Της Κατερίνας Ηλιάδη
kateliadi@politis-news.com
Σαν έτοιμος από καιρό ο Χρύσανθος Φάκας δηλώνει σήμερα στον «Π» ότι τον ενδιαφέρει η δημαρχία της πρωτεύουσας. Μετά από 10 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος, με έντονη δράση, θεωρεί ότι η δημαρχία είναι η φυσιολογική εξέλιξη, το επόμενο βήμα. Ερωτηθείς για το μήνυμα των καιρών σε σχέση με τις νέες πόλεις, τις φιλικές και ανθρώπινες πόλεις, ο κ. Φάκας αναφέρει ότι «τα έργα που σχεδιάζουμε για τη Λευκωσία, που αλλάζει συνεχώς, έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα». Διευκολύνουν την προσβασιμότητα, σημειώνει, είναι φιλικότερα στο περιβάλλον γιατί αυτό σημαίνει βιώσιμη αστική ανάπτυξη. «Ο περιορισμός της χρήσης οχημάτων, η φύτευση εκατοντάδων νέων δέντρων, η λειτουργία πάρκων δείχνουν την προσέγγισή μας. Είναι γιατί έχουμε βαθιά συνειδητοποιήσει το μήνυμα των καιρών, την ανάγκη για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, αφού βιώνουμε την παγκόσμια κλιματική αλλαγή κάθε μέρα», συμπληρώνει.
Τι της λείπει της Λευκωσίας;
Θα ήθελα να μιλήσω πρώτα περισσότερο για το τι έχει η Λευκωσία, παρά για το τι της λείπει. Και θα απαντήσω και στο ερώτημα. Η Λευκωσία είναι παλιά πόλη. Κάποιες από τις περιοχές της βρίσκονται σε διαφορετική πολεοδομική ή και αισθητική κατάσταση λόγω της ετεροχρονισμένης ανάπτυξης. Το πλήγμα που δέχθηκε η πόλη λόγω του βίαιου διαχωρισμού της και της ύπαρξης γραμμής κατοχής σημάδεψε την πολεοδομική ανάπτυξή της και έχει συνέπειες. Η Λευκωσία χρειάστηκε πολλές φορές να ανασυγκροτηθεί και να αναγεννηθεί, αλλά μένει πάντα ζωντανή. Υπενθυμίζω ότι το 1963 σε μια νύχτα, η εντός των τειχών πόλη χωρίστηκε στη μέση. Το 1974 όλος ο δήμος διχοτομήθηκε. Μέχρι και πρόσφατα η Λευκωσία υποβλήθηκε σε δοκιμασία λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013. Αναφέρω τρία χαρακτηριστικά γεγονότα που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη Λευκωσία. Ανέτρεψαν και ανέκοψαν σχεδιασμούς, πολεοδομικούς και άλλους, δημιούργησαν κενά και άλλαξαν προτεραιότητες για μια ομαλή εξέλιξη. Πρώτη ανάγκη των Λευκωσιατών γινόταν κάθε φορά η προτεραιότητα να σταθούν στα πόδια τους και έπειτα να ξαναδημιουργηθούν. Ως εκ τούτου, αυτό που έλειψε από τη Λευκωσία είναι η ομαλή και συγχρονισμένη ανάπτυξη σε όλη την επικράτειά της, κάτι που τώρα αλλάζει και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των τελευταίων χρόνων. Να υπάρχει, δηλαδή, μια ταυτόχρονη, ενιαία αναβάθμιση και αναζωογόνηση περιοχών που έμειναν πίσω. Ο σπόρος φυτεύτηκε και αυτό που οραματίζομαι για τη Λευκωσία είναι σε ορατό χρονικό ορίζοντα να ολοκληρωθεί, υπό τις δοσμένες περιστάσεις. Όλα τα έργα που εκτελεί αυτή τη στιγμή ο δήμος μας έχουν έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να συνδέονται όλα μεταξύ τους. Άρα, καταλήγω για το αν κάτι λείπει από τη Λευκωσία, είναι η ανάπτυξη σε όλη την επικράτειά της σύγχρονων υποδομών. Πάνω σε αυτό εργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας την πορεία της Λευκωσίας και δίνοντας νέο αέρα στην πρωτεύουσα. Όλα τα έργα συνδέονται ως παζλ μεταξύ τους και μας κάνουν να ανακτούμε ξανά την περηφάνια της Λευκωσίας ως εμπορικού και οικονομικού κέντρου του νησιού. Εύχομαι βέβαια να συνδυαστεί και με τον τερματισμό της κατοχής και διαίρεσης της πόλης, κάτι που θα αλλάξει ριζικά τη Λευκωσία.
