Πολύ πιο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε ο πληθωρισμός στην Κύπρο, με το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης αυτής να οφείλεται στην αύξηση στις τιμές ενέργειας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο τέλος Ιουνίου του 2021 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε στο 2,2% με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Ιούλιο του 2021 να τον ανέβαζαν στο 2,5%. Ωστόσο, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου για τον μήνα Ιούλιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανήλθε στο 4%.
Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2020 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 33,9% και στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 19,9%. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-12,4%). Παράλληλα, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στην κατηγορία μεταφορές (5,4%), ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία επικοινωνίες (2,3%).
Καταναλωτές
Στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων που δημιουργούνται και των αλυσιδωτών επιδράσεων στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και ιδιαίτερα των καυσίμων, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το κόστος αύξησης των τιμών στα καύσιμα οφείλεται στη μεταφορά των δεξαμενών καυσίμων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Αποτέλεσμα τούτου όπως υποστηρίζει η Ένωση Καταναλωτών είναι η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. «Εμείς ζητούμε επιτέλους διαφάνεια και την πλήρη αλήθεια από τους αρμόδιους και εξηγήσεις για το τι ακριβώς και πώς κάποιοι επιτρέπεται να λειτουργούν με τέτοια αυθαιρεσία σε βάρος του έτσι κι αλλιώς βαριά φορολογούμενου για τα καύσιμα καταναλωτή και των επιχειρήσεων που ανεβάζουν και τις τιμές των προϊόντων τους, με επιπρόσθετη ζημιά επίσης για τους καταναλωτές. Ζητούμε τέλος από την ΕΠΑ να αναλάβει δράση και να αποκαταστήσει τους Κανόνες Ανταγωνισμού ενός υποτίθεται ευρωπαϊκού κράτους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών.
Υπάρχει λόγος
Ωστόσο, διαφορετική ερμηνεία δίδει ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου ο οποίος αναφέρει ότι η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές είναι λογική, από τη στιγμή που μια ιδιωτική εταιρεία έχει αύξηση του κόστους της, τότε θα πρέπει να εξεύρει τρόπο να μετακυλιστεί αυτό το κόστος και να μειώσει τυχόν ζημιές. «Στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχουμε καθορίσει ένα λογικό κέρδος για τις εταιρείες και είμαστε σε συνεχή έλεγχο ώστε να τηρούνται όλες οι ενδεικνυόμενες απαιτήσεις», ανέφερε ενώ υπενθύμισε ότι ως ύστατο όπλο η αρμόδια υπουργός μπορεί να επιβάλει πλαφόν στις τιμές καυσίμων.
Πάνω οι τιμές καυσίμων και υπάρχει λόγος

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2020 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 33,9% και στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 19,9%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.