να λέγεται από τον οποιοδήποτε ότι εγώ, ο ΔΗΣΥ, δίνω την Επιτροπή σε αυτόν και δεν την δίνω στον άλλον, και άλλως πως. Είναι νωπή η λαϊκή ετυμηγορία. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη λαϊκή κυριαρχία. Δεν μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ότι υπάρχει αντιπαλότητα για τις καρέκλες, για τις προεδρίες των Επιτροπών».
Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμα ότι στην σύσκεψη αρχηγών τους δόθηκε σημείωμα από τις υπηρεσίες της Βουλής το οποίο παραθέτει τα γεγονότα και με γνωματεύσεις Γενικών Εισαγγελέων, που λέει ότι οι προεδρίες των Επιτροπών καθορίζονται ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβε το κάθε κόμμα και τις έδρες που έχει στη Βουλή. Έχοντας κατά νου το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), τον κανονισμό της Βουλής και την πρακτική που εφαρμόστηκε όλα τα χρόνια από την γέννηση της ΚΔ, πρόσθεσε, «θα λειτουργήσουμε σε ένα πνεύμα συναίνεσης και σύνθεσης, γιατί αυτό ακριβώς ζητούν από εμάς οι πολίτες και όχι των διαμοιρασμό λαφύρων ή άλλως πως. Και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε».
Το σημαντικότερο, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, είναι πώς θα διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως η πανδημία, τα οικονομικά προβλήματα, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και το Κυπριακό, που δεν είναι πρόβλημα της Βουλής, αλλά «έχει τις δικές του δυναμικές εντός και εκτός Κοινοβουλίου».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, θα λειτουργήσουν χωρίς να αποκλείουν ή να προκρίνουν τον οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό. «Εμείς είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, στήνουμε καθημερινά γέφυρες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να πράξουν τον ίδιο».
Ερωτηθείς για την θέση του ΔΗΣΥ εντός της σύσκεψης αρχηγών για τον καταμερισμό των προεδριών, ο κ. Τορναρίτης επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να μείνουν πιστοί στο Σύνταγμα, τον κανονισμό και την πρακτική. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο ΔΗΣΥ «σίγουρα δικαιούται περισσότερες από 6 Επιτροπές», ενώ ερωτηθείς εάν θα τις διατηρήσει ή όχι, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμη η κοινοβουλευτική μας ομάδα». Η συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής θα γίνει σήμερα και ο ΔΗΣΥ είναι ανοικτός σε συζήτηση και δεν είναι απόλυτος για τίποτα, πρόσθεσε. «Δεν δίνουμε τη μάχη της καρέκλας. Είναι το μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες. Εμείς δίνουμε τη μάχη της Δημοκρατίας». Μέχρι σήμερα θα μάθουμε το αποτέλεσμα και ελπίζω να είναι συλλογικό και συναινετικό, πρόσθεσε. Στην παρελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο, συνέχισε, η ΕΔΕΚ που δεν είχε κοινοβουλευτική ομάδα, είχε προεδρία, όπως και ο κ. Λιλλήκας. «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συνεχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη αυτή η πρακτική» συμπλήρωσε.
Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παραχωρήσει έδρα στο ΕΛΑΜ, λέει ο Λουκαΐδης
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι εκτός από την παραμονή του ίδιου αριθμού Επιτροπών, συμφώνησαν επίσης ότι ο μέγιστος αριθμός μελών ανά Επιτροπή είναι τα 11 πρόσωπα και ο μέγιστος αριθμός Επιτροπών στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ένας ή μία βουλευτής, είναι τέσσερις.
Έχουν καταγραφεί διαφωνίες, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, λέγοντας ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι πως «με βάση την αναλογία των εδρών των κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα με βάση το Σύνταγμα, η κατανομή των προεδριών των Επιτροπών, είναι: 6 για τον ΔΗΣΥ, 6 για το ΑΚΕΛ και 4 για το ΔΗΚΟ».