Με αέρα πρωτεύουσας
Τι εννοείτε ότι έχετε αλλάξει την πορεία της Λευκωσίας και της έχετε δώσει αέρα πρωτεύουσας;
Εννοώ ότι οι μεγάλες αλλαγές έχουν και πολιτικό κόστος. Προ τετραετίας, ύστερα από μακρά περίοδο περάσαμε δύσκολες στιγμές. Με το δίκιο του ο κόσμος φώναζε και διαμαρτυρόταν για την ταλαιπωρία. Θυμίζω ότι κάποια στιγμή γίνονταν εργασίες ταυτόχρονα στις Στασικράτους, Κυριάκου Μάτση, Καλλιπόλεως και μέσα σε διάφορες γειτονιές. Αυτό δημιούργησε μεγάλες αμφισβητήσεις και σκεπτικισμό για την ωφελιμότητα των έργων. Ένας συντηρητικός δήμαρχος, ένα τυπικό δημοτικό συμβούλιο θα περιορίζονταν στα τετριμμένα. Θα μπορούσαν να επιλέξουν την εύκολη λύση και να επικεντρωθούν στη συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών. Όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι στη ρουτίνα μας και κανείς να μην γνωρίζει τι καλύτερο θα μπορούσε να έρθει. Θέλω να τονίσω ότι η ανακατασκευή της πόλης της Λευκωσίας –περί αυτού πρόκειται– αναπόφευκτα φέρνει ταλαιπωρία και μουρμουρητά. Άρα ναι, αυτός που θα συνεχίσει στο τιμόνι αυτού του μεγάλου καραβιού που λέγεται Δήμος Λευκωσίας θα πρέπει να είναι έτοιμος και αποφασισμένος να χαλάσει την ηρεμία και να κάνει το ωφέλιμο, παρά προσωρινά το αρεστό. Χάριν της ιστορίας, για πολλά έργα υπήρξε αμφισβήτηση και προβληματισμός. Ασκούνταν αφόρητες πιέσεις για τη μη έναρξή τους.
Εντός των τειχών
Τι ακριβώς άλλαξε στην εντός των τειχών πόλη;
Η εντός των τειχών πόλη είναι η καρδιά και η ιστορία μας. Το όραμά μας είναι όλη η παλιά πόλη να αναπλασθεί. Πάνω σε αυτόν τον απώτερο στόχο δουλεύουμε ήδη, με πράξεις και με παραδείγματα. Χρειαζόμαστε τη συμβολή και τη συναίνεση των ιδιοκτητών. Η εγκατάλειψη των υποστατικών είναι μέγα ζήτημα για την επιτυχή αναζωογόνηση. Παροτρύνουμε τους ιδιοκτήτες να μην αφήσουν τις περιουσίες τους στη φθορά του χρόνου. Παράλληλα, εμείς εργαζόμαστε στο ευρύτερο σχέδιο για να τονωθούν η ζωή και η ανάπτυξη στην εντός των τειχών Λευκωσία. Εδώ εντάσσεται η ανέγερση και λειτουργία του νέου δημαρχείου Λευκωσίας, με τη συνοδεία κτηρίων όπου εγκαταστάθηκαν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες μας. Ολοκληρώθηκε επίσης ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (πρώην Στοά), όπου αυτή τη στιγμή στεγάζονται ερευνητές (CYENS) και τα Τμήματα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του δήμου μας, καθώς επίσης ανακαινίζεται η Παλαιά Αγορά και πολλά δημοτικά κτήρια για τον ίδιο σκοπό. Αναζωογονήθηκαν ολόκληρες γειτονιές. Πρόσφατα ανακαινίστηκαν και δημιουργήθηκαν πεζοδρόμια στις οδούς Ρηγαίνης και Βουλγαροκτόνου. Δημιουργήσαμε νέους χώρους στάθμευσης στις οδούς Τρικούπη, Αισχύλου κ.α. Ολοκληρώθηκε η Συνοικία Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας που γεωγραφικά είναι τα πανέμορφα αρχοντικά στο τέρμα των Τρικούπης και Αισχύλου, και ταυτόχρονα πήραμε απόφαση να πεζοδρομηθούν κιόλας κάποια από τα σημεία τους. Επίσης, σύντομα ξεκινάει και η ανάπλαση της περιοχής Τρικούπη, που περιλαμβάνει εξωραϊσμό των προσόψεων και δημιουργία πλακόστρωτων περιοχών. Με τον μεγάλο χώρο στάθμευσης που δημιουργήσαμε θα μετατρέψουμε την περιοχή σε πρωταγωνιστή της εντός των τειχών πόλης. Το μεγαλύτερο όμως έργο που συνδέει την παλαιά πόλη με τη νέα αδιαμφισβήτητα είναι το έργο της πλατείας Ελευθερίας. Το έργο αυτό συνδέεται επίσης με τον υπόγειο χώρο στάθμευσης της οδού Ομήρου. Η παλιά πόλη κουβαλά μια ιστορία χιλιάδων χρόνων, κάθε πέτρα της μας διηγείται χιλιάδες ιστορίες! Η εντός των τειχών πόλη συντηρεί την ταυτότητα της πόλης και δημιουργεί μια σχέση έρωτα όλων των Λευκωσιάτων με αυτήν. Όσους κλυδωνισμούς και αν πέρασε η Λευκωσία, πάντα την αγαπάμε και μας ελκύει.
Σοπάζ, Καϊμακλί
Ποιες περιοχές της Λευκωσίας είναι αναξιοποίητες;
Η περιοχή που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί περισσότερο, κατά την άποψή μου, είναι η περιοχή Σοπάζ. Την ξεχωρίζω γιατί εκεί ολόκληρη περιοχή είναι έτοιμη για αξιοποίηση, είτε από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά πάρκα, είτε ακόμα και για οικιστική χρήση. Στα όριά της είναι η οικιστική ζώνη. Δεν προσφέρεται ασφαλώς για βαριά βιομηχανία. Αυτή η περιοχή συνορεύει με τα κατεχόμενα και για πολλά χρόνια μετά το 1974 παρέμεινε αναξιοποίητη, σχεδόν άγονη, σε αντίθεση με την ώθηση για ανάπτυξη που αποκτά σήμερα. Ταυτόχρονα, σαφώς και οι περιοχές Καϊμακλί και Παλλουριώτισσα θα πρέπει να αναπτυχθούν για να ευθυγραμμιστούν με την υπόλοιπη αστική ανάπτυξη. Με υποδομές, δρόμους, πεζοδρόμια, ενίσχυση της οικιστικής χρήσης κ.ο.κ. Για χρόνια οι Λευκωσιάτες, ειδικά αυτών των περιοχών, λόγω του χαμηλού συντελεστή δόμησης, ήταν αναγκασμένοι ακόμα και να μετακομίζουν προς άλλα προάστια, όπου εξασφάλιζαν ευκολότερη στέγη. Μέσω του Σχεδίου Περιοχής και του Τοπικού Σχέδιου θεωρώ ότι δόθηκαν κίνητρα για την ενθάρρυνση της οικιστικής χρήσης και θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική αυτή παράλληλα με τις υποδομές.
«Με ενδιαφέρει»
Ο νυν δήμαρχος έχει δηλώσει ότι τον Δεκέμβριο αφήνει οριστικά τη θέση του δημάρχου. Ισχύει ότι ενδιαφέρεστε για τη δημαρχία;
Είναι αλήθεια, η διεκδίκηση της δημαρχίας με ενδιαφέρει, όπως με ενδιαφέρει η συνεχής ενασχόληση με τη δημόσια ζωή και την τοπική κοινωνία, την οποία βιώνω έχοντας συμπληρώσει ήδη 10 χρόνια πολύ έντονης παρουσίας ως δημοτικός σύμβουλος. Στη δική μου σκέψη, η δημαρχία έρχεται ως μια φυσιολογική εξέλιξη και τη βλέπω καθαρά ως ένα επόμενο βήμα προσφοράς. Τη Λευκωσία την έχω περπατήσει, τη ζω και την απολαμβάνω. Πιστεύω ότι έχω ωριμάσει, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα και τις ανησυχίες των συνδημοτών μου. Με ενδιαφέρει όχι μόνο να τα διαπιστώνω, αλλά να βρίσκω λύσεις για να προχωρά η πόλη μας. Σε όλη αυτή τη 10ετή ενασχόληση βρισκόμουν και βρίσκομαι σε μια συνεχή επικοινωνία μαζί με τους δημότες μας. Με χαροποιεί και μου δίνει δύναμη η αναγνώριση και εκτίμηση που λαμβάνω από πολλούς απλούς ανθρώπους. Αισθάνομαι ότι έχω τις γνώσεις για να συνεχίσω. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει διάλογο με κοινωνικές και τοπικές ομάδες. Είναι αναγκαίο ακόμα να διαβουλευτώ και με την παράταξη από την οποία προέρχομαι, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού πάντα στήριζα τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξής μου και είμαι έτοιμος να περάσω μέσα και από αυτές εάν χρειαστεί. Ταυτόχρονα, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο δήμαρχος μιας πόλης, και μάλιστα της πρωτεύουσας, χρειάζεται να επιστρατεύσει όλη τη δύναμή του, τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησε, την επαφή με τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να διοικήσει με αποτελεσματικότητα και να επιτυγχάνει συναινέσεις. Να λειτουργεί πρώτα ως Λευκωσιάτης, υπερκομματικός. Με μετριοπάθεια, με διάθεση για ακούραστη προσπάθεια, να είναι δήμαρχος όλων των δημοτών του, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση, προτίμηση ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό απέδειξα με τον πολιτικό μου βίο, εντός και εκτός του δημαρχείου.
