Τα ρεζιλίκια στην επαναπροώθηση - Το Β' μέρος του ρεπορτάζ για τις βάρκες της ντροπής

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Header Image

«Θερμό» επεισόδιο με τον Λίβανο σε διαδικασία επαναπροώθησης.

Στο σημερινό, β' μέρος του ρεπορτάζ για την πτυχή του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού προβλήματος που αφορά τις βάρκες που καταφθάνουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα αναφερθούμε σε δύο περιστατικά που έχουν να κάνουν με την επαναπροώθηση στον Λίβανο. Όπως επισημάνθηκε και στο χθεσινό α' μέρος του ρεπορτάζ, «το ότι το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό και δυσεπίλυτο ζήτημα, το οποίο εξελίχθηκε/εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα (και) για τον τόπο μας, δεν το αμφισβητεί κανείς. Το θέμα, όμως, είναι η διαχείρισή του και οι τακτικές που εφαρμόζουμε, διότι αφορά ψυχές εξαθλιωμένων ανθρώπων που απελπισμένοι μπαίνουν σε σαπιοκάραβα για μια καλύτερη ζωή - και άλλοι φθάνουν σε στεριά, άλλοι πνίγονται μεσοπέλαγα και άλλοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν απ' εκεί που ξεκίνησαν. Από τη μια είναι το ερώτημα 'πόσους να χωρέσει η Κύπρος' και από την άλλη το 'τι θα γίνει εάν μια μέρα γεμίσουν τα κυπριακά παράλια με πνιγμένους πρόσφυγες/μετανάστες, μικρούς και μεγάλους, εξ υπαιτιότητας των κακών χειρισμών μας'». Το επαναλαμβάνουμε, διότι προφανώς δεν το διάβασε το Υπουργείο Εσωτερικών, εάν κρίνουμε από τη χθεσινή ανακοίνωσή του.

Εξυπνάδες

Η κουτοπονηριά φαίνεται να έχει παρεισφρήσει και στο τεράστιο πρόβλημα που λέγεται Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, στην πτυχή των επαναπροωθήσεων. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, επιχείρησαν οι κυπριακές Αρχές επαναπροώθηση στον Λίβανο. Έκαναν ένα γκρουπ από τέσσερις (4) βάρκες προσφύγων/άτυπων μεταναστών που ήρθαν στην Κύπρο και τους μετέφεραν στον Λίβανο, αλλά δεν ενημέρωσαν τις λιβανικές Αρχές ότι θα τους παρεδίδονταν και κάποιοι από τη Συρία. Η συμφωνία ήταν ότι θα επέστρεφαν μόνον του Λιβάνου. Οι Λιβανέζοι τούς πήραν χαμπάρι τους δικούς μας και πριν ξεκινήσει να επιστρέψει το σκάφος μας, τους είπαν να τους ξαναφορτώσουν όλους πάνω και να τους φέρουν πίσω, εδώ στην Κύπρο. Οι δικοί μας πήγαν να κάνουν μαγκιές, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν - δόθηκαν εντολές σε δύο υπαστυνόμους να σταθούν περιμετρικά στο πλοιάριο με τα ρόπαλά τους και να μην αφήσουν κανένα να ανέβει πάνω. Μέσα στο ξένο κράτος! Τότε εμφανίστηκε στρατός του Λιβάνου γύρω-γύρω από το σημείο του συμβάντος, και αναγκάστηκαν οι υπαστυνόμοι και οι άλλοι της συνοδείας να κάνουν πίσω, άφησαν τους μετανάστες/πρόσφυγες να ανέβουν όλοι πάνω στο σκάφος και τους έφεραν πίσω. Τόση ταλαιπωρία τα πλάσματα, τόσα έξοδα (μισθώνουμε ιδιωτικά σκάφη για την επαναπροώθηση), ακόμα και τον Λίβανο φαίνεται κάποιοι να θέλουν να τον... περιπαίξουν, αλλά ούτε γι' αυτό δεν είναι ικανοί. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν είναι στα καλύτερά τους οι κυπρολιβανικές σχέσεις μετά από αυτό το περιστατικό.

Χαμένοι στο μέτρημα

Οι πληροφορίες λένε ότι και στις 23 Αυγούστου, επαναπροωθήθηκαν μετανάστες στον Λίβανο αλλά το σκάφος μας έφερε πίσω, μαζί του, και δύο. Είχαν κρυφτεί μέσα στο πλοιάριο και κανείς δεν τους έψαξε. Προφανώς δεν τους μέτρησαν τους ανθρώπους, την ώρα που τους κατέβαζαν. Αυτοί οι δύο ξαναφορτώθηκαν με άλλους άτυπους μετανάστες/πρόσφυγες και ξαναπροωθήθηκαν στον Λίβανο, αλλά πάλι μας τους επέστρεψαν πίσω. Τέσσερις φορές, αλέ ρετούρ!

 

Ελέγχω αν το μάθω, λέει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Eρωτηθείσα για τον ρόλο του Γραφείου της σε σχέση με τα παιδιά των προσφύγων/άτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο μέσα σε σαπιοκάικα, η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, απάντησε ότι παρακολουθεί το θέμα, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, και αφού τύχει ενημέρωσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως είναι για παράδειγμα το κυπριακό τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή/και περιέλθει στην αντίληψή της από ΜΜΕ.

Είναι εις γνώσιν σας ότι έρχονται παιδιά με βάρκες, κάποια ασυνόδευτα, τα οποία μπορεί να τα έχουμε μέσα στη θάλασσα 2 και 3 και 4 μέρες;

Ναι, βεβαίως είναι σε γνώση μου ότι συμβαίνει. Και από τον Τύπο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από το UNCHR. Όπου μπορούμε παρεμβαίνουμε, αφού υποβληθεί παράπονο, και σε ό,τι εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας.

Με ποιον ακριβώς τρόπο παρεμβαίνετε όταν κρατούμε παιδιά στις βάρκες μέσα στο καλοκαίρι, με τις γνωστές θερμοκρασίες της Κύπρου; Κοιτάξτε, εδώ το πρόβλημα είναι μεγάλο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνον δική μας πολιτική. Είναι γενικά της ΕΕ, αναλαμβάνει η Frontex…

Όχι, είναι πολιτική δική μας τούτη, δηλαδή να κρατούμε τους ανθρώπους αυτούς μέσα στις βάρκες κάποιες μέρες.

Λέω ότι υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που δεν μπορώ εγώ να είμαι ενήμερη σε ποια φάση σταμάτησαν ή επαναπροωθηθήκαν. Όταν μάθουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και κινδυνεύει η υγεία ανηλίκων, στέλνουμε επιστολές στον υπουργό Εσωτερικών, ή ακόμα παρεμβαίνουμε αυτεπάγγελτα.

Πώς το μαθαίνετε;

Μόνον από τις ΜΚΟ και τον Τύπο το μαθαίνουμε.

Έρχονται μωρά ασυνόδευτα...

Από πού λέτε ότι θα μπορούσαμε να το μάθουμε; Από το Υπουργείο Εσωτερικών; Εμείς έχουμε ελεγκτικό ρόλο, δεν έχουμε ρυθμιστικό ρόλο, δεν έχουν υποχρέωση να με ενημερώσουν.

Δεν έχει το Γραφείο σας ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που ξέρετε ότι έρχονται παιδιά -ασυνόδευτα και άλλα- που μπορεί να ταλαιπωρούνται;

Βεβαίως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά πώς μπορώ εγώ να το παρακολουθήσω; Δεν μπορώ να υποχρεώσω τον υπουργό Εσωτερικών να μου στέλνει καταστάσεις. Είναι ελεγκτικός ο ρόλος μου, εγώ μπαίνω εκ των υστέρων στην εικόνα, ελέγχω αφού πληροφορηθώ, αλλά δεν έχει υποχρέωση κανένας να με ενημερώσει.

Και πώς θα σας βρει το μωρό το ασυνόδευτο που ήταν πάνω στη βάρκα 4 ημέρες, μέσα στον λάλλαρο, για να κάνει παράπονο; Δεν έπρεπε εσείς να πηγαίνετε να τα βρίσκετε;

Μα πώς να πάμε να τα βρίσκουμε; Εξακολουθείτε να μην καταλαβαίνετε ότι ο ρόλος μου είναι ελεγκτικός, δεν μπορώ να κάνω προληπτική παρέμβαση, δηλαδή να ξέρει το Γραφείο μου ότι ήρθε μια βάρκα.

Μα αφού μόλις έρθει μια βάρκα, μεταδίδεται αμέσως από τα ΜΜΕ.

Κι εγώ τι πρέπει να κάνω; Να πω Κυπριακή Δημοκρατία δέχτου όλη τη βάρκα γιατί έχει ένα ασυνόδευτο ανήλικο; Ή πηγαίνετε και πάρτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο με την οικογένειά του; Δεν είναι έτσι που λειτουργώ.

Δεν είναι αυτό που ρώτησα κ. Μιχαηλίδου. Ρώτησα την επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από τη στιγμή που έρθει εις γνώσιν της ότι ήρθε μια βάρκα με παιδιά, εάν έχει έγνοια τι γίνεται με αυτά τα παιδιά.

Θα πρέπει να θυμηθείτε κάτι που ξεχνάτε. Ότι για να επιληφθώ αυτού του πράγματος πρέπει να βρίσκονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχετε πάει καμιά φορά στο Λατσί ή στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας ή στο Παραλίμνι, που έρχονται αυτές οι βάρκες, για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει;

Όχι, δεν πήγα, και δεν νομίζω ότι έχω τέτοια υποχρέωση.

Πώς δεν έχετε; Εκεί είναι στεριά, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι το Γραφείο Ευημερίας, είναι εκείνοι που πρέπει να τους παραλάβουν. Δεν μπορείτε να φορτώσετε στο Γραφείο μας υποχρεώσεις άλλων υπηρεσιών. Δεν υποκαθιστώ, ούτε αντικαθιστώ τις άλλες υπηρεσίες.

kateliadi@politis-news.com

*Αύριο, στον «Π», το γ' και τελευταίο μέρος του ρεπορτάζ: Πώς δρουν Πολιτική Άμυνα και Υπηρεσία Ασθενοφόρων

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play