Ονησίφορος Ιορδάνους [υποψήφιος ΔΗΣΥ στη Λεμεσό]: «Δυνατό χαστούκι στην πολιτική τα φαινόμενα διαφθοράς»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Header Image

Το κλειδί για επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά αποτελεί η πορεία εξέλιξης της πανδημίας και αυτό είναι σε συνάρτηση με την πορεία του εμβολιαστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, αναφέρει ο κ. Ιορδάνους.

 

 

«Όταν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα δεν πρέπει να μένουμε θεατές στις κερκίδες», αναφέρει στον «Π» ο δρ Ονησίφορος Ιορδάνου, καθηγητής Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ. Επιλέγει τον ΔΗΣΥ γιατί το θεωρεί το πιο σύγχρονο κόμμα που μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών και πιστεύει πως η παρούσα διακυβέρνηση δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στη διαφθορά πιο αποφασιστικά. Τονίζει πως αυτό που χρειάζεται η Κύπρος είναι ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, αποτρεπτικές ποινές για θέματα διαφθοράς, ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη - κράτους ούτως ώστε να μην υπάρχουν παράθυρα διαφθοράς και σήψης, να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση, ενώ για τη λύση του Κυπριακού αναφέρει πως «πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς τον τρόπο να πείθουμε για το δίκαιο των θέσεών μας».

Σε μια περίοδο που οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν απαξιωθεί, εσείς κατέρχεστε στις βουλευτικές με τον ΔΗΣΥ. Τι σας ώθησε στο να το κάνετε;

Είναι γεγονός πως σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η κοινωνία των πολιτών και κυρίως η νέα γενιά έχουν απογοητευτεί και έχουν γυρίσει την πλάτη και στην πολιτική αλλά κυρίως στους πολιτικούς. Τα φαινόμενα διαφθοράς τα οποία ήρθαν για πρώτη φορά μαζικά στην επιφάνεια στις μέρες μας, και λόγω και της μη ανοχής, ήταν ένα δυνατό χαστούκι στην κοινωνία με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στην πολιτική αλλά και στους πολιτικούς.

Προσωπικά μπαίνω στη διεκδίκηση μιας βουλευτικής έδρας και δηλώνω παρών γιατί πιστεύω πως όταν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα δεν πρέπει να μένουμε θεατές στις κερκίδες. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά φυσικά δεν ήταν κάτι που ξεκίνησε σήμερα αλλά πάει πίσω στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, πάει πίσω στην εμπλοκή μου για διαφώτιση του κυπριακού προβλήματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα μαζί με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Σήμερα είμαι εκλελεγμένο μέλος του εικοσαμελούς Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, πρόεδρος του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βίου Μάθησης και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων της γενέτειράς μου Πάχνας. Ως πανεπιστημιακός οικονομολόγος από το 1997 μέχρι σήμερα εμπλέκομαι στη διαμόρφωση οικονομικών πολιτικών. Μπαίνω στην πιο ενεργή πολιτική και δηλώνω παρών γιατί με τις γνώσεις μου ως ακαδημαϊκός, τον έντιμο βίο μου, τη συνέπειά μου αλλά και την εμπειρία μου μπορώ με αποφασιστικότητα να προωθήσω ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να γίνουν πράξη, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Ως ενεργός πολίτης θεωρώ χρέος μου να προσφέρω στον τόπο μου και στους συνανθρώπους μου. Οφείλω να συμβάλω στην ανατροπή της απαξίωσης προς την πολιτική και να είμαι ανάμεσα σε αυτούς που θα οικοδομήσουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς. Η Κύπρος χρειάζεται μια αλλαγή. Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες. Γιατί με τον ΔΗΣΥ; Γιατί ο ΔΗΣΥ είναι το πιο σύγχρονο κόμμα και το οποίο με αντιπροσωπεύει ιδεολογικά. Είναι το κόμμα που ξέρει να διαχειρίζεται προβλήματα και να δίνει λύσεις για το καλό της κοινωνίας. Το απέδειξε στην οικονομική κρίση του 2013 αλλά και στον τρόπο που διαχειρίζεται τη σημερινή υγειονομική κρίση. Είναι το ευρωπαϊκό κόμμα που μπόρεσε και μπορεί να εμπιστευτούν στο εξωτερικό.

 

Στην Κύπρο όλοι μιλούν για διαφθορά. Δέχεστε ότι το φαινόμενο αυτό ανθεί στη χώρα μας, και πώς αντιμετωπίζεται;

Θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν έλεγα ότι δεν υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας, η αλήθεια είναι ότι η διαφθορά είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο σε όλες τις κοινωνίες. Τον τελευταίο καιρό η μάστιγα της διαφθοράς στην Κύπρο αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα γιατί το απόστημα ήταν τόσο μεγάλο και διαχρονικό που επιτέλους έσπασε και όλα όσα κρύβονταν τόσο καιρό κάτω από το χαλί ήρθαν στην επιφάνεια. Η παρούσα διακυβέρνηση δεν δίστασε να σταθεί απέναντι στη διαφθορά πιο αποφασιστικά και γι' αυτό έχουμε δει πρώην υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους και αρκετούς άλλους αξιωματούχους να οδηγούνται στη φυλακή. Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η διαφθορά και η παραοικονομία ήταν εκεί, δεν μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως αλλά μπορούν να περιοριστούν. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Κύπρος είναι ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, αποτρεπτικές ποινές για θέματα διαφθοράς, ψηφιοποίηση της σχέσης πολίτη - κράτους ούτως ώστε να μην υπάρχουν παράθυρα διαφθοράς και σήψης, να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση, καλύτεροι εσωτερική θεσμοί ελέγχου στη δικαιοσύνη, στην Αστυνομία, στη δημόσια διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά προπαντός πρέπει να βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας ούτως ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά να σταματήσει και η ανέχεια της κοινωνίας έναντι της διαφθοράς.

