Αυξομειώσεις σε προϊόντα για Καθαρά Δευτέρα εντοπίζει το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτή

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν αυξηθεί, όπως στις φρέσκες σουπιές και το φρέσκο καλαμάρι, ενώ σε άλλα, όπως στις αγκινάρες και τον παραδοσιακό χαλβά έχουν μειωθεί.

Τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων για την Καθαρά Δευτέρα καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτή που εξέδωσε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή την Παρασκευή. Η έρευνα αφορά τις τιμές που ίσχυαν στις 3 Μαρτίου και σκοπεύει στην καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών. Αφορά 77 σημεία πώλησης (μεγάλες και μικρές υπεραγορές και φρουταρίες) που δραστηριοποιούνται σε όλες τις επαρχίες και περιλαμβάνει προϊόντα τα οποία είναι τα πλέον διαδεδομένα για κατανάλωση τη συγκεκριμένη ημέρα (λαχανικά, σαλάτες, χαλβάς, θαλασσινά, κλπ.).

Ενδεικτικά, στα φρούτα και στα λαχανικά υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα πορτοκάλια Μέρλιν, που κυμαίνονται στο €1,93 το κιλό κατά μέσο όρο. Σε σχέση με το 2020, η τιμή τους αυξήθηκε κατά €45,58%. Από την άλλη, η τιμή στις αγκινάρες μειώθηκε κατά 64,10%, και κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο €0,90 το κιλό, από €2,40 που ήταν πέρσι.

Ο μέσος όρος τιμής για τα βασικά προϊόντα του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας είναι: παντζάρια €1,45/kg, πατάτες €0,55/kg, ντομάτες €1,67/kg, αγγουράκια €1,72/kg, χόρτα €0,33 η δέσμη.

Η τιμή του παραδοσιακού χαλβά με φιστίκια έχει μειωθεί κατά 11,05% και φτάνει το €1,64 τα 400g. Στις σαλάτες υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις, ανάλογα με το προϊόν, γι’ αυτό οι καταναλωτές προτρέπονται να κάνουν έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν στις αγορές τους, καθώς κάποιες μάρκες ταχίνι έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ άλλες έχουν μειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για την ταραμοσαλάτα και τους χούμους.

Οι μαύρες ελιές έχουν φθηνίσει κατά 1,40% και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα €4,47 το κιλό, ενώ οι πράσινες τσακιστές ελιές έχουν ακριβύνει κατά 4,34% και κυμαίνονται στα €3,36.

Στα θαλασσινά παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι στις φρέσκιες σουπιές και στο φρέσκο καλαμάρι (4,59% και 9,05% αντίστοιχα), ενώ το φρέσκο χταπόδι σημειώνει μικρή μείωση κατά 0,57%. Ενδεικτικά οι τιμές τους είναι: φρέσκιες σουπιές μεγάλες: €10,71/kg, φρέσκο καλαμάρι μεγάλο €16,40/kg, χταπόδι φρέσκο μεγάλο €15,21/kg.

Τέλος, η λαγάνα φαίνεται να αυξήθηκε κατά 1,96% και κατά μέσο όρο στοιχίζει €1,09.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τις τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους. Τα αποτελέσματα ολόκληρης της έρευνας υπάρχουν εδώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα