Μπουρκίνα Φάσο: Παιδιά στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 130 άμαχους

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ουσενί Ταμπουρά δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους, οι δράστες της επίθεσης ήταν ανήλικοι. Ο ΟΗΕ στηλίτευσε αμέσως το γεγονός.

 

Η σφαγή στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 130 άνθρωποι - 132 σύμφωνα με τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό των θυμάτων, 160 σύμφωνα με πηγές στην περιοχή -, διαπράχθηκε κυρίως από στρατολογημένα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη η κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένοπλοι έκαναν έφοδο στο χωριό Σολχάν το απόγευμα της 4ης Ιουνίου, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων και πυρπόλησαν σπίτια. Επρόκειτο για τη χειρότερη ενέργεια που διαπραχθεί εδώ και χρόνια στην περιοχή που λυμαίνονται τζιχαντιστές οι οποίοι ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος, είτε στην αλ Κάιντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ουσενί Ταμπουρά δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους, οι δράστες της επίθεσης ήταν ανήλικοι. Ο ΟΗΕ στηλίτευσε αμέσως το γεγονός.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους», τόνισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Παρά τις επεμβάσεις τόσο ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, όσο και στρατευμάτων άλλων χωρών, οι επιθέσεις τζιχαντιστών συνεχίζονται αδιαλείπτως κατά μήκος της ζώνης του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική - στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μαλί, στον Νίγηρα και αλλού.

Αξιωματούχοι στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση αυτού του μήνα - οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλα τμήματά της - λένε πως έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν παιδιά ως αιχμή του δόρατος για τέτοιες ενέργειες. Αλλά αυτή είναι μακράν η πιο αιματηρή.

Από το 2018, στη φτωχότερη χώρα της Δυτικής Αφρικής οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αμάχων δεν σταματούν να αυξάνονται.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1,2 εκατ. άλλοι έχουν εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς της UNICEF. Πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι συγκεντρωμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Πάνω από 2.200 σχολεία έχουν κλείσει - ή σχεδόν το ένα στα δέκα -, στερώντας από 300.000 παιδιά τη μόρφωσή τους.

Επίσης χθες η Βουλή στην Μπουρκίνα Φάσο ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που τελεί σε ισχύ σε πολλές επαρχίες από τον Δεκέμβριο του 2018 για άλλους 12 μήνες από τη 13η Ιουλίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναστέλλει αρκετές θεμελιώδεις ελευθερίες, για παράδειγμα το δικαίωμα της συνάθροισης, ενώ δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας διάφορες υπερεξουσίες, όπως η δυνατότητα να ερευνούν σπίτια χωρίς να διαθέτουν ένταλμα μέρα ή νύχτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play