Συνέντευξη στο politis.com.cy για τη δημιουργία της «Δεύτερης Ζωής» παραχώρησε ο κ. Γιάννης Κακουλλής, Μηχανολόγος Μηχανικός. Ο κ. Κακουλλής μας εξηγεί τον σκοπό της δημιουργίας του καταστήματός του, ενώ διευκρινίζει πως είναι μια εθελοντική μη-κερδοσκοπική επιχείρηση. «Ο καθένας μπορεί να φέρει οικιακά αντικείμενα που δεν χρειάζεται αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε αντάλλαγμα να πάρει κάτι άλλο που του είναι χρήσιμο», επισημαίνει. Τονίζει πως σε άλλες χώρες οι συνειδητοποιημένοι πολίτες δεν ντρέπονται να χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα αντικείμενα γιατί όχι μόνο είναι πιο φτηνά αλλά συμβάλλουν σε ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον ενώ όπως λέει νιώθει αισιόδοξος καθώς βλέπει σημάδια αλλαγής και στην Κύπρο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:
Τι σας ώθησε για να λειτουργήσετε την Δεύτερη Ζωή;
Όλοι μας έχουμε στα σπίτια μας πράγματα που δεν χρειαζόμαστε αλλά λυπούμαστε να τα πετάξουμε. Από την άλλη υπάρχουν άτομα που χρειάζονται αυτά τα πράγματα αλλά δεν ξέρουν που να τα βρουν. Έτσι δημιούργησα μαζί με την γυναίκα μου την Δεύτερη Ζωή. Ένα μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό κατάστημα όπου ο καθένας μπορεί να φέρει οικιακά αντικείμενα που δεν χρειάζεται αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε αντάλλαγμα να πάρει κάτι άλλο που του είναι χρήσιμο. Εκτός του ότι εξυπηρετούνται συμπολίτες μας επιπλέον αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη αντικειμένων στο περιβάλλον. Αν κάποιος δεν έχει κάτι να φέρει τότε χρεώνεται μικροποσά τα οποία καλύπτουν βασικές ανάγκες του καταστήματος. Τα καθαρά έσοδα, αν υπάρχουν, διατίθενται σε περιβαλλοντικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπουμε χρήσιμα πράγματα να πετιούνται σε χωράφια, άδεια οικόπεδα και παραλίες. Αυτό είναι κάτι που δεν τιμά τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας και πρέπει να το σταματήσουμε.
Η επαναχρησιμοποίηση είναι μια διαδικασία που ενθαρρύνεται ενεργά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί σημαντικό μέρος της πορείας μας σε μια Κυκλική Οικονομία
Από πού βγήκε η ονομασία;
Όπως λέει και η λέξη δίνουμε Δεύτερη Ζωή σε οικιακά αντικείμενα τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα κατέληγαν σε κάποιο Πράσινο Σημείο με άγνωστο τον τελικό προορισμό ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο χωράφι ή παραλία.
Μέχρι πρότινος πολλοί ένοιωθαν ντροπή να χρησιμοποιήσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα. Άλλαξε η συγκεκριμένη νοοτροπία;
Σε άλλες χώρες οι συνειδητοποιημένοι πολίτες δεν ντρέπονται να χρησιμοποιούν μεταχειρισμένα αντικείμενα γιατί όχι μόνο είναι πιο φτηνά αλλά συμβάλλουν σε ένα πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Βλέπω σημάδια αλλαγής και στην Κύπρο που με κάνουν να νιώθω αισιόδοξος.
Ντροπή δεν είναι να χρησιμοποιούμε μεταχειρισμένα. Ντροπή είναι να τα πετάμε όπου φτάσουμε.
Πως θα έχει βιωσιμότητα ένα τέτοια εγχείρημα; Ποιο το επιχειρηματικό σας πλαίσιο;
Το κατάστημα είναι μια εθελοντική μη-κερδοσκοπική επιχείρηση. Οι στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας του καταστήματος όπως ρεύμα, νερό κλπ καλύπτονται από μικροέσοδα και εισφορές. Αμοιβή μας είναι τα χαμόγελα των παιδιών, η εκτίμηση του κόσμου και η συμβολή μας σε ένα καθαρότερο εριβάλλον
Ποια η ανταπόκριση των πολιτών;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική. Παίρνουμε πράγματα από πολύ κόσμο που μας βρήκε μέσω Facebook, από φίλους ή από στόμα σε στόμα. Έρχονται από άλλες πόλεις και μας ρωτούν αν θα ανοίξουμε παράρτημα και στην πόλη τους. Το κατάστημα είναι πλήρες από κάθε λογής πράγματα. Προσπαθούμε να είναι σε καλή λειτουργήσιμη κατάσταση και να είναι καθαρά. Έχουμε μεγάλη συλλογή από παιδικά παιχνίδια, βιβλία, οικιακά σκεύη, ηλεκτρικές συσκευές και πολλά άλλα. Προσπαθούμε μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων ή και απευθείας να βοηθήσουμε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Κατάστημα ανταλλαγής στη Λεμεσό δίνει μια δεύτερη ζωή στα καθημερινά μας αντικείμενα

«Ο καθένας μπορεί να φέρει οικιακά αντικείμενα που δεν χρειάζεται αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε αντάλλαγμα να πάρει κάτι άλλο που του είναι χρήσιμο».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.