Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από νέα μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσον αφορά το μέγεθος της παραοικονομίας στον τόπο μας. Συγκεκριμένα, η μελέτη με τίτλο «The Shadow Economy in Cyprus: Evidence from the Electricity Consumption and Currency Demand Methods», καταδεικνύει ότι η Κύπρος όχι μόνο παρουσιάζει υψηλά ποσοστά παραοικονομίας αλλά σε σύγκριση και με άλλες μεσογειακές χώρες αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά εκτεταμένο, κάτι που αναφέρεται και σε παλαιότερη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου το συμπέρασμα είναι πως η παραοικονομία κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ του 30% με 34%.
Ευρήματα μελέτης
Η μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εφαρμόζοντας δύο εξειδικευμένες στατιστικές μεθόδους, currency demand approach (μέθοδος ζήτησης μετρητών) και energy consumption approach (μέθοδο κατανάλωσης ενέργειας), υπολογίζει ότι η παραοικονομία κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ του 11% με 18% ως ποσοστό του ΑΕΠ όσον αφορά την πρώτη μέθοδο, και μεταξύ 25% με 34% ως προς το ΑΕΠ όσον αφορά τη δεύτερη μέθοδο.
Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 1995 με 2018 και από αυτή φαίνεται ότι η παραοικονομία παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο την περίοδο του 2010 πριν δηλαδή τη χρηματοπιστωτική κρίση και κατά τη διάρκεια της φούσκας των ακινήτων η οποία οδήγησε σε πλασματική ανάπτυξη άλλους τομείς της οικονομίας. Το 2013 η παραοικονομία σημείωσε κάμψη προφανώς λόγω της μείωσης και της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο με τη σταδιακή ανάκαμψη του ΑΕΠ, η παραοικονομία ακολουθεί και πάλι αυξητική πορεία. Η μελέτη αναφέρει ότι η χρονική περίοδος που καλύπτει η έρευνα θεωρείται σημαντική γιατί σε αυτήν η οικονομία έχει υποστεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές όπως η χρηματοοικονομική φιλελευθεροποίηση, η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση του ευρώ καθώς και η πρόσφατη τραπεζική κρίση. Αυτή είναι η πρώτη ερευνητική εργασία που εφαρμόζει την προσέγγιση κατανάλωσης ενέργειας για την εκτίμηση της παραοικονομίας που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην κυπριακή οικονομία.
«Έχουμε πρόβλημα»
«Η παραοικονομία είναι αρκετά δύσκολο να υπολογιστεί, ωστόσο με βάση τις μελέτες που διενεργούμε στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, εκτιμούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες», ανέφερε στον «Π» ο δρ Γιώργος Συρίχας. Ο δρ Συρίχας εξήγησε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς την παραοικονομία, όμως θα πρέπει να την περιορίσουμε γιατί το κράτος χάνει αρκετά έσοδα. «Θα πρέπει να προωθήσουμε τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για πληρωμές. Η χρήση μετρητών στην Κύπρο είναι εκτεταμένη. Αφού έχουμε επιλογή για να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά μέσα γιατί προτιμούμε μετρητά; Αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει ζήτημα», κατέληξε ο δρ Συρίχας.
Άλλες χώρες
Σημειώνεται ότι παλαιότερες μελέτες οι οποίες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο κατανάλωσης ενέργειας για τη χρονική περίοδο 2008 με 2013 υπολόγισαν τη μαύρη οικονομία στην περίπτωση της Ελλάδας στο 20% με 30%, στην περίπτωση της Πορτογαλίας στο 18% με 21% και στην περίπτωση της Ισπανίας στο 12% με 18%. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η παραοικονομία στην Κύπρο βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες.
Τη μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών υπογράφουν οι Χριστόφορος Ανδρέου, Έλενα Ανδρέου, Στέφανη Μιχαήλ και Γιώργος Συρίχας.
Στο κόκκινο η παραοικονομία στην Κύπρο - Πολύ το μαύρο χρήμα

Ο δρ Συρίχας εξήγησε στον «Π» ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς την παραοικονομία, όμως θα πρέπει να την περιορίσουμε γιατί το κράτος χάνει αρκετά έσοδα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.