Το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, πρόσθεσε, προβλέπουν ξεκάθαρα ότι προεδρίες δικαιούνται μόνο τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα. Το ΑΚΕΛ, είπε, εξέφρασε τη βούληση για να παραχωρήσει μία εκ των προεδριών που δικαιούται «με βάση τα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα, σε ένα από τα κόμματα και ειδικότερα στους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές». Θέλω να ξεκαθαρίσω, συνέχισε, ότι και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, «το ΑΚΕΛ διευκρίνισε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραχωρήσει έδρα του ή μερίδιο προεδρίας στο ΕΛΑΜ».
Είμαστε έτοιμοι να πάμε με συναίνεση στην παραχώρηση προεδριών Επιτροπών στα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, δήλωσε ο Γιώργος Λουκαϊδης. «Καμία προεδρία που δικαιούται το ΑΚΕΛ ή μέρος προεδρίας, δεν δεχόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε – στο βαθμό που μας αφορά εμάς – να πάει στο ΕΛΑΜ» τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει εάν ουσιαστικά το ΑΚΕΛ θα παραμείνει με τις 5 προεδρίες Επιτροπών που είχε και στην προηγούμενη Βουλή, ο κ. Λουκαϊδης απάντησε ότι αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, στη βάση των εδρών όπως έχουν κατανεμηθεί.
Σε αυτή την εξίσωση έχει ληφθεί υπόψη, όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, εξήγησε, ότι ο ΔΗΣΥ έχει την προεδρία της Βουλής. Στην προηγούμενη περίοδο που εκλέγηκε πρόεδρος της Βουλής ο κ. Συλλούρης με τις ψήφους και του ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Λουκαϊδης, η Αλληλεγγύη αν και είχε 3 βουλευτές, όσους και η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών, δεν πήρε προεδρία Επιτροπής. «Ανάλογα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την προεδρία της Βουλής κατέχει πλέον Συναγερμικός αξιωματούχος, βουλευτής, και άρα δύναται να προεδρεύει σε όποια Επιτροπή παρακάθεται. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να συνυπολογιστεί στους βουλευτές που δικαιούνται να προεδρεύσουν Επιτροπής ο πρόεδρος της Βουλής». Πρέπει να ληφθεί και πολιτικά υπόψη η πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες προεδρίες, ο Γιώργος Λουκϊδης είπε ότι το κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέξει εάν θα παραχωρήσει προεδρίες, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ δύναται να παραχωρήσει μία εκ των προεδριών του, φτάνει να μην καταλήξει με οποιοδήποτε τρόπο στο ΕΛΑΜ. «Δεν είμαστε σε θέση, δεν δικαιούμαστε, δεν μας επιτρέπεται να παραχωρήσουμε στο όνομα της συναίνεσης, προεδρία στο ΕΛΑΜ. Ας το πράξουν άλλοι» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ότι η παραχώρηση προεδριών είναι προαιρετική και σημείωσε, παράλληλα, ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα να παραχωρήσει την μία προεδρία Επιτροπής σε άλλα κόμματα, εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ. «Εάν θα πάρει το ΕΛΑΜ, δεν θα πάρει από εμάς. Ούτε σε κλάσμα προεδρίας. Εάν τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν να δώσουν προεδρία στο ΕΛΑΜ έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν» κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.
Ποια προεδρία Επιτροπής της Βουλής πάει σε ποιο κόμμα – Σκληρό πάρε δώσε, σήμερα η απόφαση, με ή χωρίς συναίνεση

Κατά την προηγούμενη θητεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ΔΗΣΥ κατείχε τις προεδρίες 6 Επιτροπών, το ΑΚΕΛ 5 Επιτροπών, το ΔΗΚΟ 3, η ΕΔΕΚ 1 και η Συμμαχία Πολιτών 1 Επιτροπής.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.