 

Πιστεύετε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί στη βάση της ΔΔΟ ή μάλλον η ευκαιρία αυτή χάθηκε και πρέπει να αναζητήσουμε κάτι διαφορετικό;

Η λύση δεν μπορεί να είναι διαφορετική από τη συμφωνημένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι τόσο εύκολο να απεγκλωβιστεί από τη συμφωνημένη βάση. Ευθύνη μας όμως είναι η όποια λύση να είναι βιώσιμη και λειτουργική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, χωρίς την παρουσία στρατευμάτων κατοχής, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνυπάρχουν ειρηνικά σε μια ευημερούσα Κύπρο στην οποία θα ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το νέο κράτος που θα φέρει η λύση πρέπει να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μας καλεί στην άτυπη συνάντηση για συνομιλίες. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στη βάση των υποχρεώσεών μας που πηγάζουν μέσα από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών στόχος μας πρέπει να είναι να εκθέσουμε την Τουρκία και να φροντίζουμε να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς τον τρόπο να πείθουμε για το δίκαιο των θέσεών μας. Ευθύνη μας στις συνομιλίες είναι να προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού την οντότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η πανδημία έχει προκαλέσει και οικονομική κρίση. Πότε και πώς νομίζετε ότι μπορεί να επανέλθει η Κύπρος σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης;

Με τα περιοριστικά μέτρα σε εξέλιξη λόγω πανδημίας είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί η παραγωγική δυνατότητα της κάθε οικονομικής οντότητας. Το κλειδί για επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά αποτελεί η πορεία εξέλιξης της πανδημίας και αυτό είναι σε συνάρτηση με την πορεία του εμβολιαστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Μια ραγδαία βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών θα επιτρέψει την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης και θα βελτιώσει την παραγωγή αλλά και θα επιτρέψει την επαναφορά της ατμομηχανής της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός. Μέσα από τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται, η Κύπρος θα μπορέσει να αντλήσει μέχρι και 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένους τομείς παραγωγικών επενδύσεων που έχουν σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν εκμεταλλευτούμε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σωστά θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να διαμορφώσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών αλλά και τη μείωση του δημόσιου χρέους που σήμερα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα λόγω και της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που εφάρμοσε το κράτος για να στηρίξει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Σήμερα η στήριξη του κράτους πρέπει να συνεχιστεί όσο η οικονομία χρειάζεται να ενισχυθεί για να μπορέσει να παρέχει στήριξη στην απασχόληση και να περιοριστούν οι απολύσεις. Συνάμα είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα προσελκύσει βιώσιμες επενδύσεις που θα έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσα στην οικονομία. Τέτοιοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας είναι η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Το συντομότερο η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας, στη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων, στην απλοποίηση διαδικασιών για επιχειρήσεις, στη μείωση της γραφειοκρατίας και γενικά να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Η δε πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο.

Ποια κατά την άποψή σας είναι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της Λεμεσού και πώς σκοπεύετε να τα προσεγγίσετε;

Τα κύρια προβλήματα που θα εστιαστώ και θα προσπαθήσω να βρούμε λύσεις κατόπιν διαβούλευσης με την κεντρική κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς θα είναι:

1) Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης αλλά και η περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου της πόλης και της επαρχίας με πρωτεύον την αποπεράτωση του δρόμου Λεμεσού - Σαϊτά και την περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου στο δρόμο Καντού - Πλατρών, που είναι έργα τα οποία θα συμβάλουν σε κάποιον βαθμό και στην αντιμετώπιση της αστυφιλίας και θα δώσουν περισσότερη αναζωογόνηση στα χωριά μας.

2) Η προώθηση περισσοτέρων έργων υποδομής στις βόρειες συνοικίες της Λεμεσού. Κάποτε πρέπει να δούμε και τις φτωχογειτονιές της Λεμεσού και όχι μόνο τη βιτρίνα του παραλιακού μετώπου. Υπάρχουν περιοχές στη Λεμεσό που πρέπει να φτιαχτούν πάρκα, να γίνουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι. Πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη αυτών των περιοχών και να αποτρέψουμε αυτό που προσπαθεί να γίνει σήμερα, γκετοποίησή τους από διάφορες ομάδες παράτυπων μεταναστών.

3) H προώθηση και επέκταση μικρών μεταποιητικών βιομηχανιών στην ορεινή Λεμεσό, που θα έχουν σαν βάση τα τοπικά προϊόντα της υπαίθρου, αλλά και η ενίσχυση του αγροτουρισμού. Ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε τα χωριά μας σαν παραθεριστικά θέρετρα αλλά να τα δούμε σαν μελλοντικές μονάδες δυναμικής παραγωγής.

 



 



 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play