Σε δυο εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία, θολό ακόμα το τοπίο για SafePass και ανεμβολίαστους

ΝΑΤΑΛΙΑ Κ. ΔΑΛΙΑΝΗ

Header Image
Σε σημερινή συνάντηση, μεταξύ της συμβουλευτικής επιτροπής, του υπουργού Υγείας και του υπουργού Παιδείας, αναμένεται να δοθεί μία απάντηση για το τι τελικά θα γίνει με το λεγόμενο Safepass.

 

Έντονος προβληματισμός υπάρχει ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε περίπου δύο εβδομάδες, καθώς ακόμα δεν είναι απόλυτα σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας. Σε σημερινή συνάντηση, μεταξύ της συμβουλευτικής επιτροπής, του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, αναμένεται να δοθεί μία απάντηση για το τι τελικά θα γίνει με το λεγόμενο Safepass, αφού προκύπτουν πολλά ζητήματα πρακτικότητας. Το μεγάλο δε στοίχημα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει το ΥΠΠΑΝ με τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί και που παράλληλα αρνούνται να υποβάλλονται σε rapid test.

Πολλές οι απορίες

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα σχολική χρονιά, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει με προβλήματα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει ότι «υπάρχουν διάφορες κατηγορίες μαθητών. Υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, υπάρχουν οι μαθητές που έχουν νοσήσει, υπάρχουν οι μαθητές που αρνούνται, αλλά φυσικά εκεί θα ακολουθείται ότι στο σχολείο θα μπαίνει όποιος έχει το Safepass». Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχουν απορίες σχετικά με το τι θα συμβαίνει όταν θα εντοπίζονται θετικά κρούσματα μέσα στην τάξη, τι θα γίνεται με τους εμβολιασμένους και τα παιδιά που έχουν νοσήσει, «θα θεωρούνται επαφές και θα παραμείνουν στο σχολείο, θα πάνε στο σπίτι, θα συνεχίσουν στο σχολείο»; Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου: «εμείς ξεκάθαρα είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά είναι σεβαστή και η άλλη άποψη και εναπόκειται στην κάθε οικογένεια, στον κάθε άνθρωπο τι θα αποφασίσει σχετικά με τον εμβολιασμό. Απλώς, στα σχολεία θα τηρούνται κάποιοι κανονισμοί, με την είσοδο στο σχολείο με το Safepass». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές ασάφειες σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει ξεκάθαρα το Υπουργείο Παιδείας να τοποθετηθεί για τα παιδιά που θα αρνούνται να προσκομίζουν Safepass για την είσοδο στο σχολείο και θα παραμένουν στο σπίτι, τι εκπαίδευση θα τους παρέχει: σύγχρονη, ασύγχρονη, θα υπάρχουν απουσίες; Όλα αυτά δεν πρέπει να αιωρούνται, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες απαντήσεις, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

«Να μείνουν ανοιχτά»

Απ' τη μεριά της, η λέκτορας παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, αναφέρει ότι οι συστάσεις που υπάρχουν από τον ΠΟΥ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν ότι πρέπει να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά, διότι οι ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις στην παιδική ηλικία από παρατεταμένο κλείσιμο είναι σημαντικές. Μάλιστα, προσθέτει ότι λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης δέλτα πρέπει να υπάρξει ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αποστάσεις, αεριζόμενοι χώροι, χρήση μάσκας -η οποία πλέον συστήνεται ιδιαίτερα και στα παιδιά ηλικίας πάνω από  2 ετών- ώστε να υπάρξει φραγμός της διασποράς στον σχολικό χώρο. Επίσης, χρειάζονται πολλά μέτρα ταυτόχρονα, όπως τακτικός έλεγχος για ανίχνευση κρουσμάτων και επαφών, για να μην υπάρξει μεγάλη επέκταση στο σχολείο, επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού στα σχολεία -κυρίως όσοι έρχονται σε επαφή με παιδιά υψηλού κινδύνου- και εμβολιασμός παιδιών σε εθελοντική βάση.

Σαν μια νέα πανδημία

Πάντως, χθες, ο δρ Χρίστος Πέτρου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε την ινδική μετάλλαξη σαν μια νέα πανδημία η οποία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και άμεσες αποφάσεις για τρίτη δόση του εμβολίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρόκειται «σαν να έχουμε έναν νέο ιό, ο οποίος διαφέρει πολύ από τον αρχικό αλλά και από τη βρετανική μετάλλαξη, γι' αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα, τις νέες επιστημονικές πραγματικότητες. Ο πρώτος μας στόχος παραμένει η μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και όλα τα εμβόλια έχουν πολύ υψηλή προστασία, περισσότερο από 92%, και για τη μετάλλαξη δέλτα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα κληθούν οι ειδικοί να καταθέσουν τις απόψεις τους, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν διεθνώς αλλά και από το Ισραήλ, δείχνουν ότι χρειάζεται, την ώρα που ο ιός βρίσκεται και πάλι στους οίκους ευγηρίας και επηρεάζει όσους είχαν εμβολιαστεί πρώτοι. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, είπε ότι όλες οι μεταλλάξεις είχαν προκύψει πριν αρχίσει ο εμβολιασμός και οι όποιες μεταλλάξεις ακολουθήσουν θα είναι ακόμα πιο επιθετικές, καταρρίπτοντας τα σενάρια που λένε ότι θα έρθει μετάλλαξη αποδυναμωμένη που θα φέρει το τέλος της πανδημίας. Σημείωσε επίσης ότι, φαίνεται από τα στοιχεία σημαντική μείωση στα κρούσματα μεταξύ των ηλικιών που έχουν εμβολιαστεί πιο πρόσφατα, δηλαδή στους 60 ετών και κάτω. Τόνισε δε ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, σημειώνοντας ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν μειωμένο φορτίο και έχουν πολύ μειωμένες πιθανότητες νόσησης και επιπλοκών, ωστόσο, δε γνωρίζουμε πόσο κρατούν τα αντισώματα.

Μικρά βήματα

Την ίδια ώρα, η επιστημονική διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη δήλωσε χθες ότι το ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 μειώθηκε στο 87% και προειδοποίησε ότι ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί «θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, αφού μπορεί μεν να νοσήσουν πιο ήπια με κορωνοϊό, αλλά δεν παύει, με τη μετάλλαξη δέλτα, να βρίσκεται σε ψηλά ποσοστά στην κοινότητα και να τον μεταδώσουν σε άλλους συνανθρώπους μας». Παράλληλα, υπογράμμισε και τον κίνδυνο λόγω χαλάρωσης των μέτρων από πλευράς πολιτών, να αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες. Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, ποσοστό 70,3% του πληθυσμού άνω των 18 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού, είπε πως «αυτό το ποσοστό είναι πλήρως ικανοποιητικό, αφού όταν φτάσουμε στο 80% των πολιτών που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 θα έχουμε μια αξιοπρεπή ανοσία για να προστατέψουμε τον πληθυσμό». Τόνισε όμως πως «ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει πολύ και σε περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα, όπως πυρετό, καταρροή, βήχα, δύσπνοια και γαστρεντερικές ενοχλήσεις, να συμβουλευτεί αμέσως τον προσωπικό του γιατρό για έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπευτική προσέγγιση».

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play