Της Σοφίας Λαζαρή
Ένα τοπίο βγαλμένο από σελίδα παραμυθιού συνθέτει ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης», μέσα στην καρδιά της οροσειράς του. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την ομορφιά της φύσης, να πάρουν μια ανάσα καθαρού αέρα και να χαλαρώσουν ξεφεύγοντας από την βαβούρα της πόλης.
Περικυκλωμένος από πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκα, μικρούς καταρράκτες που καταλήγουν στις λίμνες με τα νούφαρα, μια ξύλινη γέφυρα και πετρόκτιστες βρύσες, είναι όλα αυτά που συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο, που μπορεί να αντικρίσει κανείς επισκεπτόμενος τον χώρο. Τοποθετημένος σε υψόμετρο 1400 παρά τον κύριο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους μέσα στα όρια του μεταλλείου του Αμιάντου, ο Βοτανικός Κήπος μοιάζει με ένα μικρό επίγειο παράδεισο.

Ο Βοτανικός Κήπος δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Τμήματος Δασών με το ίδρυμα Λεβέντη, το οποίο και χορήγησε την ίδρυσή του. Πρωταρχικός στόχος της δημιουργίας του, η προστασία, διατήρηση, παρουσίαση και ανάδειξη της βοτανικής κληρονομιάς της Κύπρου με μεγαλύτερη έμφαση στη χλωρίδα της περιοχής του Τροόδους. Την ίδια στιγμή, ο κήπος λειτουργεί και χώρος έρευνας, επιμόρφωσης και αναψυχής και ως μέσο αποκατάστασης ενός σημαντικού μέρους του μεταλλείου Αμιάντου.
Ευκαιρία για μελέτη της φύσης
Ο Βοτανικός Κήπος φιλοξενεί ένα Κέντρο Επισκεπτών, στο οποίο παρουσιάζεται η χλωρίδα της περιοχής του Τροόδους μέσα από διάφορα εκθέματα, καθώς και με τη χρήση της τεχνολογίας. Το Κέντρο περιέχει επίσης βοτανολόγιο (Herbarium) το οποίο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες μέσω της χρήσης στερεοσκοπίων, να μελετήσουν μια μεγάλη ποικιλία από αποξηραμένα φυτικά δείγματα ενώ η εξειδικευμένη βιβλιοθήκη παρέχει τη δυνατότητα σε ερευνητές και φοιτητές να εμβαθύνουν σε θέματα χλωρίδας.

Τεχνιτή λίμνη στη καρδιά του Κήπου
Στη καρδιά του Κήπου, έχει εγκατασταθεί κατά μήκος ενός τεχνητού ρυακιού και περιμετρικά δύο λιμνών οι οποίες συνδέονται με το ρυάκι, παρόχθια βλάστηση. Το νερό ξεκινά από τη λίμνη που βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του κήπου, πέφτει από ένα καταρράκτη και στη συνέχεια χύνεται στη μεγάλη λίμνη, όπου και ανακυκλώνεται.

Χωριά που ξεπροβάλουν μέσα στο δάσος
Στο χώρο του κήπου υπάρχει επίσης ένα μικρό κιόσκι, στο οποίο μπορούν οι επισκέπτες να καθήσουν και να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου. Επιπλέον, μέσω του τηλεσκοπίου που έχει εγκατασταθεί εκεί, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει την περιοχή και να δει τα χωρια που ξεπροβάλουν μέσα στο δάσος.


Υπαίθριο Εκπαιδευτήριο
Στο Βοτανικό Κήπο έχουν επίσης εγκατασταθεί πέντε μεγάλα τραπέζια και ένας πίνακας όπου μπορούν να διεξαχθούν διάφορες υπαίθριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο χώρος είναι στη διάθεση των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων και μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τις εκεί επισκέψεις με την προϋπόθεση να γίνει κράτηση του χώρου.