Πρωταγωνίστρια με όρους 21ου αιώνα
Κληθείς να πει κατά πόσον σήμερα έχει χαρακτήρα η Λευκωσία, ο Χρύσανθος Φάκας επισημαίνει ότι η πρωτεύουσα της Κύπρου έχει ιστορία και πολιτισμό. «Από αυτά εκπηγάζει ο χαρακτήρας της. Νιώθω ότι η σιωπηρή δύναμη της Λευκωσίας είναι το ιστορικό βάθος της που μπορεί να αναδειχθεί ως ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Η Λευκωσία είναι ξεχωριστή πόλη - συναπάντημα των πολιτισμών, ολόκληρων αυτοκρατοριών, που εξελίχθηκαν, άκμασαν και έσβησαν πάνω σε αυτούς τους δρόμους και τις πέτρες, αφήνοντας ένα ισχυρό αποτύπωμα. Τα τείχη, οι προμαχώνες, τα μνημεία, τα αρχοντικά, οι βυζαντινές εκκλησίες, άλλοι χώροι λατρείας, δείχνουν την ιστορική συνέχεια που είχε η πόλη μας, σαν σκυτάλη που έδινε ο κάθε Λευκωσιάτης στον επόμενο για να είμαστε σήμερα εδώ, αυτοί που είμαστε», προσθέτει. Η Λευκωσία, συνεχίζει, επενδύει στον πολιτισμό μας και θα συνεχίσει να το κάνει στηρίζοντας τα δεκάδες πολιτιστικά εργαστήρια, τους ομίλους, τις θεατρικές σκηνές, τα μουσεία, τις πινακοθήκες κ.ά. «Ο πολιτισμός και ο ανθρώπινος χαρακτήρας της πόλης συμπληρώνουν το οικονομικό και επιχειρηματικό πρόσωπό της και δίνουν στην πρωτεύουσα πολλά κίνητρα για να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει», συμπληρώνει ο κ. Φάκας.
Λευκωσία vs Λεμεσός;
Ναι, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι η Λεμεσός που είναι το οικονομικό κέντρο…
Είμαι της άποψης ότι είναι καλό να υπάρχει ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις πόλεις, ένας θετικός και υγιής ανταγωνισμός. Έτσι βελτιωνόμαστε! Οι πόλεις αξιοποιούν το δυναμικό, τη θέση τους και προσπαθούν για το καλύτερο των δημοτών τους. Το κάνει η Λεμεσός, το κάνει και η Λευκωσία που συνεχώς αλλάζει. H Λεμεσός προ δεκαετίας είχε καταφέρει να πάρει σημαντικά αυξημένα κονδύλια για ανάπλαση του παραλιακού της μετώπου. Κάτι αντίστοιχο πέτυχε η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια με πολλές επιτυχείς διεκδικήσεις. Η Λευκωσία μπορεί να αντιτάξει στη Λεμεσό με το πανέμορφο παραλιακό μέτωπό της τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, ως σύγχρονη και ποιοτική πόλη, ως κέντρο αποφάσεων, ως η εντός των τειχών μεσαιωνική πόλη, ως η πόλη των γειτονιών, των πανέμορφων προαστίων. Εξάλλου ο τουρισμός της Λευκωσίας έχει ως αιχμή του δόρατός του τον πολιτισμό της. Ας συγκριθούμε, δεν έχουμε πρόβλημα!
Κοινή μοίρα
Η Λευκωσία είναι μοιρασμένη από το 1963. Ποια πρέπει να είναι η σχέση των δύο δήμων, του ενός στις ελεύθερες περιοχές και του άλλου στις κατεχόμενες; Πρέπει να υπάρχουν κοινές δράσεις;
Η μοίρα και ο μελλοντικός προορισμός της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας θα πρέπει να είναι η επανένωση, με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και των διαχωριστικών γραμμών. Με αυτή την έννοια, οι σχεδιασμοί μας, πολεοδομικοί και άλλοι, θα πρέπει να αντανακλούν αυτόν τον στόχο, γιατί, αλλιώς καταργούμε την προοπτική μας. Μπορεί να μην αντιστοιχεί σε μας, ως Δήμος Λευκωσίας, να λύσουμε ένα τόσο βαθύ πολιτικό πρόβλημα, αλλά πρέπει να διατηρούμε γέφυρες συνεννόησης και να αγωνιστούμε από κοινού ώστε η Λευκωσία να επανενωθεί. Είτε συναισθηματικά, είτε ιστορικά, είτε πολεοδομικά, είτε ακόμα –αν θέλετε– και συμφεροντολογικά να το δουν κάποιοι, το καλό της Λευκωσίας, της Κύπρου και του λαού μας, είναι η κοινή πορεία. Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Λευκωσία βοηθά. Κοινές δράσεις και κοινός σχεδιασμός της πόλης συνιστούν ουσιαστική συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτά που έκαναν σε δύσκολες εποχές ο τότε δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδη μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί μέσω του προγράμματος Master Plan είναι κτήμα των Λευκωσιατών, ένα καλό παράδειγμα που ακολουθούμε γιατί ο σχεδιασμός της Λευκωσίας έχει πρόβλεψη για το μέλλον, περιλαμβάνει και τη σημερινή υπό κατοχή περιοχή και θα πρέπει να συνεχιστεί. Ενδεικτικά αναφέρω τον μεγάλο Δικοινοτικό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Μιας Μηλιάς, στον οποίο συμμετέχω ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.
Διασύνδεση έργων
Πώς συνδέονται τα έργα μεταξύ τους, εκτός τού ότι ταλαιπωρούν αρκετά τους Λευκωσιάτες;
Είναι αλήθεια ότι γίνονται έργα που συνεπάγονται ταλαιπωρία. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνδημότες μας για την υπομονή και την κατανόηση που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια. Το προσωπικό του δήμου και οι συνεργάτες μας εργάστηκαν εντατικά για να υλοποιήσουν έργα και στόχους που έχουμε όλοι μαζί, για την πόλη μας καθώς και το δημοτικό συμβούλιο που με μπροστάρη τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Γιωργκάτζη, πιστέψαμε σε αυτό το μεγαλεπήβολο πλάνο και εργαστήκαμε για την υλοποίησή του. Έγιναν έργα, τα οποία χωρίζω σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία είναι η εντός των τειχών πόλη, η δεύτερη το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας και η τρίτη οι οικιστικές περιοχές, οι ενορίες και συνοικίες, όπως ο Άγιος Ανδρέας, η Παλουριώτισσα, οι Άγιοι Ομολογητές, το Καϊμακλί, καθώς και άλλες ενορίες που είναι περιμετρικά του Εμπορικού Κέντρου (Άγιος Αντώνιος, Λυκαβηττός κ.α.).
Παλιό και νέο
Πώς επηρεάζουν την πόλη τα έργα στο Εμπορικό Κέντρο;
Η δεύτερη κατηγορία έργων που ξεχωρίζουν είναι το Εμπορικό Κέντρο της νέας πόλης, που ξεκινά έξω από τα τείχη. Η Πλατεία Ελευθερίας ενώνει το παλιό με το νέο, την ιστορική Λευκωσία με τη μοντέρνα και την επιχειρηματικά αναπτυσσόμενη Λευκωσία. Έτσι, αυτή η περιοχή που την ονομάζουμε Εμπορικό Τρίγωνο έχει ξεκινήσει τη μεγάλη και ολική της ανάπλαση, που αφορά τις τρεις κύριες αρτηρίες: Στασικράτους, Μακαρίου και Ευαγόρου, και τους πέριξ δρόμους. Τα έργα αυτά σκοπό έχουν να ξαναφέρουν την εμπορικότητα και επιχειρηματικότητα στο κέντρο της πόλης, όπως ήταν παλαιότερα. Το κέντρο της πόλης δέχθηκε καίριο πλήγμα το 2012 με την κατάρρευση της οικονομίας. Παρουσίαζε προβλήματα και προηγουμένως, τα οποία επιδεινώθηκαν γιατί η πολιτική του κεντρικού κράτους για δεκαετίες ήταν η αποκέντρωση της Λευκωσίας, η μεταφορά της εμπορικότητας στην περιφέρεια τής πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλέον «εκατοντάδες Μακαρίου» και να γίνει οριζόντια εξάπλωση με αποτέλεσμα τον μαρασμό του κέντρου της πρωτεύουσας, όπως τον βιώσαμε και ζήσαμε προ δεκαπενταετίας. Επιχειρούμε και αντιστρέφουμε τα δεδομένα αυτά και το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία. Σχεδιάσαμε και αναλάβαμε δράσεις όχι μόνο κατασκευαστικές. Τα αποτελέσματα φαίνονται στην οδό Στασικράτους. Όλα εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό και αφορούν το πακέτο μέτρων και κινήτρων με αποκορύφωμα τη δημιουργία του σχεδίου πόλεως. Το 2016 εξαγγείλαμε για πρώτη φορά το σχέδιο πόλεως, δίνοντας πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα όχι μόνο για να μην φεύγουν επιχειρήσεις και κάτοικοι, αλλά αντίθετα για να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είχε τεράστια θετική ανταπόκριση, και τα τελευταία τρία χρόνια, στο κέντρο της πρωτεύουσας υλοποιούνται κατασκευαστικά έργα, παράλληλα με αυτά του δήμου. Δημιουργείται στην ουσία μια ολόκληρη πόλη με εκατοντάδες γραφεία και οικιστικές μονάδες να ανεγείρονται συνεχώς. Απομένουν πολλά να γίνουν, αλλά θέσαμε γερές βάσεις για τη συνέχεια.
Ισορροπημένη πόλη
Στις γειτονιές της Λευκωσίας άλλαξε κάτι;
Αυτή είναι η τρίτη ομάδα έργων που ξεχωρίζω και αφορά οικιστικές περιοχές, τις γειτονιές των Λευκωσιατών. Μία ισορροπημένη πόλη δεν θα πρέπει να έχει ισχυρό κέντρο και υποβαθμισμένες προαστιακές περιοχές. Αυτά γίνονται σε μη προηγμένες χώρες. Η Λευκωσία, η πρωτεύουσα μας, χρειάζεται να είναι σύγχρονη με υποδομές παντού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας τής κάθε υποπεριοχής. Αντίθετα, διατηρώντας τον χαρακτήρα των γειτονιών, μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας με νέες υποδομές, όπως η δημιουργία δικτύου ομβρίων υδάτων, η δημιουργία πεζοδρομίων, η χωροθέτηση χώρων στάθμευσης και η βελτίωση της λειτουργίας του οδικού δικτύου εντός των γειτονιών και πολλά άλλα. Αυτό ξεκίνησε ήδη μέσω των εργασιών του Άρθρου 17, σε πολλές γειτονιές του Αγίου Ανδρέα, Καιμακλί, Αγίους Ομολογητές, Παλουριώτισσα, Λυκαβηττό, Άγιο Αντώνιο και άλλες περιοχές. Και όπως έχω προαναφέρει, όλα τα έργα θα πρέπει να εναρμονίζονται μεταξύ τους.
Ποιο ήταν το πιο δύσκολο έργο;
Το δυσκολότερο, κατ’ εμένα, ήταν η κατασκευή της οδού Στασικράτους. Υπήρχε πολύ αντίδραση, ειδικά την περίοδο που λόγω των εργασιών δεν είχε μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Θυμάμαι έντονες στιγμές με τους καταστηματάρχες. Σήμερα, όμως, όταν επισκέπτομαι την οδό Στασικράτους νιώθω μια τεράστια χαρά και ειδικά όταν συνομιλώ μαζί τους και μου μεταφέρουν την εκτίμησή τους. Η εκτίμηση των συνδημοτών μας είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.
