Υπ. Δικαιοσύνης: Από Σεπτέμβριο η Αστυνομία θα κρίνει τις φρουρές αξιωματούχων βάσει αξιολόγησης κινδύνου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η αξιολόγηση του βαθμού κινδύνου και των πραγματικών αναγκών προστασίας εμπίπτει στη θεσμική και επιχειρησιακή αρμοδιότητα της Αστυνομίας.

Νέα θεσμική διαδικασία για την παροχή αστυνομικής φρούρησης σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους τίθεται σε εφαρμογή εντός Σεπτεμβρίου, με την Αστυνομία να αναλαμβάνει, στη βάση αντικειμενικής αξιολόγησης κινδύνου, τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η νέα διαδικασία προκύπτει μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ζητήθηκε για την αποσαφήνιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και των αρμοδιοτήτων αναφορικά με τις φρουρές αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα είχε καθιερωθεί πρακτική βάσει της οποίας η παροχή αστυνομικής φρούρησης σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους περιλάμβανε και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται σχετική διαδικασία από ειδική νομοθετική διάταξη.

Με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η αξιολόγηση του βαθμού κινδύνου και των πραγματικών αναγκών προστασίας εμπίπτει στη θεσμική και επιχειρησιακή αρμοδιότητα της Αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, η Αστυνομία διενεργεί στη βάση θεσμοθετημένης διαδικασίας και αντικειμενικών κριτηρίων, την αξιολόγηση κινδύνου, καθορίζει τα αναγκαία μέτρα προστασίας και διαβιβάζει τα αποτελέσματα και τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, χωρίς να απαιτείται εμπλοκή του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Με βάση τα πιο πάνω, επαναξιολογούνται όλες οι υφιστάμενες φρουρές και τα μέτρα προστασίας θα προσαρμόζονται στον εκτιμώμενο βαθμό κινδύνου. Όπου δεν τεκμηριώνεται ανάγκη φρούρησης, αυτή θα τερματίζεται ή θα διαφοροποιείται αναλόγως», σημειώνει.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι η αστυνομική φρούρηση αποτελεί μέτρο ασφάλειας και παρέχεται εκεί όπου η αντικειμενική αξιολόγηση κινδύνου τεκμηριώνει την αναγκαιότητά της, για να προσθέσει ότι η  επαναξιολόγηση θα γίνεται ανά εξάμηνο ή και εκτάκτως, όπου απαιτείται.

Καταληκτικά αναφέρει ότι η νέα διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή εντός Σεπτεμβρίου 2026.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα