Σε κομβικό σταυροδρόμι ενόψει συνεδρίου το ΑΚΕΛ - Εκλογή Γ.Γ. με το βλέμμα στις προεδρικές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ

Header Image

Κάποιοι θέτουν το δίλημμα κατά πόσο το κόμμα της Αριστεράς θα παραμείνει Μαρξιστικό - Λενινιστικό ή αν θα προσεγγίσει περισσότερο τα σοσιαλδημοκρατικά πρότυπα.

 

Το ΑΚΕΛ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων στο επικείμενο συνέδριο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 2-4 Ιουλίου 2021. Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Άντρου Κυπριανού, ωστόσο το συνέδριο θα κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει για πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η εικόνα και η ουσία του κόμματος της Αριστεράς, τα στοιχεία που θα πρέπει να καθορίζουν τις συμπράξεις που θα κάνει ενόψει προεδρικών εκλογών αλλά και το κατά πόσο τίθεται ως πρώτιστος στόχος η αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ής Μαΐου έφερε γκρίνια και δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη του κόμματος της Αριστεράς, ωστόσο την ίδια στιγμή θορύβησε μερίδα στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί και μπροστά στον φόβο περαιτέρω μείωσης της δύναμης του ΑΚΕΛ έθεσαν εαυτούς στον εσωκομματικό διάλογο.

Κάποιοι θέτουν το δίλημμα κατά πόσο το κόμμα της Αριστεράς θα παραμείνει Μαρξιστικό - Λενινιστικό ή αν θα προσεγγίσει περισσότερο τα σοσιαλδημοκρατικά πρότυπα. Επί της ουσίας όμως για το ΑΚΕΛ δεν υφίσταται ένα τέτοιο δίλημμα καθώς η ιδεολογία δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πράγματα που πλήττουν το κόμμα (όπως αναφέρει η επικρατούσα άποψη εντός της ηγεσίας), ενώ στελέχη επισημαίνουν πως αυτή ήταν η ιδεολογία και κατά την περίοδο που το ΑΚΕΛ είχε ποσοστά άνω του 30%. Ως εκ τούτου, οι διαφοροποιήσεις και οι αλλαγές αναμένεται να αναζητηθούν σε πιο πρακτικά και λειτουργικά επίπεδα και όχι στην ιδεολογική διαφοροποίηση του κόμματος.

Το συνέδριο

Επί της ουσίας στο συνέδριο δεν αναμένεται να γίνουν καταστατικές ή άλλες αλλαγές. Αυτό που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι ένας απολογισμός, με αυτοκριτική διάθεση, για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για το πού βαδίζει το κόμμα. Θα γίνουν επίσης τοποθετήσεις για το ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση για το κόμμα της Αριστεράς ενόψει της συνέχειας, ενώ αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, σε μεταγενέστερο στάδιο να προχωρήσει σε σύγκληση καταστατικού συνεδρίου, σε χρόνο που θα είναι ο καταλληλότερος, έτσι ώστε να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Παράλληλα όμως θα ληφθούν και αποφάσεις στη βάση των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει συνεδρίου, όπως και για κριτήρια που τίθενται για μελλοντικές συνεργασίες. Από εκεί και πέρα, σαφώς και είναι ουσιαστικής σημασίας η ψηφοφορία από τους συνέδρους, η οποία θα οδηγήσει στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (γύρω στα 105 άτομα). Ακολούθως την Κυριακή 4 Ιουλίου, αν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα συνέλθουν έτσι ώστε να εκλέξουν τον νέο γ.γ. του ΑΚΕΛ μόνο. Άρα εκτός απροόπτου το ΑΚΕΛ από την Κυριακή 4 Ιουλίου θα έχει νέο γενικό γραμματέα. Αφού εκλεγεί ο γ.γ., έχει βάσει καταστατικού 15 μέρες για να συγκαλέσει εκ νέου την Κεντρική Επιτροπή και να ψηφίσει μέλη της Γενικής Γραμματείας του κόμματος αλλά και μέλη του Πολιτικού Γραφείου (στην προκειμένη περίπτωση αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο σε 7-10 μέρες μετά το συνέδριο).

Ο επόμενος γ.γ. του ΑΚΕΛ

Με δεδομένη την πρόθεση του Άντρου Κυπριανού να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση γενικού γραμματέα του κόμματος, όπως όλα δείχνουν ανοίγει ο δρόμος για τον εκπρόσωπο Τύπου Στέφανο Στεφάνου αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη να θέσουν εαυτούς ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής διεκδικώντας τη θέση. Την ίδια όμως στιγμή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες, καθώς μπορεί ο καθένας να προτείνει τον εαυτό του και να τεθεί προς ψηφοφορία σύμφωνα με τη διαδικασία. Ακούστηκαν πολλά το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο προσώπων από διαφορετικούς κύκλους εντός ΑΚΕΛ. Κάποιοι βάζουν στο κάδρο ενδεχόμενη υποψηφιότητα Άριστου Δαμιανού ή Χρίστου Χριστοφίδη, ενώ έχει γραφτεί ακόμα και για στροφή στη νέα γενιά με πιθανές υποψηφιότητες όπως αυτή του βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργου Κουκουμά. Ωστόσο, αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν μάλλον ιδιαίτερα απομακρυσμένα σενάρια. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα κομματικά πηγαδάκια αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κινητικότητα από πρόσωπα όπως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου. Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποψηφιότητες για γενικό γραμματέα του κόμματος δεν τίθενται στο συνέδριο αλλά στην Κεντρική Επιτροπή που ακολουθεί.

Γραμματεία και Πολιτικό Γραφείο

Η εκλογή των μελών της Γραμματείας του κόμματος αλλά και του Πολιτικού Γραφείου γίνονται σε μεταγενέστερο στάδιο και όχι τις ημέρες του συνεδρίου. Ωστόσο, ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια εικόνα για το ποιες αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο προσώπων και ποιοι είναι οι διεκδικητές των θέσεων που αναμένεται να κενωθούν. Από τη Γραμματεία θα αποχωρήσουν οι Άντρος Κυπριανού, Πάμπης Κυρίτσης, Χρίστος Αλέκου, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμα η παραμονή ή όχι του Τουμάζου Τσιελεπή (βασικός προβληματισμός οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού στο κόμμα της Αριστεράς). Εκ του αποτελέσματος, το ΑΚΕΛ καλείται να αντικαταστήσει σχεδόν τη μισή Γραμματεία του κόμματος. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία των Στέφανου Στεφάνου και Γιώργου Λουκαΐδη στη νέα Γραμματεία. Δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο οικονομικός υπεύθυνος Νίκος Ιωάννου. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του ατόμου που θα αναλάβει κεντρικός οργανωτικός του ΑΚΕΛ (είτε ως μέλος ή να παρακάθεται), με τον Χάρη Καράμανο να ακούγεται για τη θέση αυτή, ενώ το προηγούμενο διάστημα γράφτηκε για ενδιαφέρον από πλευράς Νεοκλή Συλικιώτη (δεν αποκλείεται να θέσει εαυτόν στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής ανεξάρτητα από το αν θα είναι ή όχι κεντρικός οργανωτικός). Από εκεί και πέρα, αν ακολουθηθεί το υφιστάμενο μοντέλο σύστασης της Γραμματείας, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της Σωτηρούλας Χαραλάμπους από πλευράς ΠΕΟ (μετά την αποχώρηση Κυρίτση), ωστόσο αυτό μένει να διαφανεί. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της Ελένης Μαύρου, του Άριστου Δαμιανού όπως και του Χρίστου Χριστοφίδη για μία από τις επτά θέσεις της Γραμματείας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύσταση του Πολιτικού Γραφείου, ακούγονται ήδη πολλά περί ανανέωσης ακόμα και σε ποσοστό που φτάνει το 50% του σώματος. Με δεδομένο ότι στο Πολιτικό Γραφείο συμμετέχουν και τα μέλη της Γραμματείας, αυτό σημαίνει πως εκ των πραγμάτων η συζήτηση ξεκινά με 3 τουλάχιστον αν όχι 4 αλλαγές (Κυπριανού, Αλέκου, Κυρίτσης και ενδεχομένως Τσιελεπής). Δεν αποκλείεται άλλωστε να δούμε κι άλλες αποχωρήσεις, ενδεχομένως από τη Μέλια Αβραάμ ή ακόμα και τη Σκεύη Κουκουμά. Αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για νέα μέλη στο Πολιτικό Γραφείο. Ακούγεται έντονα η προώθηση νέων στελεχών, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Κουκουμάς, Χρίστος Χριστόφιας, Χάρης Πολυκάρπου και όχι μόνο, ενώ μέχρι στιγμής θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή όλων των επαρχιακών γραμματέων του κόμματος. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ενδιαφέρον από στελέχη με παρουσία εντός Κοινοβουλίου, όπως οι Άντρος Καυκαλιάς και Κώστας Κώστα. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέχρι τον Μάιο του 2022 να έχουμε αλλαγές και σε επίπεδο επαρχιακών γραμματέων σε συγκεκριμένες επαρχίες.

Τα βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το κόμμα…

Στο ΑΚΕΛ έχει ήδη ξεκινήσει δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος, με μέλη και φίλους του κόμματος της Αριστεράς να παραθέτουν τις απόψεις τους για την επόμενη μέρα. Οι προβληματισμοί που καταγράφονται συνοψίζονται στα εξής:

• Το κόμμα καλείται να επαναβεβαιώσει κατά πόσο ο γνώμονας ενεργειών θα είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου το 2023.
• Αντιδράσεις υπάρχουν από τη βάση του κόμματος και σε σχέση με το ότι η Κεντρική Επιτροπή σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από έμμισθο προσωπικό, γεγονός που αναμένεται να προβληματίσει τον διάλογο.
• Καλείται επίσης να ξεκαθαρίσει αν μέσα από τις πρακτικές, τις πολιτικές και την επικοινωνία θα απευθύνεται στον κόσμο, στους πολίτες γενικότερα ή αν θα εστιάσει περισσότερο στα μέλη του και στο εσωκομματικό ακροατήριο.
• Το κόμμα καλείται να αποδείξει πως ακούει και αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τα προβλήματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, χωρίς επικρίσεις. Παράλληλα, να προτείνει εφικτές λύσεις.
• Το κόμμα καλείται να βρει τους μηχανισμούς και τους τρόπους έτσι ώστε οι αναλύσεις που γίνονται για το τι κρατά πίσω το κόμμα της Αριστεράς να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις που να φέρουν κοντά τους πολίτες. Να μην μείνει για μία ακόμα φορά στις διαπιστώσεις, όπως αναφέρουν τα μέλη.
• Το κόμμα καλείται να βρει τρόπους να μετουσιωθούν οι κομματικές ομάδες βάσεις σε μηχανισμούς αποτελεσματικής επικοινωνίας με τις θέσεις και τις απόψεις της βάσης και να μην μετατραπούν σε μηχανισμούς αποτελεσματικού ελέγχου των απόψεων αυτών.
• Ο τρόπος λειτουργίας και δομής γενικότερα μέσα από τον οποίο παράγεται πολιτική εντός του κόμματος, όπως για παράδειγμα οι Επαρχιακές Επιτροπές ή τα διάφορα γραφεία που λειτουργούν εντός κόμματος. Αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο δείγμα γραφής στις αλλαγές από πλευράς της νέας ηγεσίας.
• Το κόμμα καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει περισσότερο ρόλο στα μέλη σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν επίσης μέλη που ζητούν περισσότερη λογοδοσία της ηγεσίας προς τα μέλη του κόμματος.
• Θα πρέπει επίσης να αποφασίσει για τον ρόλο και την επιρροή των Νέων Δυνάμεων στην παραγωγή πολιτικής και δράση του κόμματος.

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play