Σκληρή δουλειά
Η δική σας συμβολή σε αυτά;
Ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου, με την εμπειρία που απέκτησα και την τριβή με τα προβλήματα, ανέλαβα τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της επιτροπής κυκλοφοριακών θεμάτων. Αυτή επιτροπή έχει κατά κύριο λόγο την αρμοδιότητα να αναδείξει και να προωθήσει ένα έργο προς υλοποίηση ή και να το θάψει εμμέσως. Πίστεψα και εργάστηκα για να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι έχω συμβάλει, ώστε να προχωρήσουν τα έργα σε αυτό το μεγάλο πλάνο για την Λευκωσία. Σε δύσκολες περιόδους δεν δίστασα να βγω δημόσια μπροστά και με ζήλο να στηρίξω τα έργα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια φρόντισα να έχω συνεχή εικόνα της κατάστασης και άμεση επικοινωνία και διάλογο με τους επηρεαζόμενους. Πιστεύω στην δύναμη των επιχειρημάτων, την ικανότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, ξεπερνώντας τα προβλήματα και τα εμπόδια. Δεν υποστηρίζω ότι ήμουν ο μόνος. Υπήρξε συλλογική προσπάθεια και ευχαριστώ τους συντελεστές και μέλη της επιτροπής μας, καθώς και όλο τον κυκλοφοριακό κλάδο, διότι έγινε σκληρή δουλειά τα τελευταία χρόνια.
Κυκλοφοριακό – Βιώσιμη Κινητικότητα
Πώς έγινε σκληρή δουλειά, αφού το κυκλοφοριακό πρόβλημα ακόμα μας καταταλαιπωρεί;
Θα σας πω το εξής: εάν ως δήμος δεν επεμβαίναμε δραστικά με καινοτόμες και ριζικές αλλαγές στο κυκλοφοριακό, σήμερα δεν θα μπορούσαν να κινηθούν καν τα οχήματα στο κέντρο από το κομφούζιο. Αυτό λένε και οι μετρήσεις στις έρευνες του αρμόδιου υπουργείου. Άρα, ναι, υπάρχει το πρόβλημα αλλά θα ήταν μη διαχειρίσιμο, εάν δεν δρούσαμε, εφαρμόζοντας αλλαγές. Η Λευκωσία εφάρμοσε το ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας, όπου ελήφθησαν όλα τα δεδομένα από όλη την επαρχία Λευκωσίας. Δεν ξέρω αν είναι παρήγορο, αλλά παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν μεγάλες πόλεις σε όλη τη Ευρώπη. Τα κέντρα των πόλεων παθαίνουν έμφραγμα λόγω των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Γι αυτό χρειάστηκε το πρόβλημα της Λευκωσίας να μελετηθεί εις βάθος και να δημιουργηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός που ονομάζεται Βιώσιμη Κινητικότητα. Εφαρμόσαμε μια σειρά κυκλοφοριακών μέτρων, τα οποία βασίζονταν στις αρχές τις Βιώσιμης Κινητικότητας, μέτρα τα οποία μάλιστα επιχορηγούνται γενναιόδωρα από την ΕΕ. Πρώτο, ενθαρρύναμε και διευκολύναμε τη μετακίνηση και προσβασιμότητα όλων των χρηστών του οδικού δικτύου. Όχι μόνο Ι.Χ. αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ποδηλάτες, τα άτομα στα τροχοκαθίσματα (ΑΜΕΑ), οι πεζοί, τα παιδιά. Τις αρχές αυτές εφαρμόζουμε στα νέα έργα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου, την πεζοδρόμηση της Πλατείας Ελευθερίας, της Κωστάκη Παντελίδη και πολλών άλλων οδών εντός της Λευκωσίας. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε ζεύγη μονοδρομήσεων, κάτι το οποίο είναι θεμελιώδης ανάγκη σε όλα τα κέντρα των πόλεων. Σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε την καλύτερη ροή της κυκλοφορίας. Το ίδιο εφαρμόσαμε εντός των γειτονιών με την μονοδρόμηση και με χώρους στάθμευσης επί της οδού. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου, όπου θα εισέρχεσαι στην πόλη και θα εξέρχεσαι από την Καλλιπόλεως, που ήδη είναι μονόδρομος. Κλασικό θετικό παράδειγμα είναι η μονοδρόμηση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως και της ενδιάμεσης περιοχής. Υπενθυμίζω ότι προ του έργου, η Καλλιπόλεως κυκλοφοριακά ήταν από τους χειρότερους δρόμους. Σε ώρες αιχμής μπορεί και να ήθελες 25 λεπτά να πας από την αγορά Αγίου Αντωνίου έως την Τεχνική Σχολή. Σήμερα, σε ώρα αιχμής θέλεις το πολύ πέντε λεπτά. Επίσης, περιορίσαμε πολύ τις δεξιόστροφες κινήσεις, που και αυτές επιβαρύνουν πολύ την κυκλοφορία.
