Σκέψεις για να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια οι φοιτητές με Rapid τεστ και με φυσική παρουσία στο 100%

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Header Image

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο politis.com.cy ακαδημαϊκοί κύκλοι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προετοιμάζεται ήδη να δεχτεί το 100% των φοιτητών του με φυσική παρουσία.

 

Η θεωρητικά καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών σε συνάρτηση και με τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών, φαίνεται πως οδηγούν το υπουργείο Υγείας να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το κατά πόσον οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα εισέρχονται στα πανεπιστήμιά τους με εξέταση PCR κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Πλέον η βάση συζήτησης έχει αλλάξει και κατά τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους αρμόδιους φορείς φαίνεται πως το σενάριο προσκόμισης αρνητικού μοριακού (PCR) τεστ κάθε 72 ώρες απ' όσους φοιτητές και καθηγητές δεν έχουν εμβολιαστεί, αρχίζει να απομακρύνεται.

Όπως αρμοδίως έχουμε πληροφορηθεί από πηγές του υπουργείου Υγείας, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει η χώρα τις επόμενες ημέρες.

Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε στην αναβολή της συζήτησης του θέματος κατά τη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου στην προεδρική εξοχική κατοικία. Υπενθυμίζεται πως ενώπιον του υπουργικού -κατά τη συνεδρία της Δευτέρας- υπήρχε ερώτημα για το κατά πόσον οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα εισέρχονται στα μαθήματα τους με PCR ή Rapid test κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Η τελική απόφαση θα ληφθεί - χωρίς να υπάρχει περιθώριο αναβολής - στην επόμενη συνεδρία του Σώματος, την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας – παρά τους καθημερινούς θανάτους, τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων και των τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων- ευνοεί τη λήψη ηπιότερων μέτρων σε ότι αφορά την επιστροφή των φοιτητών στις αίθουσες. Συγκεκριμένα, εντός του υπουργείου Υγείας υπάρχει η αισιοδοξία πως η επιδημιολογική εικόνα θα είναι τέτοια που θα βοηθήσει ουσιαστικά τον υπουργό Υγείας να μεταβεί στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού με πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει Rapid test και όχι PCR. Ταυτόχρονα όμως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επιτραπεί η φυσική παρουσία των φοιτητών στο 100%. Το τελευταίο Διάταγμα του υπουργείου Υγείας προέβλεπε φυσική παρουσία φοιτητών εντός των ακαδημαϊκών μονάδων στο 50%. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο http://politis.com.cy ακαδημαϊκοί κύκλοι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προετοιμάζεται ήδη να δεχτεί το 100% των φοιτητών του με φυσική παρουσία.

Βεβιασμένη η απόφαση του ΤΕΠΑΚ όμως και λογική  

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σύμφωνα με την οποία δικαίωμα παρουσίας στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες φοιτητές, κυβερνητικές πηγές την χαρακτήρισαν βεβιασμένη. Όπως μας ανέφεραν, πολύ πιθανόν σε περίπτωση επιστροφής όλων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου με φυσική παρουσία – που είναι και το επικρατέστερο σενάριο- τότε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ. Αντιδράσεις οι οποίες ίσως αναγκάσουν τη Σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ να προβεί επαναξιολόγηση του Πρωτοκόλλου.

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play