Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση της Μόσχας το καλοκαίρι - Τι τους ανησυχεί

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Γιεχόρ Φίρσοφ, βουλευτή και διοικητή μονάδας drone στην 109η Ταξιαρχία της Ουκρανίας ότι είναι καιρός η χώρα του να αντιμετωπίσει τη «σκληρή πραγματικότητα».

Για ένα καλοκαίρι σφοδρότατων μαχών με τους Ρώσους προετοιμάζονται οι Ουκρανοί παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να πιέζει για 30ημερη εκεχειρία, στόχος ανέφικτος καθώς η Μόσχα δεν τον αποδέχεται παρά τις διεθνείς πιέσεις. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς το τελευταίο 48ωρο σφυροκοπά το Κίεβο αλλά και άλλες περιοχές της Ουκρανίας.    

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, την Κυριακή (25/5).

Η επίθεση ήταν η δεύτερη μεγάλης κλίμακας επίθεση στη χώρα μέσα σε 48 ώρες, μια ημέρα αφότου η ουκρανική πρωτεύουσα υπέστη μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν χαρακτηριστικά στους Financial Times η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι να περιορίσει τις στρατιωτικές της επιθέσεις ή να κάνει πραγματικές παραχωρήσεις.

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Γιεχόρ Φίρσοφ, βουλευτή και διοικητή μονάδας drone στην 109η Ταξιαρχία της Ουκρανίας ότι είναι καιρός η χώρα του να αντιμετωπίσει τη «σκληρή πραγματικότητα».

«Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να σπάσει την Ουκρανία», τόνισε. «Απλώς πιστεύει ότι η πλήρης συνθηκολόγηση μας είναι μόνο θέμα χρόνου... Οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν τη βοήθειά τους οποιαδήποτε μέρα τώρα. Βλέπει την Ευρώπη ως αδύναμη και αναποφάσιστη», κατέληξε.

Δεν είναι μόνο η στάση των Ρώσων που προβληματίζει τους Ουκρανούς. Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας έχει σημάνει συναγερμό στο Κίεβο την ώρα που οι Ευρωπαίοι φαίνονται αδύναμοι να επιβάλουν τις θέσεις τους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ολονύκτια επίθεση με drone και πυραύλους την Κυριακή (25/5), έστρεψε τα πυρά του κατά του Τραμπ λέγοντας ότι «η σιωπή της Αμερικής και η σιωπή άλλων στον κόσμο, μόνο ενθαρρύνει τον Πούτιν».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μείνουν άπρακτοι. Ο ίδιος ο Φίρσοφ σημείωσε ότι οι Ουκρανοί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κούραση και γκρίνια θα συνεχίσουν να πολεμούν «μέχρι να σπάσουμε την πεποίθηση των Ρώσων ότι μπορούμε να νικηθούμε».

Την άποψη ότι «μπορούμε να περιμένουμε σταδιακές ρωσικές προόδους, αλλά όχι επικείμενες καταρρεύσεις, καμία κατάρρευση της πρώτης γραμμής» εξέφρασε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη.

«Οι Ουκρανοί εξαρτώνται πλέον πολύ λιγότερο από τις ΗΠΑ για προμήθειες πυροβολικού, με τους Ευρωπαίους να έχουν αυξηθεί. Η Ρωσία έχει μόνο ελαφριά υπεροχή στα πυρά του πυροβολικού», πρόσθεσε.

Τι εισέπραξε το Κίεβο από τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης

Εξάλλου, στην πρόσφατη συνάντηση στην Τουρκία, η εντύπωση που δόθηκε στους διαπραγματευτές του Κιέβου ήταν ότι η ειρήνη παραμένει μια μακρινή προοπτική. Εκεί, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν ξανά και να καταλάβουν τις βόρειες περιοχές Σούμι και Χάρκοβο σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Μέρες αργότερα, σε μια επίσκεψη στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αστειεύτηκε επιδοκιμαστικά όταν ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι η γειτονική Σούμι «πρέπει να είναι δική μας».

Την Πέμπτη (22/5), ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «δημιουργούσαν μια ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, όρος που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να σηματοδοτήσει διασυνοριακές εισβολές. Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν τα ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται απέναντι στο Χάρκοβο.

Τα μαθήματα των δύο τελευταίων εβδομάδων

Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων απέδειξαν πώς το Κρεμλίνο μπορεί να εξουδετερώνει πιθανές απειλές και να ανθίσταται στις διεθνείς πιέσεις ή πολύ απλά πώς να κερδίζει χρόνο για να πετύχει πρωτίστως τους στρατιωτικούς και σε δεύτερο χρόνο τους διπλωματικούς του στόχους.

Στις 10 Μαΐου, μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν θέσει τελεσίγραφο στον Πρόεδρο Πούτιν: συμφωνήστε σε μια άνευ όρων μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε δύο ημέρες ή θα αντιμετωπίσετε σκληρές νέες κυρώσεις.

Από τον Μάρτιο ήδη η κυβέρνηση Τραμπ καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να αποδεχθούν μια συνολική εκεχειρία 30 ημερών. Το Κίεβο συμφώνησε. Η Μόσχα δεν έχει.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου παρέκαμψε το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο με την αντιπρότασή του για απευθείας συνομιλίες στην Τουρκία. Η ιδέα έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στην Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά ήταν αρκετή για να κατευνάσει τον Τραμπ.

Αν και ο Πούτιν έστειλε μια αντιπροσωπεία συγκριτικά χαμηλού επιπέδου που απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός, τα ελάχιστα αποτελέσματα των συνομιλιών ήταν αρκετά για να πείσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι σημειώθηκε πρόοδος.

Στη συνέχεια ήρθε το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν στις 19 Μαΐου. Μέχρι το τέλος του, η Ρωσία δεν είχε ακόμη συμφωνήσει σε μια άμεση συνολική παύση των εχθροπραξιών. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ, «η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, τέλος στον πόλεμο».

Όμως η Μόσχα θέτει ήδη αμφιβολίες για το αν θα υπογράψει κάποια μελλοντική ειρηνευτική συνθήκη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εδώ και ένα χρόνο οι ρωσικές Αρχές προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του. Ωστόσο, το Σύνταγμα της Ουκρανίας απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών σε καιρό πολέμου.

«Κερδισμένη η Ρωσία» λένε τα ρωσικά ΜΜΕ

Ενδιαφέρον έχει και πώς παρουσιάζουν τις εξελίξεις τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Η Ρωσία κέρδισε τον τελευταίο γύρο του παγκόσμιου πόκερ», έγραψε η εφημερίδα Izvestia την περασμένη εβδομάδα.

«Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμφέρουσα για τη Μόσχα», σημείωσε με τη σειρά της η Kommersant. «Στην πραγματικότητα υποστήριξε τη θέση της Ρωσίας "Πρώτα συνομιλίες, μετά κατάπαυση του πυρός" και αρνήθηκε να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Κοινωνικός επιστήμονας δήλωσε ακόμη στην Kommersant: «Ο Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ο ιδεολογικός μας εταίρος σε ορισμένα θέματα. Οι απόψεις του είναι πολύ πιο κοντά στις απόψεις της Ρωσίας παρά της Ευρώπης».

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της Komsomolskaya Pravda στους Ευρωπαίους ηγέτες:

«Προειδοποιηθήκατε. Μην εκτοξεύετε απειλές και τελεσίγραφα στο πρόσωπο της αρκούδας. Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε όρους σε συνομιλίες που δεν έχουν καμία σχέση με εσάς. Απλώς καθίστε στο λόμπι και αναπνεύστε τη μυρωδιά της νέας παγκόσμιας τάξης».

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play