Λεωφορείο ή αυτοκίνητο;
Δεν καταφέρατε όμως να βάλετε τους Λευκωσιάτες στα λεωφορεία…
Το κυριότερο και σημαντικότερο μέτρο που θα ανακουφίσει τη Λευκωσία είναι η χρήση των δημόσιων μεταφορών. Πρέπει να αυξήσουμε την συμμετοχή και να εγκαταλείψουμε το ΙΧ. Στην Κύπρο γινόταν το αντίθετο. Ενθάρρυνση της χρήσης του ιδιωτικού οχήματος για χρόνια εις βάρος των δημόσιων μεταφορών. Μεγάλοι δρόμοι, προβολή του αυτοκινήτου με περιφρόνηση στα λεωφορεία. Για να περιοριστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δημόσιες μεταφορές, θα πρέπει εμείς πρώτοι και τα παιδιά μας, η νέα γενιά, να ανέβουμε στο λεωφορείο και να νιώσουμε ότι είναι το κύριο μεταφορικό μας μέσο. Ως Δήμος δημιουργήσαμε το δίκτυο μικρών λεωφορείων. Οργανώσαμε κι άλλες πολλές εναλλακτικές επιλογές διακίνησης, με πιο φιλόδοξη τον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο της Λευκωσίας: από την Έγκωμη (Ευρωπαϊκό και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) θα περνά μέσα από το κέντρο της πόλης και θα φθάνει μέχρι το Καιμακλί και το Πανεπιστήμιο FREDERICK. Αργήσαμε γενικά στην Κύπρο, είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο για εναλλακτικές επιλογές διακίνησης, αλλά τουλάχιστον οδεύουμε πια προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, μια άλλη επιλογή μας είναι το τραμ, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί. Θεωρώ ότι είναι βιώσιμο και θα συμβάλει για περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Αύξηση συντελεστών δόμησης
Το στεγαστικό πρόβλημα της Λευκωσίας πώς θα επιλυθεί;
Το στεγαστικό ζήτημα βρίσκεται ξεκάθαρα σε πορεία βελτίωσης. Για χρόνια, λόγω των χαμηλών συντελεστών δόμησης, πολλοί Λευκωσιάτες μετακινούνταν στους περιφερειακούς δήμους όπου ήταν ελεύθερη και απρόσκοπτη η κατοίκηση. Σήμερα, ακόμα και ένας γονιός μπορεί να κτίσει και δεύτερο και τρίτο όροφο πάνω από την οικία του για να στεγάσει τα παιδιά του. Το επιστέγασμα όλων των πολιτικών για τις οποίες αναφέρομαι είναι το σχέδιο περιοχής. Στο κέντρο της πόλης, μέσω της εξαγοράς συντελεστή δόμησης, παραχωρήθηκε το δικαίωμα για ανέγερση εκατοντάδων οικιστικών μονάδων. Σύντομα θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα.
Βασικοί στόχοι
Άρα, καταληκτικά, θα μας πείτε σε πέντε γραμμές τους βασικούς σας στόχους σε περίπτωση που είστε εσείς ο επόμενος δήμαρχος Λευκωσίας;
Πρώτα και πάνω απ’ όλα στόχος μου είναι να δω την πόλη μου να επανενώνεται. Το δεύτερο είναι να δω όλη την επικράτεια του δήμου να ακολουθεί μια πορεία ανάπτυξης. Οι περιοχές που έμειναν πίσω να ευθυγραμμιστούν με τις υπόλοιπες, οι περιοχές με ιδιαίτερη ταυτότητα να αναβαθμιστούν. Το τρίτο είναι να δω την πόλη μου και το κέντρο της να γίνεται και πάλι ένα ισχυρό πρωταγωνιστικό οικονομικό κέντρο, με επιχειρήσεις, νέες εταιρείες, καταστήματα σε πλήρη δραστηριότητα και σαφώς αύξηση στο οικιστικό δυναμικό της. Η Λευκωσία είναι η πόλη της ποιότητας. Μπορεί να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια με όρους του 21ου αιώνα, προσφέροντας στους κατοίκους της υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερή αναβάθμιση. Όχι απλώς ως πόλη που επιβιώνει ύστερα από πλήγματα, αλλά μια πρωτεύουσα που ακτινοβολεί σε όλη την Κύπρο. Η Λευκωσία, άλλωστε, είναι η καρδιά της Κύπρου.
Χρύσανθος Φάκας: Έτοιμος για τη δημαρχία της Λευκωσίας - Ολόκληρη η συνέντευξη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.