Την ανάγκη για θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας ή την άμεση τροποποίηση της υφιστάμενης έτσι ώστε να μην υπάρξει ανατροπή σε σοβαρές υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίων και οι οποίες στηρίζονται στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, θέτουν νομικοί, μετά και την απόφαση κατά πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου που, βρήκε ότι η καθολική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών της Δημοκρατίας από τους παρόχους, είναι αντίθετη με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά στα προσωπικά δεδομένα.
Με την απόφαση αυτή ξεκάθαρα τονίζεται πλέον ότι η καθολική διατήρηση χωρίς διακρίσεις, των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων αντιβαίνει με την Οδηγία 2002/58/ΕΚ που διασφαλίζεται ισοδύναμο επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδίως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, όσον αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και των εξοπλισμών και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Κοινότητα.
Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο νομικός και ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε πως μετά την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, πρέπει άμεσα να υπάρξει τροποποίηση στη νομοθεσία έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν αποφάσεις σοβαρών υποθέσεων. Εξήγησε πως, υποθέσεις που είτε βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου και επηρεάζονται από την απόφαση αυτή, είτε βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης και στηρίζονται στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ή σε διαδικασία εξέτασης εφέσεων θα πρέπει να επανεξεταστούν, αφού όταν εγερθεί θέμα παραβίασης της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε θα υπάρχει πρόβλημα.
Ακούστε τι είπε ο νομικός και ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, αναφορικά με τη απόφαση του δικαστηρίου για διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Ο κ. Πολυχρόνης μιλούσε στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:
Στο ίδιο επίπεδο, ήταν και η τοποθέτηση του νομικού και podcaster του LegalMatters, Χριστόφορος Χριστοφή. Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6 ο κ. Χριστοφή είπε πως η απόφαση αυτή έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις και επηρεάζει δεκάδες ποινικές υποθέσεις, είτε αυτές βρίσκονται στο στάδιο της ανάκρισης, είτε στο δικαστήριο αλλά και αυτές που για τις οποίες εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση και εκκρεμεί έφεση και επανέλαβε πως τίθεται θέμα αλλαγής της νομοθεσίας. Η υφιστάμενη, νομοθεσία λέει ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών πρέπει να διατηρούν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα κίνησης και θέσης, για τουλάχιστον 6 μήνες και αφορά τη διατήρηση και την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Είναι γεγονός είπε, πως η απόφαση κλειδώνει τα χέρια των ανακριτών. Το πρόβλημα, σημείωσε, που θα έχει η Βουλή στην αλλαγή της νομοθεσίας, θα έχει να κάνει με τον καθορισμό των κριτηρίων που αναφέρει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δεδομένου και του μεγέθους της Κύπρου.
Ακούστε την παρέμβαση του Χριστόφορου Χριστοφή στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:








